Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 15. јун 2020.

Adams æbler / Adam's Apples (2005)


Alternativni naslov: Adam's Apples
Kod nas nazvan: Adamove Jabuke
Žanr: Komedija | Kriminalistički | Drama
Režija: Anders Thomas Jensen
Glumci: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro...

Priča:
Neo-nacista je osuđen na društveno korisni rad u crkvi gde se sukobi sa neverovatno posvećenim sveštenikom.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, odavno nisam gledao film koji se ovako dobro igra sa borbom između dobra i zla kao i sa temom vere. Toliko je ovde paradoksa, toliko poigravanja sa klišeima, toliko simbolike da film mora da se gleda više puta. Na momente sve deluje apsurdno i može se učiniti da niste baš sigurni šta on hoće da vam ispriča. Budite strpljivi, budite pažljivi i pronaći ćete mnogo dobrog. Tekst sadrži dosta spoilera tako da vam toplo savetujem da pogledate film pre čitanja.

Adam je neo-nacista koji je poslat na društveno korisni rad u manastir gde ga dočekuje Ivan koji mu je sušta suprotnost. I tu se odmah poteže tema jabuka iz naslova. Ivan traži od Adama da izabere jedan realan cilj koji će ostvariti dok se nalazi ovde. Adam bira jednostavan cilj - da napravi pitu od jabuka kada one budu zrele. Hajde da pričamo o Adamovim ciljevima koje je imao pre dolaska ovde. Šta može biti cilj jednog neo-naciste? Šta on od toga može realno da ostvari? Ovde dobija jedan jednostavan zadatak i film te natera da pomisliš da ovaj čovek konačno dobija jedan cilj u životu koji ima smisla.

Ovo je prelep pokazatelj toga da zapravo ne postoji mali clj. Koliko god taj cilj bio mali, ako je smislen, on povlači mnogo stvari. Tako je i ovde. Te jabuke moraju da sazrele i sam Adam mora da bude spreman da napravi tu pitu. Koliko nevolja samo ovde ima, to je neverovatno. Prvenstveno, tu su problemi sa vranama koje napadaju jabuke. Potom, isto to rade i crvi... Imamo i druge probleme koji se isprečuju i odjednom shvatiš da taj cilj nije tako jednostavan. Da moraš da radiš za njega. Da moraš da napraviš mnogo dobrih stvari kako bi došao do toga što želiš. I upravo to film koristi da razvija Adamov lik. I ne samo njegov...

Još jedna genijalna stvar je što ta ista jabuka oslikava Adamovu ličnost. Jabuka je zelena Adam dođe što jasno oslikava mladost. Nedugo potom napadaju je vrane. Ako posmatramo Adama kao to drvo jabuke, te vrane su upravo spoljni uticaji koji loše utiču na mladog čoveka, koji ga razdiru a da on nije ni svestan toga. O da. I tu nam film servira dosadašnje Adamove saborce iz naci pokreta. Potom jabuke postaju crvljive. To je ono što je Adam iznutra. To sve treba da se reši. Čekaj stani, zar ono nije bio samo običan cilj pravljenja pite od jabuka? Ne. Cilj je da pronađemo sebe. No, nije samo to Adamov cilj. I Ivan je na istom tom putu.

Adam, jabuka ... jel vam to malo liči na nešto? Biblija? Film to naravno radi malo drugačije nego kako nam predanja govore. Ono što je zadržano iz biblije je da je ta jabuka na drvetu spoznanja dobra i zla. Ključna stvar je što tu pitu Adam ne jede sam već sa Ivanom. Ivanova priča je na neki način ekranizacija jedne od najmračnijih priča iz biblije - priče o Jovu. Ako je Ivan zapravo Jov, Jov čija vera ne jenjava ni jednog momenta iako mu se samo loše stvari dešavaju, čiji duh nije klonuo uprkos odsustvu bilo čega lepog u životu, zašto bi on morao da jede jabuku pomoću koje će doći do spoznanja dobra i zla? E tu me film kupuje.

Nisu samo Adam i Ivan ovde u centru priče. Još nekoliko likova su ovde ništa manje bitni. Ne samo da i oni nose imena biblijskih likova, tu su da nam se pokaže koliko je ova priča univerzalna. Prvo, svi su u iskušenju. Svako od njih može da donese dobru i lošu odluku i svuda su vidljive posledice tih odluka. Svako od njih je u problemu ali kako tako, uspevaju da se održe? Da li je to vera u svevišnjeg? Izgleda tako, barem neko vreme. Svi su oni došli kod Ivana i dobili spasenje, utočište i oprost tako da je prirodno da pomislimo da su u veri pronašli spas. I jesu, ali ne na onaj klišeizirani način na koji smo navikli gde likovi ni iz čega spoznaju gospoda i izađu na pravi put. Ovde je ključan čovek koji im je pomogao da se kako tako drže puta - Ivan. I tu dolazimo do jedne od glavnih tema filma - vere u čoveka.

Ako izuzmemo Adama, svi ostali veruju Ivanu i veruju u njega. Ako pogledamo te likove, oni i dalje prave greške. Zašto je to genijalno? Zato što smo svi ljudi. I kada izađemo na pravi put, postoje stvari koje nas iskušavaju. I to je genijalno i sa one religijske strane. Konstantno smo pod iskušenjem da napravimo grešku. Niko nije od kamena. Pre ili kasnije volja će oslabiti i napravićeš grešku. Ali bitno je da postoji nešto ili neko ko će te vratiti na pravi put. Ovde je to Ivan. Kada Ivan padne, to postaje jasno kao dan. Tako da i kada ovde dolazimo do vere u Boga, došla je kroz veru u čoveka. Kada taj čovek bude pogođen svim silnim zlom i padne, zapitamo se da li tako treba da prolazi onaj ko je odan Bogu. Da li je Jov zaslužio da izgubi porodicu i sve što ima samo da bi Bog dokazao da će mu taj čovek i dalje verovati? Film te na pametan način natera da razmisliš o tome. Ako je najbolji među nama kažnjen, šta ostaje onda za nas?

Sada dolazimo do jedne sjajne paralele. Ivan se ponaša tako da ne vidi ništa loše ni u čemu. To dovodi do gomile komičnih scena. No to izluđuje Adama koji konstantno pokušava da mu nanese zlo i trudi se da mu na taj način omogući da uvidi zlo. Tu smo. Koliko god bio dobar, Ivan je u užasnoj zabludi. On poriče zlo ili ne vidi zlo ili je nesvestan postojanja zla iako mu se ono konstantno događa. Sa druge strane, Adam se gnuša i odbija sve što izgleda kao gest dobrote. Pogledajmo, ti Adamovi pokušaji da Ivanu pomogne da vidi zlo su zapravo nanošenje zla ili pokušaji da uništi sve ono u šta Ivan veruje. No, ako pogledamo Adama, i on je u istoj situaciji. Ono što radi ne smatra za zlo. Poznaje li onda on dobro i zlo kako bi trebao?

Vratimo se na pitu od jabuke. Pitao sam zašto bi Ivan morao da je jede sa Adamom. Sada imate odgovor. Ta pita je samo simbolični rasplet onog što sve vreme gledamo. Imamo Ivanov put da uvidi i prepozna zlo koje mu se desilo. To je put svakog od nas na kom moramo da budemo svesni i odvojimo loše od dobrog. Isto tako, moramo da prigrlimo to loše. Ne možemo ga uvek pobediti, ne možemo ga izbeći. Moramo da budemo jaki, moramo biti spremni da ga prihvatimo i voljni da nastavimo dalje uprkos tome. Sa druge strane, Adam uspeva konačno da nađe svoj cilj i razluči dobro od zlog kao i da pronađe veru. Kao što rekoh, vera u čoveka je nešto što film i te kako propagira. Kada se Ivan podiže - kada prihvati postojanje zla i samim tim vrati veru u Boga ali i u čoveka. Te dve vere je izgubio u istom momentu. Adam je izašao na pravi put kada je odlučio da se bori za Ivana. Onog momenta kada je shvatio Ivanovu ulogu, kada je počeo da bude svestan šta se gubi Ivanovim odsustvom, tada se u njemu rodila promena. Tada se pojavila ta zdrava jabuka. Tada je počeo da veruje u stvarnog čoveka.

Ono što je najlepše, pričao sam vam tek o nekoliko stvari. Film je prepun svega i svačega. Za mene je bio baš prijatno osveženje. Nasmejao me je više puta i naterao me je da se zamislim skoro u svakoj sceni. Nekoliko dana posle gledanja i dalje me drže utisci. To je najbolji znak da ću se filmu vraćati još nekoliko puta jer sam ubeđen da ima tu još stvari koje nisam video a koje zavređuju pažnju. Ne bih ga zvao crnom komedijom jer uči više o životu od mnogih drama.  Bilo bi nepravedno da ne spomenem glumu. Tomsen i Mikelsen pre svega su perfektni. Pominjao sam već ovo ali moram opet, za deset puta manje od ovoga Holivud dodeljuje oskare.

