Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 31. јануар 2017.

Blair Witch (2016)


Kod nas nazvan: Veštica iz Blera 3
Žanr: Horor | Triler
Režija: Adam Wingard
Glumci: James Allen McCune, Callie Hernandez, Corbin Reid ...

Priča:
Kada pronađe video na kom Džejms pomisli da je video davno nestalu sestru Heder, okuplja grupu prijatelja i kreće u potragu u šumu za koju se veruje da je stanište Veštice iz Blera.

Moj osvrt:
Videh da su ovo povezali sa originalom koji mi je jako drag, videh sa pominju likove iz originala, videh nešto što podseća na original i iako sam znao da će film da fejluje za medalju, morao sam da pogledam. Znate već šta mislim o originalu (ko ne zna, nek pročita), tako da sam jako osetljiv na sve što pokušava da se nadoveže, pozove ili iskoristi ono što je on doneo. Taj film je imao odličnu najavu, bio je originalan za period kad se pojavio, iskoristio priče, odlično napravio atmosferu pred one horor scene, poentirao u njima, ostavio publku šokiranu, ostavlo ljude da se ćešu posle gledanja. Efektan filmić kojem se uvek rado vratim. U svim tačkama u kojima je originalna Veštica iz Blera poentirala, nova Veštica je uspela da omane. Da su hteli ovako usrati, ne bi uspeli. 

Mladi braca stare dobre Heder iz prvog dela odlučuje da traga za sekom. To je sasvim ok. Ali, on se odlučuje na taj potez kada vidi snimak koji je navodno nađen u ozloglašenim šumama i na snimku je ubeđen da vidi sestru. Hajde ovako, ako postoji nov snimak, zašto policija nije alarmirana već je snimak na youtube-u? No još bolje, videli smo kako se završila prva Veštica iz Blera, dakle videli smo Hederin poslednji snimak. Ako je ovo novo još jedan snimak koji je snimala Heder, to znači da je ona u toku onog finalnog jurcanja kućom skontala da joj je jedna traka pri kraju pa je zamenila i stavila drugu, pa je ipak skontala da na onoj prvoj ima još mesta pa je vratila prvu u kameru. Iako je ona tada već kameru koristila samo zbog osvetljenja, ovi debili pokušavaju da nam prodaju neverovatnu glupost. 

Kako da preplašimo ljude? Hej, hajde da svako malo neko nestane, pa onda kao iskoči odjednom i pojavi se u kadru da nas prepadne. Pa bravo. I sad zamislite kako te scene izgledaju: lik nestane bez razloga ili bespotrebno se udalji od kampa izgovarajući besmislen izgovor, drugi likovi dozivaju tog mandrila, mandril se odjednom pojavi niotkuda, najnormalnije. Sami su u šumi, mandril, iako blago retardirana vrsta, čuće te pozive i na velikoj udaljenosti ali eto, on se ne odaziva i pojavi se niotkuda da nas štrecne. I takve stvari traju, hm, pa eto, ceo film. Jako originalno. Evo prosto ne verujem. 

Kako god to zvučalo, originalna Veštica nas je dobila realnošću. Sve ono što smo videli na snimcima, delovalo je realno ali nas je užasno plašilo ono što ne vidimo. To i jeste perfektna formula. Da bi dodali nešto novo, ovi momčići i devojke se odlučiše da ubace tu neku fantastiku, neke sprdnje sa tim koliko brzo prolazi vreme i koje je vreme uopšte i šta je to vreme i tako imamo noć koja ne prolazi, likove kojima dan traje pet dana i zaista toliko prođe ali samo za njih, i ako vam mozak od svega ovoga nije napukao, onda vam i ova rečenica izgleda smisleno. Sve ovo deluje toliko nemaštovito i bespotrebno. Vudu magija susreće Memento susreće Timecrimes susreće Wrong Turn susreće REC susreće likove iz gomile šablonskih filmova. Dok smo u originalu imali neku silu koju ne vidimo, koju ne možemo da definišemo, ovde imamo šumu koja radi u korist tog nekog zlog entiteta pa ta ista šuma obara drveće na likove, šuška da odvrati pažnju, hvata dronove itd.

Problem je što su pokušali da poentiraju na iste scene iz originala. Zapravo to ne bi bio problem da su scene napravljene iole pristojno ili da su barem kopirane iz originala. Ovde krenu scene po noći u šumi, zvuk donosi neku jezu, gradi se tenzija i... i... i... i ništa. Scena traje i traje i traje i od tenzije nastaje dosada. Da neka spodoba, veštica ili duh čekaju ovoliko da nešto učine, ili bi zaspali ili bi rekli "jebo ovo, idem da gledam best off Šešeljevih govora". To vam je kao kada pokušate da slažete nekog, pa sitnu laž na koju se neko primi pokušate preobratiti u spektakl. Ne bojte se, niko vam u tom momentu ne veruje. Svi vide da ste presrali. 

Ovaj nefilm se odlučio da nam donese taj zli entitet pred kamere. Zauzdajte očekivanja, ovo je loše. Imaš jezive priče o Eli Kedvard, Rastinu Paru, Coffin Rock-u, pa tu ima materijala za tri odvojena filma koja mogu imati pristojan kvalitet (pod uslovom da ih ne prave budale). Kako su ovde majstori odlučili da iskoriste te ideje? Tako što su uzeli spodobu iz REC, malo je izdužili i ona je šta - veštica iz Blera, ili nešto drugo, neki tamo entitet u nekoj tamo zoni sumraka. Prvi deo filma se trudio da vam realnim strahom izazove jezu. Ovaj se trudi gomilom gluposti. 

Blair Witch je bespotreban, dosadan, glup film, bez i jedne nove ideje, bez likova koji donose normalne odluke, bez i jednog normalnog dijaloga, bez i jedne memorabilne scene. Ako ste fan prvog dela kao i ja, verujem da vas golica da pogledate ovo. Ako već niste, nemojte to činiti sebi. Nećete biti ljuti na film jer filma nema, nećete biti razočarani pričom jer pljuje po kecu, zato što ni priče nema. Nećete osetiti ni trenutak atmosfere iz prvog dela jer bimbonje ni to nisu uspele doneti. Zaobiđite, preskočite, zanemarite, izbrišite, poništite, zaboravite. To je ono što ova smejurija i zaslužuje.

Zanimljivosti:
Kako bi ovaj film bio iznenađenje, sniman je u tajnosti u Vankuveru pod lažnim nazivom The Woods. U sklopu pripreme za ovaj film, vlasti Burkittsvillea su uklonile sve table na kojima piše "Welcome to Burkittsville" jer su posle prvog filma bile pokradene. Režiser Adam Vingard je koristio vazdušnu sirenu kako bi prepao glumce da bi oni dobro odglumili iznenađenost i strah. Pet godina su trajale pripreme za ovaj film.

Naj scena:

Dolazak do famozne kuće.

Moja ocena: 2/10

1 коментар: