Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 10. август 2011.

Captain America: The First Avenger (2011)


Kod nas nazvan: Kapetan Amerika: Prvi Osvetnik
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Joe Johnston
Glumci: Chris Evans, Hugo Weaving, Samuel L. Jackson...

Priča:
Nakon što je procenjen kao nesposoban za vojsku, Stiv Rodžers pristaje da volontira u tajnom projektu koji od njega stvara Kapetana Ameriku, superheroja koji je posvećen odbrani Američkih ideala. (O, Bože)

Moj osvrt:
Braćo, da vam se obratim tako, poput Malkoma Mekdauela u Clockwork Orange, večeras sam bio na projekciji ovog čuda od filma. Utorak, Happy Day u Areni (Novosadskoj), karta 200 din, lepa noć za šetnju 5km do stana posle filma, što da ne. Uostalom, Thor je bio zabavan, pa zašto ne bi bio i Kapetan Amerika. Glavna uloga je dodeljena vazda simpatičnom Kris Evansu. Izbor sasvim ok. Krenuću odmah sa pričom, pa ću predstaviti i ostale likove. Dakle, Stiv Rodžers je momak koji je rasta kao klinac. Ima probleme sa astmom i još nekim stvarima, ne sećam se već sa čime, u svakom slučaju ima kolekciju bolesti. Naravno, pošto je mali, logično je da se svi izdrndavaju po njemu.


Posle nekoliko neuspešnih pokušaja da se uvuče u vojsku tako što je lažirao dokumenta, primećuje ga Nemac, naučnik, (glumi ga Stenli Tuči) koji radi za Amere. A da, nisam rekao da je u pitanju period drugog svetskog rata. Onda su ga nabudžili fizički, i gle čuda, imamo superheroja. Ako je to samo fizičko nabudživanje, kako on onda zna da se šiba, ne baš kao Stiven Sigal, ali manje brutalno, sa više akrobacija. Naravno, on odmah nije priiznat, jer je "eksperiment" pa ga koriste kao cirkusku atrakciju. Naravno, onda gledalac sa iole malo mozga zna da se čeka neki njegov dojajan potez da bi ga pustili da gazi dalje. Jednog od "naših", i to generala, glumi Tomi Li Džons.


U filmu sam se dva puta nasmejao. Najbolji fazon je izveo upravo Tomi Li Džons, za drugi je zaslužna pojava osobe na kraju filma. Neću da dajem neke spoilere. Ovo što sam do sada pisao, i nisu neki spoileri. Negativca glumi Hugo Viving. On se u filmu preziva, pazi sad ovo, Šmit. Da li je to slučajnost, pošto u Matriksu on glumi Smita... pa procenite sami. On predvodi jedinicu koja se zove Hidra. I zamislite, oni nisu zadovoljni kako Hitler napreduje, pa su pronašli tajni izvor energije, pa piče u pola svetskog rata sa laserskim oružjima. E pošto se zovu Hidra, salutiraju sa dve umesto jedne ruke kao Nacisti i šake su stegnute u pesnice, vi sada zamislite kako izgleda kada uzviknu Heil Hidra (ili tako nešto). Njesra, zar ne?


Od ovih novih superherojskih filmova očekujem barem zabavu, ako ne ozbiljan film. Savršen primer za to je Iron Man. Ovde sam se, kažem, dva puta nasmejao i to je to. Neke scene koje treba da traju duže su skrndeljane na brzinu, neke scene koje nisu potrebne, tu su, čisto da se ispoštuju standardne bolesti šablona snimanja filmova. Scene u kojim Kapetan Amerika baca štit su odlične, ostale su jedva vredne pomena. Vrhunac debilizma: scena u kojoj Kapetan Amerika upada u bazu Hidre, i lik koji ima lasersko, jebokevno oružje, mu jedno deset sekundi prilazi s leđa na nekih dva centimetra od njega?!?! Verovatno je hteo da ga bolje nacilja topom koji drži u ruci. Pred kraj sledi ono što sam očekivao ceo film, a to je preser čuvenog Američkoh herojstva i patriotizma. A sam kraj... šta da vam kažem, pogledajte pa procenite. Meni se čini da je ovaj film samo uvod za još veću otimačinu para, a to su čuveni Avengersi, film koji nam dolazi mislim sledeće godine. Valjda će tu Toni Stark da izvuče situaciju.

Zanimljivost:
Hugo Viving glumi negativca kome je ime Red Skull (Crvena Lobanja. Naravno pravo ime mu je Johan Šmit), ali ga samo jednom u filmu oslovljavaju tim imenom.

Naj scene:
Scene u kojim Kapetan Amerika baca štit.

Moja ocena: 4/10

Нема коментара:

Постави коментар