Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 20. фебруар 2013.

Hellboy (2004)


Hellboy (2004) on IMDb
Kod nas nazvan: Helboj
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Naučna Fantastika
Režija: Guillermo del Toro
Glumci:  Ron Perlman, Doug Jones, Selma Blair...

Priča:
Demon sazvan od strane Nacista završava u rukama njihovih neprijatelja. Posle odrastanja on postaje borac protiv mračnih sila.

Moj osvt:
Koliko god cenjen bio Del Toro, do sada pod njegovom režiserskom palicom nisam odgledao film koji me je oduševio. Panov Lavirint i Đavolova Kičma su sasvim ok filmovi, pri čemu ovaj prvi planiram reprizirati ali sumnjam da će mi popraviti utisak, ali ništa od toga me nije baš fasciniralo. Ono što važi ipak za njegove filmove, bilo da ih je režirao ili producirao, oni su sjajno uslikani. Takva je i situacija sa ovim filmom. Bukvalno svaka scena deluje velelepno, bilo da je snimana napolju bilo u zatvorenom prostoru. Del Toro jednostavno ima šmeka za to. 


Cela ta priča oko Helboja je mogla biti ok. Obećava i početak kada se nešto doziva iz pakla ili šta već i onda izađe smešnjikav likčić koji odraste i bude smešan lik. Hm, ako je ovo najbolje što pakao može... No dobro, rađeno po stripu, mora da se ispoštuje. Ali pazite ovo, on je odgajan manje više u zatvorenom prostoru kako bi postao oružje za borbu protiv zla. Uz to, on je veoma silan. E to mi malo smeta. Imaš nezaustavljivu silu dovučenu iz pakla koju 20 godina držiš zatvorenom da bi ti služio u borbi protiv kreatura sličnog porekla... Hm... logičnije mi je da bi ta sila popizdela i otišla da živi negde drugde, van zatvorenog prostora i svih sranja. Ali neee, koliko Helboj bio silan i lagano savladavao protivnike, on je poslušan i par FBI agenata uvek mogu da ga vrate u njegove odajice... 


Helboj naravno nije jedina kreatura u filmu. Što se tiče kreatura koji su pozitivci, ta priča me je užasno podsećala na X-Men filmove. Nisam fan ni tih filmova ali mi je tamo ovo barem bilo smislenije. Devojčica emituje plamen pod uslovima koji su meni užasavajuće glupavi. Kao kada je neko napadne, ona popizdi i krene da pali sve pred sobom. Zanimljivo je sledeće. Imamo scenu u kojoj je ugrožen neko njoj drag pri čemu ona od druge osobe, inače saborca, traži da je ošamari kako bi buknula. Ako ovo nije glupost, ja ne znam šta je. Tako da van Helboja koji mi je bio donekle zanimljiv, ovi ostali pozitivni mogu lagano da se maknu iz filma. Što se tiče negativaca, do pred kraj imamo jedan tip zveri koji se konstantno ponavlja. Ok su one, ali su možda mogli biti malo raznovrsniji. Ipak nam u nekom predviđanju apokalipse prikazuju prilično sjebano stanje u kom se zemlja nalazi sa svim silnim nakazama okolo. 


Sam lik Helboja morao je pratiti mnogo bolji humor od prikazanog. Odlični Perlman je ostao potpuno neiskorišćen. Ovaj humor je bio ok u akcionim filmovima početkom devedesetih i u prvim filmovima sa superherojima. Ovde je tek ok i to u samo nekim scenama.  Kada su negativci u pitanju, imamo sve i svašta. Od demonske verzije raspućina do nekog naci supervojnika demona. Kada sve saberem, ovaj ultra mega giga zajebani raspućin je nešto poput bombastične najave za film a ono ispadne Hunger Games, dakle mnogo buke skoro ni oko čega. Sve vreme se gradi taj negativac, ima neke moći i šta ispadne najbolja njegova ideja... igraće na kartu da iskoristi Helboja tako što će ugroziti onu koju on voli. 


Ma daj više. To teško pije vodu u današnjim filmovima sa superherojima (čast prvom Mračnom Vitezu). Vreme kada je moderno bilo da superheroj leti u zalazak sunca sa svojom draganom u naručju pevajući joj na uvce "da te metnem međ zvezdice" je prošlo još pre nego što sam se rodio. Ali ne, ne znamo mi to, ovo je super ideja koju niko nije izbacio u filmu... evo ima već 2 dana. Što se tiče drugog lika, onog demon vojnika, dat je odličan primer kako se gradi opak negativac... ali je takođe dat odličan primer kako se on upropasti... Dobro, nije ni blizu Bejn stila jer to je vrhunac u disciplini "kako ispasti potpuni idiot i iskenjati se na nešto što u šta si uložio ogroman trud", ali ni ovo nije nešto inspirativnije. Takođe, odnos između likova je presmešan, tako da sve pršti od dosadnih razgovora, "velikih reči" i patetike. 


Od ljudi imamo samo Džon Harta čiji lik zadovoljava. Uz njega iz gomile zanemarljivih izdvaja se novopečeni FBI agent koji je najjadniji izgovor za početnika koji sam video u životu. Ako FBI ovo prima, goloruk Bata Živojinović bi ih i u ovim godinama sve pojeo za doručak.  Lepo je sve ovo uslikano, ali je sve loše osmišljeno, jadna karakterizacija, očajni odnosi između likova, loše ideje, priča koja uopšte ne uvlači gledaoca u film... mlako... baš mlako

Zanimljivosti:
Del Toro je dugo želeo da režira ovaj film i četiri godine je spremao ceo projekat. Postojali su predlozi da Helboj zapravo bude čovek koji bi se zbog besa pretvarao u ovo čudo. Studio je želeo Vin Dizela u glavnoj ulozi. Na jednom od spomenika piše "ovde leži Majk Minjola". Majk Minjola je kreator Helboja. Bila su potrebna četiri sata da se Perlmanu nanesu šminka i maska a Dag Džounsu koji glumi Ejba čak sedam. Da bi se pripremio za ulogu, Perlman je čitao Helboj stripove i vežbao četiri sata dnevno. On je slomio rebro u sceni u kojoj Helboj naskače na voz. Helboj je trebao imati kopita ali zbog bezbednosti Perlmana odlučili su da on ipak nosi čizme.

Naj scena:


Helboj vs. zveri

Moja ocena: 4/10

1 коментар:

  1. Nanositi sminku na Perlmana je presipanje iz supljeg u prazno :D Bez namere da vredjam glumcinu kakva je Perlman, njegovim crtama lica nije potrebna nikakva dodatna sminka XD

    ОдговориИзбриши