Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 23. јун 2013.

Stay (2005)


Stay (2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Ostani
Žanr: Drama | Misteraija | Triler
Režija: Marc Forster
Glumci:  Ewan McGregor, Ryan Gosling, Kate Burton...

Priča:
Psihijatar pokušava svoja dva paicijenta da odvrati od samoubistva i u isto vreme pokušava da zadrži vezu sa stvarnošću.

Moj osvrt:
Kada sam prvi put naleteo na ovaj film, nije mi se radnja činila spektakularnom, ocena na imdb mi nije ulivala poverenje tako da nisam ni imao nameru da ga gledam. Da nije bilo vaše preporuke, verovatno bih ga preskočio. Ovo je definitivno poslednji put da verujem imdb-ovoj oceni. Kroz ovaj prikaz, pokušaću da ljudima koji nisu shvatili film objasnim o čemu je on zapravo ali ću se i truditi da ne spoilujem kako ga ne bih pokvario ljudima koji ga nisu gledali. Neću imati neku hronologiju koju je imao film već ću ići koracima koji će moći da vam film bolje približe/objasne. 

U životu svakog čoveka postoje događaji koje on može jasno u glavi da ponovi pred svojim očima i da mu izgledaju kao da su se upravo desili. Čovek čuva karakteristično osećanje za sve te momente čuva i najmanje detalje koji ga vezuju za njih. Time se ovaj film savršeno bavi. Konstantno potencira na mnogim događajima i neretko pokušava gledaoca da zbuni njima. Postoji jedan ključni događaj koji se provlači filmom i koji je izrodio ono što gledamo kroz celu priču. Taj događaj detaljno vidimo na kraju ali ne vidimo ga kao rešenje na sva naša pitanja, već ga vidimo kao uzrok svega što gledamo. Taj događaj je zapravo pokretač svega. 

Po onome što gledamo, za samu priču bitne su tri osobe. Prvo imamo psihologa. Njegova devojka je neko ko je jednom pokušao da izvrši samoubistvo. Jasan je njegov strah da ona to ne ponovi i non stop u njoj traži odgovor da li će se to ponovo desiti. Karakteristično za njega je da nesvesno poriče sve. Sve što vidi, sve što mu se dešava, sve na šta ne zna odgovor, on poriče postojanje takvih mogućnosti. Drugi lik je njegov pacijent koji želi da se ubije. Razlozi su prilično jasni, ali uprkos njima, mladić neprestano krivi sebe za sve loše što se desilo. Čak i ako nije kriv za sve to što se desilo, on ipak na sebe preuzima sav taj teret. Treća osoba je pomenuta devojka. Ako su ona prva dva lika dijametralno suprotna, ona predstavlja na neki način njihovu ravnotežu. Ona je neko ko ne želi da bude ostavljen po strani, želi da učestvuje u svemu, da prihvati i bude prihvaćena i da sve razume.

Gomila različitih detalja povezuje ove likove. Kada skontate vezu između njih, imate rešenje filma. Moj prvi utisak je bio da sam prerano sve to shvatio. Hajde da malo razmislimo o ovakvoj proceni. Obično kada nam se serviraju čudne stvari u filmu kraj nam reši sve. Potom mi moramo da premotavamo film da bi pohvatali sve detalje. Na taj način film može biti i nelogičan, samo što mi na samom kraju ne možemo da se prisetimo baš svih detalja. Stay je imao hrabosti da nam u ranoj fazi više puta nagovesti rešenje tako da je ono što vidimo već moglo da bude podložno sudu. Čak i od tog momenta, Stay otvara dosta pitanja i tera čoveka da konstatno razmišlja. Previše je ovo simoblike i dobrih stvari da bi ovaj film imao ovakvu bednu imdb ocenu, ali dobro. Nek masa glasa za Social Network, Hunger Games i filmove bez grama inteligencije. Stay je ipak hrana za odabrane. 

Ono što moram da pohvalim to je tempo filma. Prvo počinje lagano, većina stvari je jednostavna, lako je sve to shvatiti i ispratiti. Kasnije počinju ozbiljniji događaji, sudbonosnije odluke, veća konfuzija pa čak i frustracija. Ovde čak i film konfuzijom pokušava isfrustrirati gledaoce. sve ovo je genijalno iz prostog razloga što su takve i reakcije svakog čoveka. Recimo svakom od nas se desio nekada neki nemio događaj. Prva reakcija jeste šok i neverica. Kasnije dolazi do pitanja kako sve to prihvatiti i čovek i dalje jedva uspeva da poveruje u sve. Za taj period je karakteristična velika zbunjenost i začetak frustracije koja se postaje sve veća sa shvatanjem da ćemo morati da živimo sa tim. 

Kada sve to prođe i čovek nauči da živi sa tim što se desilo on dolazi u neku drugu fazu. Može i ovde on kriviti sebe kao i ranije, možda može to i prestati. U svakom slučaju biće mu jasno šta se desilo, verovaće u to, tako da deo njega koji je nekada imao drugačije osećanje nego ovo sada, umire. Kada su te faze u pitanju, mislim da nisam gledao film koji se bolje bavi tim od Stay. Braćo i sestre, Stay se bavi ključnim događajem koji iz korena menja život čoveka i na savršen način se bavi svim stanjima kroz koje čovek prolazi. Sva ta stanja su savršeno logična posledica takvog događaja. Zbog svega ovoga, Stay zaslužuje samo reči hvale kao i vi koji ste preporučili/izglasali ovaj film. Hvala vam.

Zanimljivosti:
Ovo je prvi scenario koji je Dejvid Beniof prodao i to za $1.500.000. Letam je anagram od Hamlet koji je referenciran više puta u toku filma.

Naj scena:

Savršen pokazatelj želje čoveka da vidi da li je kriv za pakao kroz koji prolazi.

Moja ocena: 7/10

6 коментара:

  1. nisam vise anoniman :D24. јун 2013. 21:22

    Nema na cemu :D
    Znao sam da ce ti se svideti.
    Sasvim sam slucajno naleteo na film i nisam bio siguran dal da ga gledam bas zbog te imdb ocene i sva sreca pa sam pogledao i samim tim se odusevio.

    ОдговориИзбриши
  2. Ubaci u listu i ova dva novija: - After Earth(2013) i Man of Steel(2013)

    ОдговориИзбриши
  3. Ono što se događa Samu i Henryju ne događa na ovom svijetu, nego u zoni sumraka između života i smrti... Na mjestu gdje niko ne može dugo ostati. Koliko ne volim ove filmove gdje ljudi na glup film reaguju kao da su prepametni i da su skontali nešto. Skontaj model ljuske nuklearnog jezgra pa se pravi pametan, a ne film bez početka i kraja i radnje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prijatelju, lepota umetnosti je u tome da je možeš shvatiti na više načina. Ne pravim se prepametan već pišem o onome što sam video. Po meni je jasno kao dan da likove prate odjeci događaja iz njihovog života. "Skontaj model ljuske nuklearnog jezgra pa se pravi pametan" - ne pišem o fizici već o filmovima. Čitaj onda Hokingove prikaze a ne moje. A ti za početak skontaj kulturu i lepo ponašanje pa ćeš možda prestati biti derište ljuto na druge zbog svoje sopstvene gluposti i jednoumlja. Svako dobro anonimni nuklearni fizičaru.

      Избриши