Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 24. јул 2013.

Pacific Rim (2013)


Pacific Rim (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Bitka za Pacifik
Žanr: Fantastika | Naučna Fantastika| Akcija | Avantura
Režija: Guillermo del Toro
Glumci: Charlie Hunnam, Idris Elba, Rinko Kikuchi...

Priča:
Kako se rat između ljudske rase i monstruoznih nemani iz mora razvija, bivši pilot je pozvan da još jednom upravlja specijalnim oružjem kako bi spasao svet od apokalipse.

Moj osvrt:
Evo ga još jedan del Toro. Sve mi se više čini da je ovaj režiser debelo precenjen. Napravio je ovde on nešto spektakularno, ali za taj spektakl verujem da on ima najmanje zasluge. Bilo kako bilo Pacific Rim je ispao upravo ono čega sam se plašio. Slatkiš za oko i ništa više od toga. Evo jednostavne matematičke formule koja će pokazati kolika je prevara del Toro sa ovim filmom: Cloverfield + Independence Day + Top Gun + Roboti = Pacific Rim. Bukvalno  pokupite ideje i koncepte iz navedena tri filma i ovde ne postoji scena koju niste gledali osim duela robota i zveri. No da počnemo od nečeg zbog čega vredi platiti kartu. 

Kada su filmovi sa kolosalnim čudovištima u pitanju, efekti uvek negde zaškripe. Ne mislim tu na stare filmove gde je ipak jasno zašto nisu mogli da naprave nešto kolosalno. Noviji filmovi ipak ne uspevaju da naprave tu neku interakciju čudovišta i okoline. Većinom se to maskira kako bi izgledalo prihvatljivo. Pacific Rim upravo tu dominira. Prvo, sama čudovišta su prikazana kako treba. Nema onog da nam nude delić po delić, da ne možemo nikako da ih sagledamo. Ovde lepo može da se vidi svako od njih. Prvo, stiče se utisak o njihovoj glomaznosti. Zvučni efekti dižu kosu na glavi kada se ove kreature pojave. Specijalni efektni ničim tu ne zaostaju. Jednostavno, imaćete fenomenalan utisak o veličini i težini tih stvorenja. Zbog toga, najveći kvalitet ovog filma su sami okršaji čudovišta i ogromnih robota. Ovako kvalitetne efekte do sada nisam nigde video. Nisam neko ko je lud za tim, ali ako kažem da je vredelo pogledati film u bioskopu zbog njih, onda zamislite koliko su dobri. Kada kažem efekti, tu mislim i na zvučne efekte koji su maestralni. 

Ono što mi se ne dopada je za mene prevelika doza veselosti. Imamo velika zverinja koja su se pojavila i prete da unište naš svet. Ali eto, ljudi su tako relaksirani, prodaju organe tih zveri, nigde neke velike frke, nigde panike. Jel to vama zvuči ok? Svetu preti kraj i ti ne možeš ni jednog momenta da pokažeš šta je to što gubimo. Ma jok, baje koje voze robote rasturaju, čovečanstvo nije ni bitno. Cloverfield je tu postavio domaći zadatak ovom filmu koji ga je fino pokrao. Ne smatram Cloverfield naročito kvalitetnim filmom, ali kada se pojavi ono čudovište baš se stiče utisak pretnje, vidi se sva jezivost situacije, vidi se strah, beznadežnost i bezizlaznost. To je ono što mi treba. Ako svetu preti kraj, ne treba mi reakcija "jeeeeej evo još jednog čudovišta" nego "čoveče koje sranje, najebali smo". Uglavnom, što se tiče tih čudovišta, koncept mi dosta liči na Cloverfield, samo što je Cloverfield meni tu bolji i ideja odakle potiče zverka mi je bolja tamo. 

Likovi iz Pacific Rim su jedne od najjadnijih karikatura koje sam video. Retko ko je ovde vredan i malo pažnje. Ovoliko šablona, ovoliko generičkih idota, ovoliko isforsiranih karakteristika je za najveću osudu. Prvo imamo šablone iz profesije - profesori su 2 genijalna kretena kakvi postoje samo u filmovima. Potom imamo šablone iz nacionalnosti - Rusi su plavi humanoidi koji ne umeju da promene izraz lica šta god se desilo i začudo upravljaju najstarijim glomaznim robotom. Potom imamo šablone u organizaciji tj. ekipi - mora uvek da postoji neki drkadžija koji će da iritira gledaoca time što mrzi glavnog lika u filmu. Ovo je toliko jadno da je jedva izdrživo. U Top Gun-u imamo recimo lika kojeg tumači Val Kilmer, ali ta netrpeljivost između njega i Kruza je lepo kontrolisana. Ovo ovde je veliki idiotizam. Postoje samo 2 lika koja su donekle vredna pomena. Prvi je general kojeg tumači Idris Elba. Nije ovaj lik naročito originalan, ali eto, ima par dobrih dijaloga u toku filma, ima neki stav koji pokazuje da zaslužuje da bude tu gde jeste, tj. na čelu te organizacije. Drugi je Ron Perlmanov lik isključivo zato što ga tumači Ron Perlman jer realno, gde ovaj čova nije zanimljiv. Na ostale se ni ne vredi osvrtati pa to neću ni uraditi. 

Osim šibanja robota i zveri, što svakako nije nešto originalan koncept, u ovom filmu nema ništa vredno pažnje. Svi elementi radnje i svi koncepti su besramna krađa. Ceo prokleti film se oko i najmanjih sitnica pravi najveća drama kako bi se digla tenzija a sve je predvidivo do krajnjih granica. Non stop mi kreiraju situaciju "da li će ili neće biti" a i pre te drame znamo šta će da se dogodi. Te scene budu teško gubljenje vremena i ne služe ničemu. U situaciji u kojoj svetu preti propast, ti ne umeš da napraviš čak ni prosečnu ljudsku dramu. Non stop se gradi patetika i kako se bližimo kraju filma ona je sve veća. del Toro je primenio čuveno holivudsko pravilo kojem pribegnu nekreativni - "patetika nas je održala, njojzi hvala". Što se mene tiče, to dovoljno govori o njegovoj precenjenosti. 

Kada kažem da je film besramna krađa, moram ipak da potvrdim zašto. Možda će delovati da je ovaj deo spojlerističan, ali verujte, nije. Osim ako danas niste danas naprasno odlučili da gledate filmove, ovde nema nepredvidivosti za vas. Ipak, predostrožnosti radi, vi koji sumnjate, preskočite ovaj pasus. Evo samo nekoliko argumenata. Zveri dolaze iz vode (Godzilla, Cloverfield). Pilot napušta službu zbog tragedije u "vozilu" da bi ga posle vratili jer je on taj i/ili zato što on ipak otkriva da mu je to u krvi (Top Gun). Iako je očekivano pogubno njegovo učešće u borbi, on se pokazuje kao ubedljivo najbolji mamojeb (Top Gun). Da bi sjebao neprijatelja, moraš uleteti u osinje gnezdo i detonirati bombu (Independance Day). U sve ovo ubacite mnogo usranih patetičnih govora, moralnih dilema, obrta ličnosti gde od govneta dobijete čoveka koji će se žrtvovati za druge, ubacite robote da se šibaju sa zverima i dobili ste ovaj žestoko lep ali isto toliko prazan film. 

E sada, iako ga iskritikovah ovoliko, on nikako nije dosadan za gledanje. Pre svega izgleda spektakularno, akcione scene su užasno dinamične, maestralno prikazane, postavljanje kamere je besprekorno tako da dva sata prođu dovoljno brzo da ne primetite koliko je zapravo ovaj film smeće upakovano u ovako skupoceni paket. Kao film, ovo vredi negde između trojke i četvorke ali spektakularna izvedba mu diže ocenu za dve. Mislim da nikada nisam imao ovu situaciju, da je nešto ovoliko loše ali da bih mu rado gledao nastavak. Braćo i sestre, to dovoljno govori koliko je estetski savršeno ovo smeće. Uživajte.

Zanimljivosti:
Prvi del Toroov film još od Cronosa u kojem Perlman glumi čoveka. Jaeger znači "Lovac" na nemačkom. Kaiju je japanska reč koja u prevodu znači "čudna zver". Gipsy Danger je ofarban tako da podseća na avione iz Drugog Svetskog Rata. Japanske anime su bile velika inspiracija za film. U sceni sa devojčicom, ceo set je bio povezan sa hidrauličnim sistemima, tako da kada god je čudovište pravilo korak, ceo set se drmusao. Glasovi čudovišta su kreirani pomoću glasova životinja.

Naj scene:

Šibanja sa zverima

Moja ocena: 5/10

2 коментара:

  1. http://www.imdb.com/title/tt2184339/

    koja bolest, veoma me zanima sta ti mislis o ovom projektu koji je fino zaradio...

    ОдговориИзбриши