Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 1. мај 2012.

Battleship (2012)


Battleship (2012) on IMDb
Kod nas nazvan: Bojni Brod
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Peter Berg
Glumci: Alexander Skarsgård, Brooklyn Decker, Liam Neeson...

Priča:
Flota brodova je prisiljena da se bori protiv armade nepoznatog porekla a u cilju otkrivanja i sprečavanja njihovih zlih namera.

Moj osvrt:
Braćo i sestre, napomena, ovde ima malo više spoilera nego što sam vas navikao. Braćo i sestre, druga napomena, ovo je toliko loše da su "spoileri" uslovna reč. Prvi deo filma zaslužuje klimavih 2/10 a evo zbog čega. Prvo se upoznajemo sa glavnim likom. To je jedan od onih luzera koji se opija, nema posao, totalni je klošar herkulovskog izgleda. Naravno taj lik će da izraste u heroja, počne da bude ozbiljan, da donosi dobre odluke, to se vidi od prvog trena. Ko to ne vidi, brinem se za njegovo zdravlje. Taj bata dolazi u mornaricu gde nastavlja da pravi sranja i postaje poručnik. Sjajna reklama za američku mornaricu. 


U svemir se šalje neki signal jer je pronađena planeta slična Zemlji. Na Zemlju dolaze ti vanzemaljci i odmah kreću u borbu. Zašto? Pa kako vam nije jasno, "ti će da pljuješ, ups, šalješ signal na moju planetu, govedo ono brdsko". Naravno, kao i uvek oni su nenadjebivo tehnološki ispred nas. Samo mi nije jasno, ako su toliko napredni, zar je moguće da svaki put moraju "skenirati" nameru brodova i ljudi kako bi utvrdili ko im želi zlo. Mislim, ako te je jedan brod opalio, skrši sve i miran si. Ali dobro. Imamo nekog invalida, bivšeg vojnika koji ima proteze na nogama. On je izgubio volju za životom zbog toga što je izgubio noge. Taj lik će izrasti u heroja. Ko to ne vidi, iskreno se brinem za njegovo zdravlje. 


Znači imamo luzera koji postaje heroj (viđeno u milion filmova), silom prilika postaje kapetan (Star Trek) i to baš kada je trebao da bude otpušten iz vojske. Vanzemaljci dolaze da nas srede (War of The Worlds X2, Independence Day, The Day The Earth Stood Still X2, Battle L.A....) samo što ovog puta nemaju neki speicijalan razlog. Gluma je očajna. Sada će neko reći, "pa kako bre očajna kad je tu Liam Nison". Braćo i sestre, Liam Nison ima najviše 5 minuta u filmu. Čovek je lagano odradio ulogicu, uzeo pare i ćao zdravo. Drugi najbitniji lik u filmu tumači mega glumica, vrhunski dokazana zvezda Riana. Šteta što glavnu ulogu nije igrao Džastin Timberlejk, čisto da upotpune duo. 


Od pozitivnih stvari bih izdvojio efekte i to je praktično jedina stvar zbog koje je film pravljen. To je toliko uočljivo da i klinac od 3 godine to može skontati. Kada se izvuče prosek, otprilike na svakih 10 sekundi vam nešto leti u lice, bilo da je to granata, neki metalni deo, vrata, voda ili ljudi. Non stop nešto proleće i kad ima i kada nema veze sa životom (a obično je to ova druga situacija). Na kraju ono najslađe (uz naravno mega glumu Riane). Ceo film je gomila predvidivih gluposti, ali nikako nije postojalo iskenjavanje sa američkim patriotizmom. Čak su i Japance par puta favorizovali. Ali je onda došlo finale. Jedini brod koji je ostao upotrebljiv je 70 godina nekorišćeni USS Misuri i tu se u jednoj od najbulšit scena pojavljuje gerijatrija koja je zadnja upravljala tim brodom. Što bi rekli, bez starca nema udarca. Sad će deda da pokaže tim vanzemaljcima, samo da stavi vilicu, metne trubicu u uvo, pogleda TV Dnevnik, vremensku prognozu, prelista čitulje i skonta zašto je uopšte tu. Samo jedna stvar me je u tom momentu sprečila da izletim iz sale i zagrlim najbližu WC šolju a to je genijalno iskorišćeni "Tunderstruck" od AC/DC. USS Misuri na pragu otadžbine i majčice zemlje. Kenjanje od američkog patriotizma za dijamantsku medalju. 


Ako želite da gledate film bogat gomilom već viđenih šablona, gomilom nepovezanih gluposti koje služe da premoste vreme do efekata, film u kome Riana ubija najviše vanzemaljaca i uništi najviše njihovih brodova... be my guest. Samo nemojte da kažete da vas nisam upozorio.

Zanimljivosti:
"Glumački" debi Riane. U filmu Under Siege sa Stivenom Sigalom, USS Misuri je išao na svoje poslednje putovanje a ovde je u muzeju.

Naj scena:

Igra "potapanja brodova". Jedina scena koja nosi malo neke tenzije.

Moja ocena: 4/10

1 коментар:

  1. Pi, totalno bezveze. Po holivudskom sablonu, prica da ti se utroba izvrne. Jedino spec. efekti, ali kakva korist, kad je ostalo, aoh majko.

    ОдговориИзбриши