Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 29. јун 2013.

Se-beun De-i-jeu (2007)


Seven Days (2007) on IMDb
Alternativni naziv: Seven Days
Žanr: Kriminalistički | Triler
Režija: Shin-yeon Won
Glumci: Yunjin Kim, Mi-suk Kim, Hie-sun Park...

Priča:
Žena koja je uspešni advokat, u nameri da spase život svojoj ćerci mora da oslobodi optužbe čoveka osuđenog na smrt zbog surovog ubistva.

Moj osvrt:
Kako ovaj Korejac bude sjajno osveženje posle nekih holivudskih pizdarija, ne mogu to ni da vam opišem. Po ko zna koji put se vidi jasna razlika između šablonskih stvari i odličnog filma. Prvo nam je servirana scena u kojoj majka pronalazi fotografiju svoje ćerke koja plače i na toj fotografiji piše "više nikada nećeš videti svoju ćerku". Šta kažete na to? Fenomenalan uvod kojim vam film kaže "sada kad imam vašu pažnju, evo u nekoliko momenata stvari koje su dovele do toga". 

Imamo ženu koja je genijalan advokat. Njena ćerka je kidnapovana i biće joj predata tek kada ona oslobodi optužbe čoveka koji je optužen na smrt zbog svirepog ubistva. Tu imamo jezivu dramu gde se majka bori za život deteta. Kidnaper je neko zaista inteligentan i uvek je potez ispred svih. E tu je mali problem što ne znam koliko je realno da on uvek zna šta se dešava, uvek sve vidi i kao da je sveprisutan. Srećom nisu mnogo davili ovo ali na samom početku baš ume da iritira. Drama ove žene je užasna. Kako znamo da ovo nije holivudski film, možemo verovati da detetu zaista preti opasnost. 

Naporedo sa tim imamo priču o slučaju kojim se ona bavi na sudu. Čovek koga je tako lako osuditi je optužen za ubistvo. Odlično je predstavljena ta priča ali imam dva problema sa njom. Prvi problem je što me dosta podseća na CSI serije koje baš i ne volim. Ali ipak iako podseća na njih, lako je bolja od svake od nje, baš zato što je rađena realno i pametno. Druga stvar je što su taj slučaj ubistva i njegova istraga neretko dominirale nad onom jezivom dramom. Nekako mi je to bilo baš skretanje sa teme. Ono što vam želim reći je, kada budete gledali ovo, nemojte se zavarati kao ja. Sve što gledate zaista ima mesto u filmu. Iako mi se činilo da su ti segmenti istrage predugi, sečeni su jezivim događajima vezanim za otetu devojčicu. Ono što nisam uspeo iz prve da skontam je da gledamo tu još jednu dramu. Na fenomenalan način je ona maskirana u ovu priču o ubistvu da mi je lako prošla ispod radara. 

Ono što je vrhunski jezivo je psihičko stanje u koje je doveden glavni lik. Siguran sam da ne želite ni da zamislite kako se neko oseća kome su oteli dete. Na sve to, iako je strašan advokat, nepojmljivo je da može da se koncentriše na slučaj koji vodi. Da je ovo holivudski film, videli bi neko spektakularno rešenje, osobu koja rezonuje 200 na sat i obara slučaj za medalju. Ne, braćo i sestre, ovi filmotvorci su se odlučili da celu priču žestoko začine ali da psihičko stanje žene predstave realno. 

Osim što na umu ima život svog deteta, osim što mora da se skoncentriše na slučaj, mora da misli o tome da li oslobađa ubicu. To je veliko moralno pitanje. Ako imamo u vidu da je ona branilac, možda ne izgleda sad tako relevantno povlačiti pitanje moralnosti. E, sada je ulog drugi. Ona može da oslobodi osobu koja je kriva za smrt nečije ćerke. Tu se odlično vidi njena unutrašnja borba. Veliki problem je to što ovo "nečije ćerke" nije neodređeno. Ovde imamo i osobu čija ćerka je ubijena. Ako imamo u vidu da niko ne sme da zna da je ćerka advokatice kidnapovana i da ona ima samo par dana da oslobodi optuženog, mislim da sada imamo kompletnu sliku užasne situacije u kojoj se ova žena nalazi. 

Možda je moglo da se potencira još na užasu ove situacije osim na istrazi ali to je moj bolesni ukus, tako da ovo shvatite uslovno. U svakom slučaju ovde ima za svakog po nešto, i za ljubitelje drame i za ljubitelje psihološkog trilera. Svi će biti zadovoljni, pa čak i CSI fanovi koji mogu ovde videti neku realnu i dobru verziju svoje ljubljene serije. Možda su malo i preterali sa tim da je slučaj otišao u visoke krugove ali u svakom slučaju odrađeno je vrhunski. Recimo State of Play ima tu aferu u visokim krugovima ali ona je teška sprdnja kada se uporedi sa ovom. 

Uglavnom, sve mane koje sam naveo ravna savršeno finale. Tada se zapravo pred nama odvije neka druga drama, čak i snažnija od one koju mislimo da gledamo. Finale ne pokazuje pravi obrt u radnji koliko u aspektu sa kog gledamo ceo film a to je nešto što holivudski filmovi zaista retko uspevaju. Jedina prava mana celog filma je kamera. Kontam da su hteli da dignu tenziju time i da naprave frku ali ovoliko brzih promena kadrova, ovoliko zumiranja, ovoliko drmusanja kamere je zaista previše. Ovaj odlični psihološki triler svakako treba da bude jedan od filmova koje ste pogledali.

Zanimljivosti:
Na Grand Bell Awards Yunjin je dobila nagradu za najbolju glumicu upravo zbog ove uloge.

Naj scena:

Finale

Moja ocena: 8/10

Нема коментара:

Постави коментар