Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 14. август 2011.

Jonah Hex (2010)


Kod nas nazvan: Džona Heks
Žanr: Akcija | Drama | Fantastika | Triler | Vestern
Režija: Jimmy Hayward
Glumci: Josh Brolin, Megan Fox, John Malkovich...

Priča:
Jonah Hex je lovac na ucene sa gadnim ožiljkom na licu. Američka vojska ga ucenjuje. U zamenu za svoju slobodu on će morati da zaustavi teroristu koji ima gadne planove na umu.

Moj osvrt:
Ne znam da li vam se desilo da dan posle gledanja filma ne možete da se setite ičeg vrednog pomena. Meni sigurno jeste. Očekivao sam mnogo od ovog filma a evo i zašto. Fan sam vesterna, onih klasičnih sa Džon Vejnom i kompanijom. Novi vesterni mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a novi a kvalitetan još nisam pogledao. Treba naravno da bacim oko na True Grit, mada je i on rimejk vesterna sa Džon Vejnom, i 3:10 to Yuma, koji je, gle čuda, isto rimejk. Tako da nove, kvalitetne a originalne vesterne možemo nabrojati na prste kišne gliste. Druga stvar zbog koje sam očekivao mnogo su dva glavna glumca. Ma ne, ne mislim na Megan Foks, rekao sam glumca, ona, koliko god bila simpatična, nema baš sposobnost glume.

Džoš brolin je sjajan izbor za naslovnu ulogu i stvarno opako izgleda sa onim odvratnim ožiljkom. Ali Džon Malkovič, koliko god bio fenomenalan glumac, koliko god ga cenim, nikako ne paše za ovu ulogu. Zamislite recimo Švarcenegera u ljubavnom filmu, ili na primer Džek Bleka u porniću. Postoje stvari koje nikako ne idu. Film počinje skroz dobro, čisto da vas naloži ne bi li vas još više razočaravao. Scena u kojoj se vidi kako je Jonah Hex zadobio ožiljak je super, nekoliko njegovih pojava su ok, scena u kojoj Fasbender zvuči sjajnu melodiju When Johnny Comes Marching Home i naredna pljačka voza su isto sasvim ok.
Sve ostalo je blaga propast, od scena u kojim Jonah Hex komunicira sa mrtvima, do njegovih nekih tripovanja i svake očajne scene sa Megan Fox... Čoveče, kao da su samo imali na umu da ubace lepo žensko u film i to je to. Na kraju, ovaj film je bio veliko razočarenje, mogao je biti stvarno dobar ali su ga neke više sile i novac zaludnih bacile u tešku ispodprosečnost.

Zanimljivost:
Film je izašao isti dan kada i Toy Story 3. Režiser Jimmy Hayward je bio u Pixaru i radio na prva dva Toy Story crtaća, pa je valjda hteo ovim da konkuriše bivšim poslodavcima.

Naj scena:
Pojava Jonah Hex-a.

Moja ocena 4/10

2 коментара:

  1. Ako sam dobro shvatio, film je ekranizacija stripa. Kad ste fan stripa, i rođeni između 1950. i 1960., onda vam film nije dosadan. Priznajem da sam zaspao negde posle polovine, ali sam ostatak odgledao sutradan. Stvar sam prihvatio kao burlesku, onda je pitko.

    Izabrana scena sa dva "Hotckis" mitraljeza je ekstremno nadrealna, svaki konj bi lipsao sa dva takva+jahač koji nije prof. jockey. Ali, u stripu sve to fura. Za prihvatanje priče sa pokojnicima stvarno treba mašte i tolerancije.

    Tužno je što neće biti komentara Bogdana Tirnanića, koji je svoje vremeno bio fasciniran Conanom sa Swartzenegerom (Posle premijere na FEST-u: "Upravo sam odgledao najbolji film svih vremena").

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zanimljiva mi je sada ova tvrdnja fana stripa :)
      Iskreno u vreme pisanja ovog teksta, gledanja filma i čitanja ovog komentara nisam bio toliki fan stripa. Zapravo jesam ali to su samo bili bonelli klasici. Možda bi ovo sad izgledalo drugačije.
      No opet, neke stvari odlično leže stripu a u filmu mogu delovati naivno ili preterano. Na žalost nisam čitao Jonah Hexa ali ću rado ukoliko dođe u naše striparnice.

      Избриши