Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 8. септембар 2019.

Black Panther (2018)


Kod nas nazvan: Crni Panter
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Ryan Coogler
Glumci: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong'o...

Priča:
T'Challa, naslednih skrivene ali napredne zemlje Vakande, mora da istupi kako bi vodio svoje ljude ka novoj budućnosti i mora da se suoči sa izazovom iz prošlosti.

Moj osvrt:
Moram da priznam da sam prema Crnom Panteru bio jako skeptičan. Pomislio sam da je to planski pravljen politički korektan film, jedan od onih koji su kandidati za oskara samo zbog toga. No pojava ovog lika u Civil War mi je možda dala nagoveštaj da taj film neće biti takvo nešto. Na kraju, nije ispao politički korektna bljuzga. Dobili smo sasvim pristojan film, i više nego dobar za marvelove standarde. 

Koji od Marvela ima detaljnu priču o liku pa tek onda o superheroju? Ček da pitam drugačije, kod od marvela, sem Iron Mana, ima priču o čoveku pa tek onda o superheroju? Egzekli. Ni jedan jedini. Nemojte mi samo molim vas da je ona priča o kapetanu američkom precedniku neka priča. To je šablonsko sranje o fizički nemoćnom liku koji postaje švajceneger. Black Panther ne samo da je priča o liku, ovde naprosto oduševljava što su zaboravili da je on superheroj. Ček ček, marvelova priča gde se ne forsira supeheroj? Jel to moguće? Naravno da jeste. 

Tu pre svega imamo neku pričicu o tradiciji naroda kojem T'Chala (crno mače) pripada. Lepo to izgleda, podseća na te neke tradicionalne plemenske priče. Način na koji on dolazi na presto, pa ta neka priča o precima, sa precima, sve je to simpatično i na mestu. I dok sve to traje, supeherojske pizdarije su nekako u pozadini. Dobro, ubace povremeno i neku akciju i to već po običaju kod marvela postane najdosadniji deo filma. Ali ono što je važno, nema ni traga od tog supeheroja. Ovo je pre svega priča o T'Chali i njegovoj zemlji. 

Kad smo već kod tog Black Panthera, poput trona i ta titula i moć se zarađuju. To je dobro. Nije te zadesilo, nije te usralo već si morao kao običan čovek da se izboriš za nešto. Moraš da zaslužiš tako veliku moć. To je znatno bolja poruka od mnogih drugih. I čak kad T'Chala zasluži tu moć, ne oduševlja vas Black Panther već čovek ispod maske. Mene iskreno nije ni zanimalo kad će obući tu masku i krenuti u akciju. To dovoljno govori koliko je ovaj lik dopadljiviji od mnogih. 

Kada je T'Chalina zemlja u pitanju, Vakanda, to je znatno detaljnije od npr. Torovog Jotunhajma. Furaju se na tehnologiju ali poštuju tradiciju, imaju moć ali eto, kuliraju i ne koriste je mnogo. E sad, to možda ne izgleda kao naročito bitno ali hajde da sagledamo širu sliku. Prvo, ona tradicija i kultura na neki način govore o Africi i pričaju donekle plemenitu priču. No, druga stvar je ta da ova država ima moć ali je ne koristi. To je već upitno kada imamo u vidu zverstva koja se dešavaju na crnom kontinentu. Malo je i trulo što kad konačno odluče da iskoriste tu moć, više se to gađa ka tamnoputim u Americi koji su božemesačuvaj ugnjeteni tamo. Aloe, pogledaj gomile država u Africi i pogledaj bolesnike koji vladaju oružjem, pogledaj decu koja umiru u tim ratovima i koja umiru od gladi. Usmeri tu moć na bliže koji pate pa onda širi dalje. Ali jbg, navikli smo već da ovi filmovi zanemaruju suštinu. Mogla je ova priča biti velika poruka iz Afrike i bajka o tome da možda postoji nada za te jadne ljude a ne za ugrožene u getoima Sjednjenih Država. 

Dobra stvar je što imamo dobar set simpatičnih likova. Black Panther ima svoj odred gde se ističe pomoćnica Okoye (Danai Gurira), ima likove iz susednih plemena, ima naravno čednu djevu koju voli, majku i saplemenike. Film se prilično trudio da nam da ponešto o svakom od likova što je jako lepo. Imaš toliko ljudskih priča i drama koje se ukrštaju ovde u sivm tim moralnim dilemama i preokretima. Obično vole da nam posade tako neke random likove u neke tako random scene i oni budu nebitnost. Ovde to nije tako. Svaki od likova ima neku svoju priču i svi budu manje ili više dragi. 

Hajde sada da pričamo o negativcima. Ima ovde i dobrog i lošeg. Krenimo od sporednog negativca kojeg tumači Endi Serkis. Ovaj čovek iznova pokazuje raskošni talenat. Iskreno, da je on forsiran kao glavni negativac ne bih imao ništa protiv. Čovek je ODLIČAN. No prelako je ovde potrošen. Kada je glavni negativac u pitanju, dobro je izgrađen. Moćan je, jak, ima validne razloge i skoro sve je na mestu. Zaista te natera da se zapitaš šta bi bilo da neko ko je zao i u isto vreme sam ovoliko moćan dođe do vlasti. Šta tu onda ne valja? 

Pazite, imate zlikovca koji na impresivan način dolazi do vlasti. To me je podsetilo na scenu u kojoj Bejn razvali Betmena. Slediš se od moći koju ima jedan zlikovac. Bejn je kasnije pretvoren u nečiju kučku i smakne ga Žena Mačka (sweet mother of Bajaga & Instruktori) pa se Nolan popiškio na svoju kreaciju. Ovi likovi to nisu uradili ali nisu ni poentirali na ovako dobar početak. Prvo što ne valja je to što je lik klasični reper. Ne mora da priča kao Vakanđani ali brate mili, ne moram ni da slušam rep iz njegovih usta. Mogao je sasvim normalno da se izražava. Drugi veliki problem je ta što kada je konačno došao do moći, lik je težio onom šablonskom negativcu koji ne misli puno. To je ispalo bez veze. Na impresivan način si ga doveo visoko i onda si ga ublatnjavio. 

Najveća mana za mene je Martin Frimen, tj njegov lik. On najviše od svega ovde štrči. Ako je već ovaj film posveta Africi, čemu američko CIA spadalo koje ovde donosi samo neozbiljnost a naprave ga na heroja. Štrčao je i u Civil War ali obavljao je posao nebitnog dežurnog klovna. Ovde je njegova uloga impozantna ali je u svakoj sceni ubio neku ozbiljnost i ton filma. Totalno bespotreban i besmislen lik. Mrš. 

Pošto se priča dešava na afričkom tlu, likovi imaju onaj teški afrički akcenat. Ok, nije ovo pravio Mel Gibson pa da snimi to na originalnom jeziku kao perfektni Apokalipto, ali čoveče, taj afrički akcenat je štrčao iz sve snage. Ispada da likovi u sred Vakande komuniciraju jezikom koji nije njihov i jako se muče dok to rade. Bolje da su onda pričali čistim engleskim i problema bez. Kontam da je čitanje titlova za milione klinaca i tinejdžera opterećujuće da je to osnovni razlog zašto niko ne bi marvela snimio na neengelskom, ali nemoj forsirati ove klovnovske akcente. Uz onog repera ovo je takođe bolo uši. 

Na kraju bih pomenuo i soundtrack kao loš. Ne misilm da su numere loše, daleko bilo. Ali jednostavno ni jedna tu nije naročito čučnula. Nemaš neki ključni momenat začinjen dobrom muzikom a i kada čuješ melodiju, obično ne leže dobro u scenu koju pratiš. 

No, uprkos manama, ovo je skroz dobar marvel, pre svega što se bavi likom, pričom o njemu, njegovom poreklu, tradiciji, narodom, porodici, moralnim dilemama i porodičnim pričama i tragedijama. Negativac je dobro napravljen, razlozi su mu validni, dolazak na scenu više nego impresivan. Svakako je to ostavilo jači utisak nego njegova kasnija degradacija. Okolni likovi (sem CIA morona) su skroz ok, filmić je lep za oko, akcije ima taman koliko treba da ne postane jako dosadna tako da od mene ima palac gore.

Zanimljivosti:
Kada su Martina Frimena pitali kakav je osećaj to da je neretko bio jedini belac na snimanju, odgovorio je "Isti osećaj koji uglavnom imaju tamnoputi glumci". Vesli Snajps je trebao glumiti u prvoj verziji ovog filma iz 1990 ali taj film nije snimljen iz nekoliko razloga. Prvi, loši specijalni efekti pa je Snajps izgledao smešno u originalnom kostimu. Drugi razlog je taj što je Snajps želeo da se priča filma odvija u Africi a režiser Džon Singltom u Americi. Kako bi se što bolje pripremio za ulogu, skoro sve vreme snimanja, Majkl B. Džordan se sklanjao da bude sam. Ni jedna scena nije snimljena u Africi.

Naj scena:

Borba za tron

Moja ocena: 7/10

6 коментара:

  1. Meni film nije legao.Kreveljenje glavnog glumca i pokusaj glumljenja nekog tamo akcenta.Sreca pa mu nisu dali neke duze recenice u scenariju ili bi zaspao dok ih on izgovara.CGI izrazito los,posebno na kraju filma gde sa tabaju dva Pantera.Za danasnje standarde..hmm...Sve u svemu ok film.i da..kompozitor je dobio oskara za muziku iz ovog filma,cisto jedna zanimljivost :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eto, nisam jedini kome je taj isforsirani akcenat išao na nerve :)
      Muzika kao muzika rekoh nije loša, ali je generalno neprimenta i loše uklopljena.
      Ta zadnja borba mi je bila nezanimljiva, pogotovu kad se uporedi sa njihovim prvim okršajem. Tako da na efekte nisam ni obratio pažnju. Mnogo bolja mi je scena koja je sledila, sa ovim zalaskom sunca.

      Избриши
  2. Pitanje za Outsidera: Da li si gledao filmove Kevina Smita?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slabo. Gledao sam Red State koji mi se nije naročito dojmio a obećavao je, Zack and Miri Make a Porno koji je čini mi se bio zanimljiv, Clerks II sam počeo ali nisam gledao keca pa sam odustao. Mislim da je to to.

      Избриши
    2. Obavezno pogledaj Clerks 1 i 2, dobri su još i Dogma, Chasing Amy.

      Избриши
  3. Gledao sam ja Hollidays pre neki dan, originalan je, posto svaka radnja predstavlja neki praznik (po cemu je i dobio ime), ali je dosta uvrnut, a bogami i bolestan.Ima ga tvoj kolega sa horor filmova.
    https://www.horrorhr.com/holidays-2016/

    ОдговориИзбриши