Zanimljivosti:
Scena sa vranama je trebala biti plod specijalnih efekata. Međutim, nekoliko ljudi iz Češke se pojavilo sa treniranim vranama i pomogli su u snimanju scene tako da su troškovi na kraju bili znatno manji.

Naj scena:

Rasplet

Moja ocena: 8/10

21 коментар:

  1. Sjajan tekst i sjajan film. Prepun simbolike koja je suptilno upakovana, i svaka ti cast na nekim stvarima na koje si ukazao u tekstu a koje su meni promakle. Definitivno film zasluzuje vise od jednog gledanja.
    Btw Anders Tomas Jensen je opasan scenarista, manje-vise svaki njegov film mi se svideo, od ovih gde potpisuje reziju gledao sam jos samo The green butchers, a probao sam da skinem i Flickering lights ali ne nadjoh krsten torent. Ako neko zna gde moze da se nadje nek pomaze :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj na pirate bay ili torrentz2, sigurno ima bar jedan dobar :) ja sam pre par godina skinuo sa torrentkinga, ali taj sajt su oborili kasnije, ali na torrentz2 ćeš sigurno pronaći, to mi je sad glavni izvor, naročito za neamerička ostvarenja.. Inače apsolutno se slažem, Jensen je jedan od najboljih svetskih scenarista, nesumnjivo, na blogu čini mi se postoji i recenzija za U Kini jedu pse, a to je on takođe pisao, tako da se donekle može uhvatiti taj njegov zaista jedinstven fazon kad pogledaš više od jednog njegovog filma. Sećam se kad me Mikelsen oduševio glumom u Hanibalu, pojurio sam sve njegove filmove i iščuđavao se ludačkim posterima gde izgleda kao karikatura u svakom Jensenovom filmu. O, kako sam samo promenio mišljenje kad sam ih redom sve pogledao :) da i Ulrih Tomsena sam znao kao negativca iz serije Banshee, jako je upečatljiv tu, al' tek kad sam zašao u dansku kinematografiju, shvatio sam koliko je zapravo dobar

      Избриши
  2. Hvalaa probacu torrentz2, na pirate bay-u sam probao i skine do 50% i nece dalje...
    Video sam da je Ognjanovic na svom blogu u vise navrata hvalio dansku kinematografiju i tad sam odlucio da im dam sansu. Ne cudi me sto si se odusevio Madsom, i meni je maltene omiljeni glumac postao, u svakom filmu fascinira... Steta je sto u Holivudu dobija sablonske uloge negativaca.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nema na čemu, nadam se da si našao dobar rip :) takvog glumca prosto ne možeš da ne ceniš, kad pogledaš koliko jakih i različitih uloga je izneo. Inače verujem da će te obradovati da čak dva danska filma njegova u toku ove godine treba da izađu . A što se tiče Holivuda i stranih glumaca, ništa neobično.. Matias Schoenaerts, Luis Tosar, Wagner Moura, zatim plejada nemačkih glumaca poput Daniel Bruhl, pokojnog Bruno Ganz, Tomas Kretschman, August Diehl.. gotovo uvek ih mlako iskoriste. Izuzetak su npr. Cassel, Bardem, Gael Garcia Bernal sa ponekom jakom ulogom, ali ipak realno sagledamo i oni su slabo iskorišćeni gledajući filmove američke produkcije. Kontam da i oni sami zbog zarade pristanu na te šablonske, da bi mogli da se posvete projektima koje zaista žele da rade.

