Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 4. мај 2012.

King Kong (1933)


King Kong (1933) on IMDb
Žanr: Avantura | Fantastika | Horor
Režija: Merian C. Cooper
Glumci: Fay Wray, Robert Armstrong, Bruce Cabot...

Priča:
Filmska ekipa odlazi na tropsko ostrvo kako bi film snimali na spektakularnom mestu. Oni otkrivaju ogromnu gorilu čiji zarobljenik postaje njihova glavna glumica.

Moj osvrt:
Jednom rečju klasik. Dugo sam odlagao da obnovim ovaj filmić i baš kada sam se odlučio, imao sam sreću da naletim na obojenu verziju. Mogu vam reći da mi je ovaj film prilično prijao. Zbog same godine, sigurno mnogi dovode efekte u pitanje. Naravno kada se oni porede sa ovim novim u Džeksonovom King Kongu, razlika je i više nego očigledna, ali nemojte zaboraviti da ovih Džeksonovih ne bi ni bilo bez ovog sjajnog filma. Bez obzira na godinu, efekti su što se mene tiče sasvim prihvatljivi. Čak kada ih uporedim sa dvadeset pet godina mlađom Godzilom, mnogo bolje izgledaju od japanskog čeda. Jedina uslovno rečeno zamerka koju imam je na lice, tačnije masku King Konga. Oči su mu tako naprvljene da kada je u krupnom planu, deluje kao da će da se nasmeje svakog momenta.  


Ovaj film postavlja domaći zadatak svima kada je avantura u pitanju. Ono što kod Džeksonovog filma čekamo, ovde nam je odmah servirano. Akcija ne prestaje. Non stop se dešavaju bitne stvari, ne gubi se ni trenutak na nešto sporedno. Dolazak na ostrvo, nestanak glumice, jurnjava sa Kongom uz susrete sa raznoraznim zverima, dueli Konga sa drugim čudovištima, sve je to fino upakovano. Kada smo već kod toga, način na koji Kong posle pobede ismeva protivnika i proslavlja je genijalan. To se najbolje vidi u sceni u kojoj Kong porazi dinosaurusa i posle se poigrava sa njegovom vilicom. Za razliku od rimejka, nije trošeno mnogo vremena za razvoj likova, pa je ovde sama završnica bila brutalnija, jer Džekson se više posvetio Kongovom zanesenošću gospođicom Derou a u originalu to više izgleda kao da je ona njegov trofej i da je pitanje časti da je ima. 


Verujem da je većina, ako ne i svako od vas gledao barem neku verziju ovog filma. Verzija iz sedamdesetih je pokazala najmanje kvaliteta. Džekson je praktično preslikao ovaj film napravivši spektakularne efekte, ali ipak, ova verzija treba da svakom bude na listi pogledanih filmova.

Zanimljivosti:
Modeli King Konga koji su korišćeni za scene na ostrvu su bili visoki 18 inča. Za vreme stop-motion animacija, drveće koje se vidi iza je kombinacija pravog drveća i metalnih scenskih rekvizita. Jedna scena je snimana dva dana. Problem je bio u tome što niko nije primetio da je jedan cvet procvetao između snimaka. Kasnije su to primetili i ceo jedan dan pravljenja animacija je bio upropašten. 


King Kongova rika je kombinacija rika lava i tigra puštena unazad. Neke scene su izbačene iz filma (sve one ipak postoje u ovoj verziji koju sam gledao). U tim scenama King Kong proždire i gazi neke od ostvljanja, Brontosaurus proždire jednog od članova posade, scena u kojoj King Kong penjući se na zgradu pronalazi usnulu ženu, izvači je iz stana i kada vidi da nije En u pitanju, baca je sa veoma velike visine i naravno, scena u kojoj King Kong skida odeću glavne glumice pri čemu joj se vide gole noge.


Visina King Konga u filmu je oko 50 stopa. Fej Vrej je izjavila kako je na njen zahtev promenjena boja kose glavnom ženskom liku pa je sama izabrala periku u Max Factor-u. Kada su joj objašnjavali s kim će glumiti u filmu, rekli su joj da će to biti najviši i najcrnji glavni glumac u Holivudu. Ona je do snimanja mislila da je u pitanju Keri Grant. King Kong je bio jedan od dva omiljena filma Adolfa Hitlera.

Naj scena:


King Kong vs. T-Rex

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар