Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 18. септембар 2019.

Terminator 3: Rise of the Machines (2003)


Kod nas nazvan: Terminator 3 - Ustanak Mašina
Žanr: Akcija | Naučna Fantastika
Režija: Jonathan Mostow
Glumci: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Kristanna Loken...

Priča:
Dve mašine se (ponovo) dolaze iz budućnosti kako bi eliminisale Džona Konora i njegove potencijalne saradnike.

Moj osvrt:
I šta kažeš, priča se nastavlja? Jel barem nešto originalno? Ne. Hm. Barem je ekipa tu? Čekaj, nije. Ko glumi Džona Konora? Nik Stal? Pa ne... Braćo i sestre, prvo zašto ne Nik Stal? Zato što Nik Stal nema harizmu, zato što Nik Stal izgleda kao neko ko ne bi mogao psa u šetnju da vodi a kamo li čovečanstvo u borbi protiv mašina, zato što nik stal u svakoj sceni koja je ključna i u kojoj treba pokazati emociju ne pokazuje ništa osim da je plačipičkica. Ok, Edvard Furlong je obična bulja od glumca. Preglumljivao je u T2 za sve pare. Ali sam sto posto siguran da je kako tako mogao izneti ulogu Džona Konora pre svega jer je on Džon Konor. Mislim možeš sjajne filmove da snimaš čak iako imaš glumca koji je totalno netalentovani nokšir - pogledajte Orlanda Bluma. Zbog toga, odmah veliki minus filmu. Edvard Furlong je Džon Konor, Majkl Bin je Kajl Ris a ne sisice od likova kojim su ih zamenili u novijim filmovima. 

Pazite, T1 je bez ikakve sumnje najbolji film u franšizi. Ok, T2 je ako ste više fan akcije nego priče i atmosfere ali nemojmo se zajebavati, T1 ima sve, i dramu i priču i saspens i likove i atmosferu i horor i akciju i sci-fi i heroje. T2 je za nijansicu ispod ovoga. Vrhunski je pre svega što nije prepakovao priču. Doneo je nešto novo. T3 ne donosi ama baš ništa. Uzima delove T2 a pri tome izgleda užasno jadno. To je kao da želite da se sunčate na nekoj lepoj plaži a umesto toga neko vam proda šleper peska, pospe u dvorište koje je betonirano i da vam da se sunčate. Opet mašina treba da brani Džona Konora, opet druga mašina treba da ga eliminiše. Šta kažeš, ima tu još jedna novina? Treba da se eliminišu i Konorovi budući saradnici? U je, moš misliti. Nije šija nego vrat. Ajde beži bre. 

Rediteljska verzija T2 je imala kraj u kom stara Sara Konor radi odjavu filmića pri čemu Džon ljulja ćeru u ljuljašci - u fazonu dobro se sve to završilo. Elem, nastavak pljuje na tu scenu. Ček, nije to tako strašno, već nastavak pljuje na prethodna dva filma pa i sebe. Sudnji dan je neminovan. Ako je to neminovno, neminovan je i Konor koji vodi ljude. Ako je sve to neminovno, što se bre šalju ovi Terminatori kroz vreme? Da ne bude dosadno? To je kao da si mi rekao da je moja omiljena ljubavna pesma zapravo ispevana električnom trotinetu. Ako hoćeš da smo cool, nemoj da mi pljuješ na T1. Inače će gadno da bude.

Scene iz potencijalne budućnosti koje gledamo u T1 i T2 su neprocenjive. Mrak, roboti koji gaze po ljudskim kostima, ljudi koji se smucaju po ruševinama, totalna tama i beznađe. T3 pokušava da servira sličnu scenu ali sa modernijim efektima. Rezultat je tako jadan da ispada da ovde i nije bilo budžeta za film. Kada sam pogledao ovu scenu, želeo sam momentalno da pustim te scene iz T1 i T2 da zalečim bol. Ovo je bukvalno kako mali perica, koji je počeo da se bavi specijalnim efektima na super računaru koji je dobio od mame, zamišlja budućnost iz Terminator filmova. Kratko, bolno i žalosno. 

Pogledajmo sada negativce iz T1 i T2. Švarcenegerov Terminator - altimet negativac. Jeziv, surov, nepobediv. Prosto ceo film imaš utisak da ga ne možeš poraziti. Nema pobede, samo konstantni beg i patnja. A Švarcika glumi robota bolje od samih robota. (Moram to da repriziram da podarim filmu tekst kakav zaslužuje). T2 - odličan tvist gde više nemamo čoveka protiv mašine već mašinu protiv superiornije mašine. Robert Patrik je uspeo da bude još ledeniji od Švarcenegerea. Surov, zastrašujuć, nezaustavljiv, konstantna pretnja. I od obojice mi se dizala kosa na leđima. T3 ima prelepu Kristanu Loken. Pre nego što neko počne da mi popuje, ne, ne smeta mi što je žena glavni negativac. Ali zamisli da si ovu ulogu dao nekom ko ekšuali može da glumom dostigne neku jezu, da si našao neku Sigurni Viver, neku drugu Lindu Hamilton, možda Milu Jovović, Keri-En Mos, Lenu Hedi... Nekog. Problem je što Kristana sve vreme izgleda kao da je nešto golica po kolenima ali mora da zadrži osmeh. Drugi problem je što konstantno hoda kao da je na modnoj pisti i to užasno iritira. Treći problem je što ne glumi "robotski" već je zapanjujuće teatralna. Čekajbre, ako si superiornija mašina, trebao bi bolje oponašati čoveka. Nisam ni jednog momenta osetio neku tenziju kada je negativac u pitanju. Konstantno sam imao utisak da se bore protiv mega zajebanog haj tek sokovnika kojem će konačno sjebati tako što mu u noževe ubace nokiu 3310. 