      Избриши
    2. Bernal... bokte kakav glumac, totalno sam ga izgubio iz vida. I Azijati su užasno tretirani. Min-sik Choi (Oldboy), Hiroyuki Sanada su dva odlična primera. Najgore od svega je što kada glume te rutinske negativce, pet puta su bolji glumci od tih koji su glavne uloge. Da staviš te likove pored nekih glumačkih gromada pa i da ti bude jasno. Biće da im daješ čast da glume pored recimo nekog poput Hopkinsa. Ovako statiraju pored prosečnih i ispodprosečnih lutkica u isto tako prosečnim i ispodprosečnim filmovima

      Избриши
    3. Slabo ga u poslednje vreme ima u nekim "jačim" projektima, mada video sam da se nakupio nekih nagrada za seriju "Mozzart in the Jungle" za koju sam skoro čuo uopšte. Sećam se kako je samo oduvao lik problematičnog nećaka u "Babel" za nekih 10tak min na ekranu. Naleteo sam negde i da Injaritu sprema novi film, bilo bi lepo da ga pozove opet. A Hiroyuki Sanada i Tadanobu Asano su dežurni Japanci Holivuda,ali kao što si rekao uvek su šablonski negativci, svemirci i sl. Sad se setih još jedne trivije, kad smo kod Japanaca.. Pat Morita (Mr. Miyagi iz Karate Kid) je za tu simpatičnu ulogu nominovan za oskara. Iako mi je to jako drag filmski lik, moram dodati da u tom slučaju jedan Toshiro Mifune zaslužuje najmanje 5 kipića :)

      Избриши
    4. Toshiro Mifune je jedan od najboljih glumaca koje sam gledao. Toliko varijacija u glumi, toliko različitih uloga. Fantastičan glumac

      Избриши
    5. Odlični japanski glumci su još i Ken Watanabe, Ken Takakura (zvali su ga: Japanski Clint Eastwood) i naravno Tatsuya Nakadai, poznat po filmovima Ran, Kagemusha, Harakiri, a glumio ju i u par filmova sa Toshirom Mifuneom.

      Избриши
    6. Uf, sad kad si spomenuo, Nakadai i Mifune strašan okršaj u svakom smislu imaju u filmu "Sanjuro". Strašni glumci.

      Избриши
    7. Ako neko voli sjajan film o psima, preporučujem Nankyoku monogatari AKA Antarctica (1983). Glavna uloga: Ken Takakura, muzika: Vangelis. Tamo nema smešnih CGI životinja kao u The Call of the Wild (2020).

      Избриши
  3. Opa hvala na obavestenju, overice se ta dva Danca sa Madsom cim izadju... inace i on je sam u jednom intervjuu priznao da u Americi stalno igra lose momke, jer to izmedju ostalog ima veze sa naglaskom kog stranci ne mogu da se otarase, ali da mu ne smeta previse jer kod kuce ima priliku da glumi sve ostalo...

    ОдговориИзбриши
  4. Анониман17. јун 2020. 21:15

    Кад ће Кил Бил вол.2?
    Поздрав!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu da obećam da će biti ali ne znam baš kada :)

      Избриши
    2. Анониман18. јун 2020. 13:37

      Може било када,само ме занима мишљење још једног филмског стручњака о том остварењу :)

      Избриши
    3. Mišljenje ćeš dobiti ali od stručnjaka teško :)

      Избриши
  5. Odlicna recenzija, kao i uvek :D. Hteo bih te pitati, ako bi mi mogao preporuciti neke serije? Inace kakav ti je house of cards?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jako slab sam sa serijama. Nowhere Man mi je sjajan recimo. Volim britanske humorističke koje već kod nas odavno imaju kultni status. Tako da tu nisam baš potkovan. House of Cards nisam mogao više od 6,7 epizoda. Kao da gledam Vučića samo što je Spejsi pa me ne nervira. Nekako mi je to sve već viđeno i očekivano. Što je najgore, takve stvari vidiš i u pravom životu pa ti se gade. Ne moram još i u seriji da ih gledam :)

      Избриши
    2. Vazi, hvala na preporukama prijatelju :D.

      Избриши
  6. Za listu "Another Round" 2020 .. auh Madse, Madse posle ovog filma Travolta može u penziju mirne duše :) Vinterberg & Mikelsen duo nakon "The Hunt" opravdao visoka očekivanja u svojoj novoj saradnji, velika preporuka. Sad se čeka "Riders of justice" i nova saradnja Jensen & Mikelsen :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uz svo dužno poštovanje za Travoltu, nije on glumac Madsovog kalibra. Ipak pričamo o jednom od najboljih živih glumaca trenutno. Rado će ovo da se overi.

      Избриши
  7. Ma jasno kao dan, koliko god "Džontra" rado viđena faca bio, glumački je Mads ipak neka druga dimenzija. A zašto sam ih uopšte pominjao u istoj rečenici, biće ti jasno kad pogledaš film, da sad ne spojlujem bezrazložno :)

    ОдговориИзбриши