Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 11. мај 2012.

Intruders (2011)


Intruders (2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Uljezi
Žanr: Horor | Triler
Režija: Juan Carlos Fresnadillo
Glumci: Clive Owen, Carice van Houten, Izán Corchero...

Priča:
Dvoje dece iz različitih gradova imaju istog noćnog posetioca. Ta zastrašujuća prikaza je bezlično biće koje želi njihova lica.

Moj osvrt:
Hteli su mnogo, imali simpatične ideje ali su napravili promašaj. Prva pomisao mi je bila "wow, potrudili su se da dovedu Klajva Ovena u horor film, pa to mora da valja". I nije počelo loše. Mada mi idu na nerve ova CGI iživljavanja, nisam obraćao puno pažnju na njih. Pričica je počela da se razvija i kako se ona zahukta i postane zanimljivija, desi se nešto što potpuno ohladi gledaoca koji misli dok gleda film. 


Imamo neku pričicu koja ne zvuči loše, ali klinka koja čita tu priču u kojoj HollowFace odere lice detetu to radi u osnovnoj školi. Braćo i sestre, dete u osnovnoj školi čita vršnjacima tu priču. To naravno nije nemoguće. Ali učiteljica je ne prekida, pa čak i deluje zainteresovano. WTF? No, priča se nastavlja i u realnom životu ali nikako ne znamo šta će tom monstrumu lica to dvoje jadne dece. Priča sa klincem nije naročito inspirativna. Osim par pojava tog stvora imamo neko mrsomuđenje i eksploatisanje Exorcist fazona. 


Priča sa devojčicom je mnogo bolja jer ipak imamo Klajv Ovena. U novijim hororima se oduševite kada vidite pravog glumca, a Oven je u današnje vreme, bomba za voljeni mi žanr. Gde su se deli Vinsent Prajs, Kristofer Li i ostali virtuozi. Danas nam uglavnom serviraju glupe tinejdžere koji veze nemaju sa glumom. Oven ovde dostavlja ono što treba ali opet nije iskorišćen za nešto dovoljno upečatljivo. Taman se i ta priča sa njegovom kćerkom lepo zaletela, onda nam ubace psihologa koji nas ubeđuje da (mali spoiler) dve osobe boluju od istog sindroma i imaju potpuno iste halucinacije... Stvarno? To je najbolje što ste mogli smisliti? Kada čujete za psihologa u horor filmu, znajte da on tu služi da pravi budalu od sebe i pravi lošu reklamu svojim pravim kolegama. Braćo, ja kako vidim psihologa u horor filmu, dobijam ospice. 


I uz mnogo otvorenih pitanja, dolazi nam twist. Moram da priznam da je on lepo sakriven, ali je sveo film na jednu ispodprosečnu dramicu sa nejasnim ciljem. Mnoga pitanja jesu ostala otvorena ali ne na način na koji bi vas zapravo zanimalo šta se tu desilo. Filmu dajem 5 čisto zbog truda i malko originalnosti ali je komotno mogao dobiti i ocenu manje. Šteta, jer moglo je sve ovo rezultirati finim filmićem.

Zanimljivosti:
Režiser je izjavio da je editovanje filma bilo veoma naporno zbog dve priče koje on sadrži.

Naj scena:

U jazbini HollowFace-a... Lepo izgleda ali na žalost ne služi ničemu.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар