Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 31. јануар 2012.

The Rock (1996)


The Rock (1996) on IMDb
Kod nas nazvan: Stena
Žanr: Akcija | Triler
Režija: Michael Bay
Glumci: Sean Connery, Nicolas Cage, Ed Harris...

Priča:
General koji se odmentuo zajedno sa svojom grupom Marinaca okupira Alkatraz i biološkim oružjem preti San Francisku. Specijalista za hemijska oružja i jedini čovek koji je pobegao iz Alkatraza pokušavaju da spreče katastrofu.

Moj osvrt:
Sećam se kada sam pre petnaest godina gledao ovaj film i bio oduševljen kako je on spektakularna akcija. Posle toliko vremena sam odlučio da se malo podsetim i mogu vam reći da utisak nije ni blizu pozitivan kao onda. I dalje je ovo solidan filmić koji je veoma zanimljiv i prilično gledljiv. U principu on sadrži više pozitivnih nego negativnih stvari i bez obzira što ćete ovde više pročitati ovih drugih, film svakako vredi pogledati. Ukratko o pozitivnim. Film je zanimljiv, dinamičan, Koneri i Heris odlični, akcione sekvence prilično dobre. Mogu sada i da razvučem priču o tim plusevima ali već ste shvatili šta je to što valja. 


Sad malo o stvarima koje su mi zasmetale. Preterivanje je poželjno u akcionim filmovima, ali ovde je preterivanje prešlo u preseravanje. Već ranije sam pričao kako mi ne smeta naročito kada nas uvuku u film kao teroriste. Obično to urade u jednoj, dve rečenice. Eto čuli su na tv da su tamo neki Srbi vrhunski zajebani pa hajde da to iskoriste. I ovde smo teroristi u nekoliko rečenica. Jedino što mi je zasmetalo to je što smo jedna nova vrsta terorista, takozvani teroristi retardi. Kao mi šaljemo paket Bošnjacima. Na paketu se jasno vidi naša zastava (Srbije ne Jugoslavije) i na njemu piše ćirilicom Sloboda ili Smrt. 


U paketu se nalazi između ostalog gas maska i dečija lutka. Jedini veći retard od ovakvih potencijalnih terorista je lik koji je smislio ovo. Što je najbolje od svega, u izolovanu komoru sa tim paketom ulaze dvojica specijalista u zaštitnim odelima, pri čemu jedan od tih "stručnjaka" uzima lutku iz kutije i igra se s njom. Znači imamo stručnjaka koji sumnja da tu postoji nešto zajebano a pri tom mlatara lutkom iz paketa. Još jednom bravo retardu od scenariste koji je ovo smislio. Ovo je generalno nebitan detalj ali mi je zapeo za oko i zasmetao. Druga opako negativna stvar je gluma Nikolasa Kejdža. U filmovima novijeg datuma on je sasvim ok ali je zato u ovom filmu očajan za sve ove nove. Treća negativna stvar je što imamo dekicu od 60 godina koji novčićem uspe da otključa lisice i iseče prst debelo staklo. Čovek je 30 godina u zatvoru i za tih 30 godina nije izgubio ni snagu, ni brzinu ni izdržljivost ni gomilu drugih sposobnosti. Još jedno bravo za retarde od scenarista. 


Takođe imamo ono standardno Bejevo preseravanje sa američkim patriotizmom. I za kraj, još jedan biser scenarista: Ed Heris glumi generala koji je razočaran odnosom vlade prema nastradalim marincima i kako bi sprao ljagu sa njihovih imena preti da pobije stotinak hiljada u San Francisku. Jel ovo samo meni smrdi? Lik koji žali zbog odnosa prema mrtvima će pobiti stotinak hiljada ljudi... Uprkos svemu ovome, film ostavlja pozitivan utisak. Šteta samo što deo budžeta nije otišao na neke pismene scenariste koji imaju barem dve čiste u glavi. 

Zanimljivosti:
Šon koneri je tražio da mu naprave kabinu na Alkatrazu jer nije želeo da putuje svaki dan tamo. U početku snimanja filma, Alkatraz je još bio otvoren za posetioce tako da su mogli gledati snimanje. Mejson (Šon Koneri) je rekao da ga je trenirala Britanska Obaveštajna Služba kao i jednog od likova koje je ranije glumio (Džejms Bond). Film je premijerno prikazan u Alkatrazu. 

Naj scene:


Sve scene sa Konerijem su prilično dobre.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар