Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 17. август 2011.

Green Lantern (2011)


Kod nas nazvan: Zelena Svetiljka
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Fantastika | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Martin Campbell
Glumci: Ryan Reynolds, Blake Lively, Peter Sarsgaard...

Priča:
Test pilotu je poveren mistični zeleni prsten koji mu daruje neovozemaljske (kakva reč) moći, kao i članstvo u intergalaktičkom odredu koji za zadatak ima da čuva mir u univerzumu.

Moj osvt:
Braćo, evo mene sa još jednim izveštajem iz Arene. Iskoristio sam još jedan Happy Day, i za razliku od prošlog koji je zbog slabog Kapetana Amerike bio propast, ovaj je bio sasvim lepo utrošen. Pre nego krenem u komentarisanje ovog filma, samo da vam najavim još neke stvari koje sam gledao u areni pre pokretanja ovog bloga, a koje će se u narednim danima naći na njemu: TRON: Legacy (2010), Montevideo, bog te video: Prica prva (2010), Battle Los Angeles (2011), Source Code (2011), Thor (2011), Transformers: Dark of the Moon (2011).

E sada, da pređemo na gospodina zelenog. U glavnoj ulozi se našao Rajan Rejnolds, čovek koga teško možeš da ne gotiviš. Pored njega tu su legenda Tim Robins, već provereni Piter Sarsgard (moćnog li prezimena), meni ekstremno gotivni Mark Strong, a u ulozi herojeve "dragane" (kako mrzim ovaj kretenski naziv) našla se Blejk Lajvli. Koliko je lepa, toliko očajno glumi... a prilično je lepa. E sad, kad smo otarasili glumce, idemo malo na priču. Priča je sasvim ok. Univerzum je podeljen na gomilu sektora, za svaki sektor zadužen je po jedan Lantern. Najbolji među njima je uhvatio glavnog negativca davno i strpao ga na neku zaboravljenu "Bogu iza nogu" planetu". Al neki mudroseri su odlučili da ispitaju tu planetu, i pogodili ste, bude ovog zloću. Najveći od lanterna vrlo brzo oteže papke u borbi sa zlikovcem, ali pred smrt mora da pronađe zamenu. Ta nezahvalna dužnost je pripala našem, vazda simpatičnom, Hal Džordanu.

Ono što je falilo Kapetanu Americi, ovde ima u izobilju, a to je sjajan humor. Ako već ne praviš ozbiljan superherojski film (The Dark Knight) daj malo da se smejemo. Ovde sam se fino ismejao, doduše ne u Iron Man količini ali ne treba sada zakerati. Borbe su super, efekti odlični, ideje dobre... E sad, šta je to malo pokvarilo utisak. Dve stvari. Prva, odnos našeg glavnog junaka sa svojom dragom. Film pati od onih klasičnih glupavih "Volim te ali si neodgovoran, pa neću da budem sa tobom" gluposti, koje se par minuta kasnije pretvore u "Kako si se ti samo promenio, e sad hoću da budem sa tobom, da ti rađam sinove, a ti samo skokni u sigurnu smrt (ili si upravo došao iz nje), pa ćemo da radimo na produženju vrste". Ok je kada gledaš to u jednom filmu, ali kada konstantno filmovi imaju isti šablon i istu boljku, počne da iritira užasno.

Druga mana je promena karaktera glavnog lika, kao je neodgovoran pa postaje odgovoran, pa je nesiguran u sebe pa postaje siguran, pa se plaši pa se ne plaši... grrrr. Toni Stark, kralju, gde si? Na kraju, dodaću da je ovo bilo dobro utrošenih 320 dinara na sokove i kokice za ortaka i mene, hvala njemu za karte, a vi iskoristite dok još traje projekcija u bioskopima, pogotovu ako ste se zajebali pa pogledali Kapetana Ameriku. Ovo će vam doći kao lek posle onog bućkuriša.

Zanimljivost:
Timuera Morison glumi Abin Sura, čuvenog lanterna. Njegova priprema za snimanje, tj maskiranje i šminkanje trajalo je od četiri do pet sati, u zavisnosti od prilike.

Naj scena:


Hal Džordanov trening.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар