Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 24. фебруар 2013.

Chello hongmijoo ilga salinsagan (2005)


Cello (2005) on IMDb
Alternativni naziv: Cello
Žanr: Horor | Misterija
Režija: Woo-cheol Lee
Glumci: Hyeon-a Seong, Da-an Park, Ho-bin Jeong...

Priča:
Čelistkinjin život uznemiravaju čudni događaji koji dovode u životnu opasnost ljude do kojih joj je stalo.

Moj osvrt:
Ovaj film se bavi sličnom temom kao i film Machinist. Razlika u tome je što je ovaj film mnogo hrabriji, manje simbolike je ubačeno ali je ona ubedljivija, mnogo je jeziviji i brutalniji nego li Machinist, ali sve u svemu ništa manje kvalitetan. Kada kažem da se bave istom temom, nemojte ni da pretpostavite da ako ste gledali taj film, da ćete lako prozreti u to šta se ovde dešava. Machinist nije ni blizu složen kao Cello. 


Prvo ću krenuti od jedne loše stvari u filmu, a to je početni spori ritam. Možda i ovo nije spori ritam sam po sebi ali nam nije otkriveno mnogo, ne znamo razloge za povremene čudne događaje i mnoge stvari deluju bespotrebno, tačnije nemamo za šta da ih povežemo, da vidimo da li se dešavaju sa razlogom ili su jednostavno tu da premoste vreme do nečeg bitnog. Taj pristup verovatno sprečava ovaj film da dobije mnogo veću pažnju. Kada se u drugoj polovini filma sve složi i kada dobijemo razloge zašto se šta dešava, e onda se uviđa da je ovo odličan film, ali ne mogu da se otmem utisku da su mogli dati barem neki bolji nagoveštaj u ranijoj fazi. 


Veliki kvalitet je sama priča koja se cela zapravo saznaje u drugoj polovini filma. Ona fino složi sve što se izdešavalo i daje sjajnu podlogu onom što sledi. Tu vidimo jedan mračan događaj iz prošlosti glavnog lika, sve dobije logiku i film postane odličan. U Machinist smo imali pristup u kom glavni lik ne može da oprosti sebi zbog stvari koje su se desile. Ovde je to nešto drugačije. Ovde glavni lik ne uspeva da pobegne od jedne stvari iz prošlosti i to ne samo da utiče na njen život, utiče na to da ona htela ili ne donosi nesreću drugima. Što se toga tiče, film radi i ako ovo uzmete kao simboliku tereta koji muči nekog, zbog čega taj čovek ne može napred, ne može da ostvari sebe kao osobu ali ujedno i zanemaruje druge. Uz tu varijantu, imamo i onu malo mračniju gde se cela ta prošlost sveti liku na najbrutalniji način. 


Ne pričam o tome da li je taj lik to ovde zaslužio ili ne, sam rasplet u kom vam otkriju događaj iz prošlosti će opredeliti vas ka tome, pričam o mašti na kojoj se zasniva osveta. Može ovo delovati jednostavno i brutalno, ali kada vidite sam kraj, videćete beskraj mogućnosti za osvetu i kaznu. Opet, možemo se vratiti na onaj simbolički deo i reći kako je čoveku teško da se oslobodi takvih stvari a opet, možemo to gledati i na način da sve dok se ne uspe da prebrodi to, da njegove muke ne prestaju... svejedno. Kako god shvatili, ovde je to velemajstorski odrađeno tako da sporiji ritam sa početka ide u zaborav. 


E sada da malo branim taj sporiji deo filma, jer ne želim da to na vas deluje tako da ne pogledate film. Ima film svoj tok, stvari se konstantno dešavaju, otvaraće vam se pitanja zašto se nek stvari dešavaju, zašto neki likovi reaguju na neke stvari tako kako reaguju... Jedini problem je što tu nećete videti centralnu priču. Ni jedna jedina scena nije gubljenje vremena, samo sačekajte da vam se sve to složi. Sam poster filma obećava krvoliptanje i bog zna šta. Nema ovde toga puno, niti do pred kraj ima pregršt hororičnih, sablasnih scena. To za mene kao hororoljubca ne bi bio naročit problem da film nosi veliku dozu napetosti. To mu je zapravo najveća mana. Recimo da je uz onaj spori ritam i priču kojoj još ne vidite srž serivarna dobra doza napetih i donekle sablasnih scena, dobili bi remek delo. 


Ovako, poslastice za ljubitelje horora dolaze na samom kraju, a neke od njih su zaista jezivo dobre, ne kao nešto što će vas preplašiti već kao nešto što je prilično šokantno. A sve te scene odlično podržavaju centralnu priču. Braćo i sestre, ovo je veoma dobra drama sa odličnom pričom koja predstavlja dobar psihološki horor. Ako vam ne smeta nešto malo sporiji tok, ako vam ne smeta to što neko vreme nećete znati šta je zapravo priča, ovo obavezno overite... siguran sam da ćete uživati u ovom odličnom filmu.

Zanimljivosti:
U jednoj sceni vidi se ranac u obliku Sunđer Boba.

Naj scena:



Kraj koji otvara mnoge mogućnosti i predstavlja jeziv zaključak svega je odličan ali ipak događaj iz prošlosti koji složi celu priču je najbolja scena za mene.

Moja ocena: 7/10

2 коментара:

  1. Veoma zanimljivo deluje ovaj film jer volim i azijske filmove i sporiju priču pa ću se potruditi da ga pogledam. Ukoliko ti se budu gledali neki filmovi sličnog žanra imam nekoliko dobrih za preporuku :) Recimo (pod uslovom da ti se nije ogadila tema Ivice & Marice :) možes pogledati Henjel gwa Geuretel (2007) koji je veoma zanimljiva mešavina bajke, drame i horora na južnokorejski način.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Teško da će Azijati da mi se ogade, ipak oni inteligentnije pristupaju pravljenju filmova, tako da ću rado pogledati taj film :)

      Избриши