Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 12. јануар 2012.

The Fly (1958)


The Fly (1958) on IMDb
Kod nas nazvan: Muva
Žanr: Horor | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Kurt Neumann
Glumci: David Hedison, Patricia Owens, Vincent Price...

Priča:
Naučnik je doživeo užasnu nezgodu kada je pokušao da testira svoj uređaj za teleportaciju.

Moj osvrt:
Većina vas je verujem čula ako ne i gledala film The Fly iz 1989 u kojem glavnu ulogu tumači Džef Goldblum. Malo ljudi zna da taj film nije original već rimejk ovog. Ako ste gledali tu noviju verziju, nema razloga da ne pogledate i ovu. Ideja je ono u čemu se filmovi slažu, sve ostalo je drugačije. 


I dok je novija verzija dosta eksplicitnija, ovde se mnoge stvari kriju od gledaoca i to ostavlja odličan utisak jer se time dobija na atmosferi i pojačava se napetost. Kada žena naučnika ulazi u njegovu laboratoriju gde je on dočekuje sa crnim materijalom preko glave prosto vas natera da nagađate šta se tu desilo. Kažem, ne postoji mnogo eksplicitnih scena ali kada dođe do njih one su veoma dobre. Scena raspleta kojom kulminira ceo film je prilično jeziva i šokantna. 


Cela priča je više misterija i ljudska drama i čak će vas naterati povremeno da se zapitate da li se sve baš tako i desilo. Što se tiče glume, dovoljno je reći da se u filmu pojavljuje njegovo veličanstvo Vinsent Prajs i to u sporednoj ulozi. Time jedan ne toliko značajan lik dobija na značaju. Zbog velikog uspeha ovo ostvarenje je doživelo i dva nastavka a kakav je uticaj imalo, videlo se po uspehu njegovog rimejka koji je takođe doživeo nastavak a sprema nam se i još jedan rimejk. 

Zanimljivosti:
The Fly je priča koju je napisao Džordž Langelan, prvi put se pojavila u Plejboju i imala je mnogo jeziviji kraj nego u filmu. Film je neočekivano doživeo uspeh i 1958 godine, Foksu je doneo najviše novca od svih njihovih filmova. 

Naj scena:


Rasplet

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар