Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 17. октобар 2011.

2010 (1984)


Kod nas nazvan: 2010: Odiseja U Svemiru, Svemirska Odiseja 2010
Alternativni Naziv: 2010: The Year We Make Contact
Žanr: Misterija | Naučna Fantastika | Triler | Avantura
Režija: Peter Hyams
Glumci: Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren

Priča:
Udružena Američko-Ruska ekspedicija je poslata na Jupiter da proveri šta se desilo sa Diskaverijem.

Moj osvrt:
2001: A Space Odyssey (1968) je savršeni film koji sam skoro komentarisao. On se bavi mnogim pitanjima, čovekom, Bogom, životom, smrću, naukom, postojanjem, manje više svim što je bitno u poznatom nam univerzumu. Ono što je možda nekima problem je što baš i nije najjasnije u svakoj situaciji šta se dogodilo, ali to nije napravljeno tako da zbuni čoveka već da svakom od nas da šansu da na svoj način tumačimo taj sjajni film. Ali Ameri ne bi bili Ameri kad ne bi pokušali sve da objasne a i da uzmu lovu od stare slave, i evo stižemo polako i do ovog filma.


Nemojte me pogrešno shvatiti, ovo nikako nije loš film, naprotiv... ali iznad svega, ovo je nepotreban film. Najbolje scene su opet vezane za fenomenalni original, ovde su samo ubacili još malo stvari kako bi dodali još neki aspekt famoznom artefaktu. Rezultat svega je sasvim ok naučno fantastičan film koji je, iako neoriginalan, zanimljiv za gledanje. Sve što ima veze sa originalom i priča koja se nadovezuje na to mi je veoma zanimljiva, ali ono što mi je sve vreme išlo na nerve je taj duel Amerikanaca i Rusa koji se mrze samo u filmovima. Braćo i sestre, iskreno se nadam da među vama nema onih koji su u zabludi da se ove dve sile mrze. Ako ima, vama ovo neće smetati. Iskreno, te scene verbalnih i moralnih duela u ovom filmu su jedno teško sranje. Da sve bude još "napetije" te zemlje su kao u nekom predratnom stanju i konstantno prete jedna drugoj. Kako kažu naši stari, "Šio mi ga Đura". 


Audiovizuelni doživljaj kada se uporedi sa originalom ovde praktično i ne postoji, ali to i nije bio cilj ovog filma. Ako ste pogledali original ovaj vam film neće doneti ništa novo, uživaćete u par scena i to je to. U svakom slučaju vredi ga pogledati, ali nikako ne treba očekivati nešto epohalno. Par scena koje vezuju original i ovaj su sjajne, ostalo u najbolju ruku ok.

Zanimljivosti:
Jedan od likova u filmu zove se Kirbuk. Kada se to čita od nazad dobije se prezime čuvenog režisera koji je režirao original. Kjubrik je posle snimanja tog remek dela uništio sve modele da ih niko više ne bi koristio tako da su ovde morali sve napraviti na osnovu fotografija i snimaka iz originala. Rečenica oko koje se vrti ovaj film "My God, it's full of stars" uopšte i nije izgovorena u prvom delu filma, kako se ovde navodi, ali ona postoji u romanu.

Naj scene:


Pojave Dejva.

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар