Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 31. мај 2012.

Charlie and the Chocolate Factory (2005)


 
Kod nas nazvan: Čarli i Fabrika Čokolade
Žanr: Avantura | Komedija | Porodični | Fantastika | Muzički
Režija: Tim Burton
Glumci: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly...

Priča:
Dečak osvaja turu kroz najčuveniju svetsku fabriku čokolade kojom upravlja čudni fabrikant čokolade.

Moj osvrt:
Film počinje pričom o čoveku po imenu Vili Vonka i njegovoj fabrici čokolade. Taj isti lik je u svoje čokolade stavio 5 zlatnih karata čiji će dobitnici provesti dan sa njim i dobiti od njega vredan poklon. Tu dolazimo do prve stvari koja mi se baš ne dopada. Ponovo imamo isključivost kao u takođe Bartonovom Edvardu Makazorukom. Kartice pronalazi petoro dece od čega su četvoro nevaspitana, bezobrazna derišta a jedno je anđelak. Naravno, prvih četvoro su bogataši dok je ovaj peti siromašan. Wow, sjajna poruka. Bogati su zli, siromašni dobri. Već po ovom može se zaključiti i tok i rasplet filma. 


Kasnije, klinci + neko od rodbine/roditelja idu sa Vilijem kroz fabriku pri čemu svako od ovih derišta biva kažnjeno zbog svojih mana. Napomenuću samo da imamo razmaženo derište, destruktivno derište, derište plod bolesno iskompleksiranih roditelja i proždrljivo derište. Sada vi, braćo i sestre sami zamislite koliko ovaj nesoj iritira. U svemu tome postoji jedna, ne dobra, ne odlična, već genijalna stvar. To je Vilijev humor koji je toliko brutalan, koji je toliko iznad klinačkog poimanja da sam u nekim momentima vrištao od smeha. Valjda mi je odgovaralo to što glupa derišta ne kontaju šta im on govori i šta ih sve čeka. Da je ce film u tom fazonu, da je obogaćen više ovim šalama, ocena bi bila drastično viša. Ovako, osim tih šala, mogu još sa rezervom samo pohvaliti estetiku scena. "Sa rezervom" stoji zato što su manje više sve scene plod specijalnih efekata. 


Film sadrži i nekoliko pesama ali su one na žalost takve da jedva čekate da prođu. Ok, one nešto govore, ali mogli su ubaciti i neke gegove dok nam serviraju ove pesme a ne samo patuljke koji ih pevaju. Ljudima koji možda ne planiraju pogledati film toplo preporučujem gledanje scena u kojima Vili Vonka (Džoni Dep) govori. Sve ostalo je jedna klasična, izlizana, patetična poruka koju više ne mogu da svarim.

Zanimljivosti:
Četrdeset veverica je trenirano za scenu u kojoj napadaju Veruku Salt. Džoni Dep inače mrzi ukus prefinjene čokolade. Sam je izjavio da mu je ona jeftinija mnogo draža. Nestle kompanija je za potrebe filma proizvela 1850 tabli čokolade. 

Naj scene:


Vilijev odličan humor

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар