Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 31. децембар 2011.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)


Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008) on IMDb
Kod nas nazvan: Indiana Džons I Kraljevstvo Kristalne Lobanje
Žanr: Akcija | Avantura
Režija: Steven Spielberg
Glumci: Harrison Ford, Cate Blanchett, Shia LaBeouf...

Priča:
Čuveni arheolog/avanturista Dr. Henri "Indiana" Džons se vraća u akciju pošto biva umešan u zaveru Sovjeta koji žele otkriti tajnu iza misterioznog artefakta zvanog Kristalna Lobanja.

Moj osvrt:
Najpoznatiji filmski avanturista se vratio. To je trebalo obradovati mnoge fanove. Kada sam čuo tu vest, nisam bio naročito skeptičan. Nisam naravno očekivao da on može da nadmaši fenomenalni treći deo ali logično je bilo očekivati dobru količinu zabave. Da li smo je dobili? Ne naročito. Film jeste zanimljiv ali ne toliko koliko su prethodni. Treći deo je sigurno jedna od najzanimljivijih avantura koje se mogu pogledati i kada se posle njega pogleda ovaj film, zaista utisak ne može biti naročito pozitivan. 


Mnogi su imali problem sa godinama Harisona Forda. U filmu su se fino potrudili da se njegove godine i ne vide toliko tako da meni njegova starost nije smetala. Ono što mi je smetalo je što sam konstantno imao utisak već viđenog, od humora, preko neprilika u koje glavni likovi upadaju, konstantnih jurnjava pa do same priče. Jedina stvar koja je ovde izraženija nego u prethodnim delovima je preterivanje. U prethodnim filmovima, kada god su preterali sa nekim stvarima, to je fino iskorišćeno da nasmeje gledaoce. Ovde npr. imamo scenu u kojoj jedan lik prati automobile tako što poput Tarzana skače sa lijane na lijanu. To izgleda lepo ali je zaista preterano. 


Harison Ford, Kejt Blanše, Rej Vinston, Džon Hurt, Karen Alen i Šia LeBef čine dobru glumačku ekipu i tu nemam nikakve zamerke. Lik Šie LeBefa je ubačen kako bi franšiza mogla da se nastavi jednog dana kada Harison Ford odluči da okači šešir o klin i to se vidi na samom kraju filma. Sve u svemu ovo je najlošiji film u serijalu za sada ali i takav on je sasvim zanimljiv za pogledati. 


Pre nekoliko dana sam pročitao da nas očekuje još jedan nastavak tako da će ova vest sigurno obradovati fanove čuvenog avanturiste.

Zanimljivosti:
Šon Koneri je odbio ponudu da se pojavi u filmu izjavivši da suviše uživa u svojoj penziji. U originalu, Dr. Džonsovi protivnici su ovde trebali biti Nacisti ali je Spilberg izjavio kako nikako ne bi mogao biti blag prema njima posle snimanja Šindlerove Liste pa ih je zamenio sovjetima. Ovaj film je isporučen u bioskope zaključan i pod šifrom. Bioskopima su poslate šifre tek na dan prikazivanja. Harison Ford je bio u odličnoj formi tako da je tek u nekim scenama korišćen kaskader. Inače, odgovarala mu je potpuno ista odeća koju je nosio u trećem delu filma. 


U sceni kada Indiana treba da prođe kamionom kroz zid korišćeni su eksplozivi kako bi se taj zid raspao. Jedan od njih nije eksplodirao i završio je na sedištu do Forda. Bič koji Indiana nosi je trebao biti kompjuterski genersan zbog sigurnosti glumca ali je Ford to smatrao besmislenim i tražio je da nosi pravi. Ovo je prvi Indiana Džons film koji nije bio nominovan za oskara ni u jednoj kategoriji. Sva tri prethodna filma su dobila barem po jednog oskara.

Naj scena:


Od svih scena, mene je početak filma najviše podsetio na prethodne Indiana Džons filmove.

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар