Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 16. фебруар 2013.

Tais-toi! (2003)


Ruby & Quentin (2003) on IMDb
Kod nas nazvan: Zaveži i beži
Alternativni naziv: Ruby & Quentin
Žanr: Komedija | Kriminalistički
Režija: Francis Veber
Glumci: Gérard Depardieu, Jean Reno, Richard Berry...

Priča:
Pošto je sakrio ono što je ukrao, završivši u zatvoru Rubi susreće Kventina, ne baš najbistrijeg brbljivca koji, kako vreme prolazi, ne želi da se odvoji od njega.

Moj osvrt:
Ovde imamo na najbolji način prikazano kako u komediji treba spojiti nespojivo. Naime, imamo lika koji je surovi ubica, nepogrešivi operativac koji ostaje bez voljene osobe i završava u zatvoru. Nasuprot njemu imamo jednu kompletnu budalu koja ne može da prestane da priča. Onog prvog tumači Žan Reno koji je ovde ono što je u većini filmova tako da se ne bih bavio njime. Ovog drugog tumači Depardje koji nosi ceo film na svojim leđima. Taj lik, uz to što je očigledna budala, pre svega je dobrodušan. To je dovoljno da pobere simpatije gledaoca. Uz to, iako ne baš bistar, poseduje gomilu simpatičnih sposobnosti tako da se humor koji okružuje njegov lik nikako ne zasniva na ponavljanju istih fazona. 


Kada nam u filmu serviraju budale, one obično nerviraju svojim glupostima. Ova budala je užasno dopadljiva, oduševljava svojim postupcima, raduje svojom dobrodušnošću, slatko nasmeje svoijm gegovima i jedno veliko bravo za maestralnog Depardjea. Sledeća vrhunska stvar je sparivanje ove dvojice. Nemamo neku glupu slučajnost posle koje ova dvojica ne mogu da se razdvoje već je teren odlično pripremljen u uvodu. Prikazali su nam grubo ličnosti obojice tako da se jedan lik se prikazao kao logično rešenje za drugog, i obratno. Jedan lik kao da se zakleo na ćutanje, drugi ne može da prestane da priča, jedan je konstantno namrgođen drugi veseo... a to je samo mali deo onog gde ova dva čoveka upotpunjavaju jedan drugog. 


Naravno, logično je očekivati sukobe i pokušaje razdvajanja ali na sreću te scene su prilično kratke. Od susreta ova dva lika, ceo film je konstantna akcija u kojoj neprestano dominira humor tako da nemate vremena da se zadržavate samo na jednoj stvari. Jedini minus koji film dobija od mene je sama priča. Ok, ne očekujem ja u komediji nešto naročito, tako da ovo shvatite kao uslovni minus, ali čini mi se da je bilo još prostora za ludakanje ove dvojice. Malo šira priča, malo više karakterističnijih detalja bi omogućili da film sija u punom svetlu. Ovako je humor držan u granicama male priče o bekstvu od policije i mafije dvojice nesuđenih saradnika. 


Veliki plus ovoga je igrarija sa samim krajem. Sve vreme filma se koketira sa nekom patetičnom pričicom i poučeni gomilom komedija jasno je kao dan ka čemu film ide... Malo sutra, finale je baš onakvo kakvo i treba da bude. Možda neko pomisli da je dobro jer ostavlja mogućnost nastavka, ja ipak mislim da je dobro jer sama pomisao šta sledi posle ovog kraja koji vidimo, izaziva salve smeha. S obzirom da je ovo komedija, svako dalje pisanje bi bilo prepuno spoilera a to ne želim da vam priredim. U svakom slučaju ovaj simpatični, odlični filmić ima od mene tople preporuke.

Zanimljivosti:
U filmu vidimo poster za film Blood Work (2002) kao i scene iz filma Ice Age (2002)

Naj scene:


Kventinove bravure

Moja ocena:
7/10

Нема коментара:

Постави коментар