Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 19. фебруар 2013.

28 Days Later... (2002)

Outsider & Djuka

28 dana kasnije... (2002) on IMDb
Kod nas nazvan: 28 Dana Kasnije
Žanr: Horor | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Danny Boyle
Glumci: Cillian Murphy, Naomie Harris, Christopher Eccleston...

Priča:
Četiri nedelje posle proširivanja misterioznog, neizlečivog virusa Britanijom, šačica preživelih pokušava da nađe utočište.

Outsider:
Pre svega moram da napomenem da nisam naročito veliki fan zombi filmova tako da nećete ovde pročitati neku veliku oduševljenost ovim filmom. U principu oni koji su fanovi ovaj film smatraju za kultni. U svakom slučaju on je preporodio žanr i ocena od 7.6 na imdb-u dovoljno govori o njegovom kvalitetu. Ono što mi se svidelo u filmu je atmosfera. 


Na samom početku, scene u kojima se lik budi u praznoj bolnici i kasnije šeta pustim ulicama Londona, izgledaju fenomenalno. Na jednostavan način je prikazana ta apokalipsa bez ikakvih efekata. Kasnije kada lik dolazi u crkvu i imamo prvi susret sa zaraženim, tu imamo početak borbe za preživljavanje. Ono zbog čega ovaj film ima taj status koji ima i ono što je mnoge oduševilo je pojava brzih zombija. Oni su u svim prethodnim filmovima bili tromi, jedva se kretali tako da i nije bilo teško pobeći od njih osim ako u velikom broju ne okruže žrtvu. 


Naravno i time se dobija na napetosti jer borba za život postaje mnogo teža. Postoje izvori koji tvrde da ove brze zombije nije uveo Deni Bojl već Lucio Fulci ali to ne mogu da vam potvrdim. Šta mi se nije svidelo? Zadnja trećina filma kada preživeli stižu u utočište. U tom utočištu imamo vojnike koji se ponašaju kao da ženu nisu videli barem dve godine a prošlo je mesec dana. Cela ta završnica mi je malo bila dosadnjikava i nezanimljiva. 


U svakom slučaju, imate link dole ka fenomenalnoj recenziji kolege koji obožava zombi filmove, pa čak se i mojoj dragoj, koja nije fan horora, film dopao (kao i njegov nastavak) tako da vam i ja savetujem da ga pogledate. Meni je bio sasvim ok ali ne delim oduševljenje većine.

Naj scena:


Pustoš


Djuka:
Ja baš nešto ne volim horor filmove, da odmah naglasim. Samim tim, ne razumem se u to koje vrste zombija postoje i šta sve spada u kategoriju zombija. Ja sam uvek mislila da su zombiji zapravo mrtvaci koji hodaju, raspadaju se, truli su i tromi i hoće da te ubiju. Tako sam ja kapirala zombije. To kažem zbog toga što ove spodobe u filmu uopšte nisam skontala kao zombije, već kao ljude zaražene nekim ekstremnim virusom besnila koji ih deformiše u potpune zveri.


Sam početak filma govori kako je uopšte došlo do širenja virusa i da je, gle čuda, za to odgovoran čovek. Sledeća scena je ono što se događa nakon 28 dana. Mislim da je super rešenje što je odabrano da glavni lik ceo taj proces širenja virusa prespava, jer kako on otkriva šta se dešavalo, i naše interesovanje se pojačava. Od momenta kada se on budi, priča teče linearno, sa povremenim retrospekcijama u vidu prisećanja drugih likova i njihovih iskustava. To mi se dopalo, jer ne saznajemo samo razmere užasa od širenja virusa na globalnom planu, već i lični užas i tragediju svakog od likova. Time je, takođe, veoma uspešno izvršena i karakterizacija likova. Veoma pametno rešenje po mom mišljenju.


U ovom filmu je sjajna atmosfera. Stalno je prisutna napetost, čak kad su i mirne scene u pitanju, baš se oseća panika i očaj. Muzika sve to odlično dočarava. Gluma je jako dobra, tu nemam nikakve zamerke, ali moram da izdvojim fantastičnog Brendana Glisona, koji svojom izvanrendnom glumom i neodoljivim šarmom daje ovom filmu toplinu i duhovitost. Da, da, ima humora u ovom filmu iako je o apokalipsi. To je jedan simpatičan, realan humor (npr. "nabavka" u supermarketu), koji ne kvari doživljaj ozbiljnosti situacije, nije napadan i nerealan, i fino je doziran. Ima jedna scena u prodavnici gde lik koji igra Glison ostavlja kreditnu karticu na kasi nakon "kupovine". Apsurdnost tog postupka se fantastično uklapa u celu priču. Zaprepašćujuće, ali nema ni neke patetike u ovom filmu, iako ima dosta prostora za nju.


E, sad, dve stvari mi se nisu dopale: transformacija kurira u džiajdžojca u roku od par dana, i transformacija obučenih, profesionalnih vojnika u razularenu, zversku bagru u roku od mecec dana. Da li je takvo ponašanje, ni manje ni više, vojnika trebalo da prikaže kakvu razarajuću snagu imaju ugroženost i anarhija, tj. da prikaže razmere straha i užasa koji su toliki da su im podlegli i oni koji su najdisciplinovaniji i najpripremljeniji da se izbore sa različitim kriznim situacijama. Moguće da je to bila namera, ali meni je to bilo malo neubedljivo. I preterano. Bez obzira na te dve stvari, ovaj film je jako dobar. Dobro je promišljen, dobro je realizovan, drži pažnju.

Naj scena:
Kupovina...


Zanimljivosti:
Scene u kojima je London pust su snimane u 4 ujutru. Policija bi zatvorila saobraćaj i snimanje bi počelo odmah. Čim je snimanje bilo završeno policija je morala regulisati saobraćaj kako se ne bi stvorile velike gužve. 


Bolnica u kojoj je sniman film ne radi vikendom pa su tada i zakupili termin za snimanje. Zgrada u kojoj žive Hana i njen otac je bila određena za rušenje pa je po završetku snimanja i srušena. Sva prikazivanja filma u Nju Jorku je otkupio Stiven King. Sve scene u utočištu su snimane u prizemlju jer na spratu su živeli vlasnici vile. Ceo film je sniman hronološki kako je i prikazan. Koštalo je 250.000 funti da se benzinska pumpa digne u vazduh.

Outsider: 6/10
Djuka: 8/10

Drugo Mišljenje: 28 Days Later... (2002)

4 коментара:

  1. Stavi na listu: Gangster Squad 2013

    http://www.imdb.com/title/tt1321870/

    ОдговориИзбриши
  2. Opasno dobar film. Kome se dopao, pored nastavka "28 nedelja kasnije" preporucio bih i fenomenalnu knjigu Borislava Pekica "Besnilo".

    ОдговориИзбриши