Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 28. мај 2012.

The Wrestler (2008)


The Wrestler (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Rvač
Žanr: Drama | Ljubavni | Sportski
Režija: Darren Aronofsky
Glumci: Mickey Rourke, Marisa Tomei, Evan Rachel Wood...

Priča:
Zaboravljeni profesionalni rvač mora da se penzioniše i otkriva da mu je preteško da sredi svoj život van ringa.

Moj osvrt:
Ono što je Aronofski perfektno izveo u Black Swan-u, izveo je i ovde, a to je fenomenalna karakterizacija i odličan razvoj lika. Black Swan je bio slikovitiji a Wrestler je više prizeman, Black Swan je potencirao na razvoju lika, Wrestler potencira na njegovoj karakterizaciji, Black Swan je imao veliki budžet, Wrestler je snimljen za male pare. Na samom početku ću izdvojiti jedinu manu filma. To je odnos otac - kćer. Te scene su užasno izlizane i da njih nema ovaj film bi od mene dobio čistu desetku. Ne mogu više da trpim "nema te celog života a sada očekuješ vezu", pa onda sve bude ok, pa onda on zakasni na jednu večeru i sve ode u propast. Dokle više? Sve ostalo u filmu je bilo savršeno. 


Za razliku od Black Swana, Arnofski se ovde odlučio na drugačiji tip kamere. Sve je snimano tako da izgleda kao da gledalac kroz ceo film prati glavne likove. To dodatno pojačava realnost situacije. Sam film počinje kratkom istorijom rvača koga ovde tumači odlični Miki Rurk. Tu imamo pitanje koje je mene dugo golicalo i zbog kog sam odlučivao da napišem priču na tu temu, a to je, šta se dešava kada heroji i legende ostare, kada više ne budu ono što su bili i polako odlaze u zaborav. Rurkov lik ovde prikazuje svu slavu ali i tragediju takve situacije. Stvari koje on čini u ringu kako bi zapalio masu, kako bi zadovoljio publiku ostavljaju velike tragove na njegovom telu. U ringu svi vide velikana koji se odupire godinama, koji je u stanju da izvodi svakakve ludosti ali van ringa niko ne vidi slomljenu i izgubljenu osobu. 


Složićete se sa mnom da je mnogo filmova na ovu temu, ali ono što ovaj film smešta u remek dela su sitnice koje nigde i nikada do sada nisam video. Evo jedne od njih. Ne znam da li ste ikada, braćo i sestre, gledali američko rvanje. Ako jeste, sigurno znate kako izgleda prolazak kroz hodnike pre nego što borci izađu na scenu. Ovde u jednoj sceni imamo prolazak kroz hodnike marketa u kom se bivša legenda sprema da prodaje hranu za pultom. Aronofski je tu ubacio skandiranje glavnom liku koje se pojačava kako on prilazi ulazu u market. Rvač zastaje pred tim ulazom i kako uđe, nastaje grobna tišina. Nije li to fenomenalna simbolika. Stojeće ovacije za Aronofskog. Ovo je samo jedan genijalan detalj a takvih ima zaista mnogo. Kada smo već kod detalja, moram reći da je i muzika u filmu odlično uklopljena. Scorpins - Animal Magnetism nikada tako dobro nije zvučala. 


Ljudi koji vole holivudske sapunice sa preokretima i bajkama sigurno neće voleti ovaj film. On je u svoj svojoj krvi, znoju, udarcima, ljubvalju i mržnji realan do samog kraja. A kraj braćo i sestre... mogu vam reći da sam rano, bez greške pretpostavio u detalj kako će da se film završi. Ako takav kraj pretpostaviš a on te opet oduševi, to je dovoljan pokazatelj kvaliteta. Opet, on se nekom možda i neće svideti. Meni je on savršen, jer u dve rečenice, jedan običan čovek je pre izlaska u ring rekao sav smisao svog života. Braćo i sestre, ne znam kako bi ste vi postupili na njegovom mestu ali za mene je njegova odluka oslikava jednu od najboljih životnih filozofija. To nikako nije pokušaj samoubistva... za mene, ovo je bio povratak u život.

Zanimljivosti:
U jednom periodu, iako je Aronofski želeo Rurka, Nikolas Kejdž je trebao biti glavni glumac po izboru studija. Zbog toga je viđan na Ring of Honor rvačkim događajima kako se priprema za ulogu. 


Finalna borba je takođe snimana tokom dva ova događaja. Zbog malog budžeta koji je film imao, Axl Rose je poklonio filmu pesmu Sweet Child O' Mine. Rodi Pajper, glumac i bivši profesionalni rvač je plakao na premijeri filma. U sceni u kojoj Ram žiletom poseca svoje čelo, Miki Rurk je to zaista uradio. Slike Ram-a iz ranijih dana su zapravo obrađene slike bivšeg čuvenog rvača Leksa Lugera. Sve scene u kojim Ram radi u marketu i sve scene iz svlačionica su improvizacija. Skot Sigel koji ovde glumi rvača koji prodaje steroide, uhapšen je nešto kasnije jer je zaista posedovao steroide i sukobio se sa policijom. 

Naj scena:


Završnica.

Moja ocena: 9/10

4 коментара:

  1. Анониман29. мај 2012. 11:54

    preporuka,treba videti ovaj odlican film...

    ОдговориИзбриши
  2. Uz dužno poštovanje prema postojećim, mislim da ovaj film kao i Black Swan zaslužuju nove osvrte

    ОдговориИзбриши
  3. mislim da je pridev "odlican" za mikija rurka ovde nedovoljan pokazatelj koliko je dobro izneo ovu ulogu. ovo je njegov film, niko ovako iskreno i dobro ne bi odglumio lika kakav je the ram. rurk je bukvalno proziveo ulogu, zato je tako emotivna i snazna.

    ОдговориИзбриши