Slab negativac je uticao da scene akcija gde su dueli između Švarcike i Kristane budu totalno dosadne, nezanimljive, besmislene, prenadrkane i bez ikakve tenzije. Samo čekaš da završe da pređemo na drugu scenu. Što je najgore film besramno kopira i scenu jurnjave iz T2. Što se tiče jurnjava, ta kada je T-1000 u crnom kamionu a švarcika u furlong mu beže na motoru mi je verovanto najdraža scena jurnjava na filmu. Jurnjava ovde krene i nema joj kraja. Kada se uvod i ta jurnjava završe, skontaš da je pola filma prošlo bez a ništa nije prikazano, niti priča niti ideje, niti namere, niti neki smisao. 

T2 je zabavniji od T1 i donosi nešto humora pre svega što imamo mašinu na tzv. našoj strani i njeno nesnalaženje u svakodnevnom životu ljudi. I to je zabavno ali efektno. Ovde su napravili šaradu od toga. Besramno kradu čuvenu scenu gde Arnold traži odeću samo što ovde to nije zabavno, smešno niti duhovito - ovo je prejadno. Ovo je tinejdžerski, jeftini nivo humora. Problem je što to nije samo jedna scena, skoro sve scene humora su takve. Da ne pominjem moronsku scenu na samom početku u kojoj Kristana naduvava sike kako bi zavela pandura. Gledam film, slušam fore a mene je sramota onog što se izgovara i prikazuje. 

Ako vam se nešto u ovom filmu dopadne, zastanite, nije to do njega. To je kao i u Bohemian Rapsody. Momenat u kom osećaš najveću moć filma zapravo nije film, to je Queen. Nema to ništa sa filmom. Momenat u kom ovde pomisliš da je nešto dobro je isti onaj u kom skapriaš da ti je dobro jer te podseća na T1 ili T2. I to je samo bleda senka ali opet budi lepe emocije prema nečemu što je ova franšiza bila i što je trebala ostati. 

Zapravo jedna stvar mi se jako svidela a to je priča o kraju Džona Konora. To je imalo neku emotivnu notu. Naravno ovaj film nema ništa sa tim, već emocije koje se probude se temelje samo na T1 i T2. Takođe priča o Sari Konor.... A ne, ne ta priča. Ona je jadna, nezanimljiva, patetična, kretenska, nebitna. Fak, ne možeš tako da mi otaljaš priču o Sari Konor. Mislim, rezultat može da bude takav ali bez Sare Konor ovi filmovi nemaju smisla. Nemožeš da mi smandrljaš priču o njoj. Ona to nije zaslužila, mi to nismo zaslužili, Terminator franšiza to nije zaslužila. Mogao si dovesti Lindu Hamilton. I u ovim godinama je veći badass od ovog prejadnog Stala. 

Film toliko nema priču da ne bih generalno o propustima u radnji, logici, zdravom mozgu, drami. A da, drama. Tu su Džon i njegova buduća drugarica životna saputnica. Jedva sam imao stomak za njihove scene. Tako jadan, izlizan dijalog i razvoj priče ne zaslužuje neki pomen. Evo samo par debilnosti iz filma pa da zaključimo. Prosto se zapitaš kako Terminatori svaki put znaju gde da dođu i gde su likovi. Svaki jebeni put skapiraš da nema smisla da su otkrili gde se Konor i buduća žena mu nalaze ali ne stigneš ni da razmisliš o tome jer ovi maknu a terminatori ih opet stignu. Takođe, državna bezbednost je u zgradi u kojoj užeš laganeze, bez propusnica, obezbeđenja, provera... Samo ušetaš sa dvajespet kila oružja i kažeš kuc kuc. Ne bih dalje. 

T3 nije ni prosečan film. Čak i kada sam ga kao mlađi gledao, nije mi se ni malo dojmio a tad sam svakakve gluposti smatrao za remek dela. S obzirom da T1 i T2 obožavam, očekivano je da sam besan na ovaj film. Ali nisam. Samo sam jako tužan jer su po zilioniti put oni gladni novca uspeli da useru nešto što je bilo prelepo. Mogu da ignorišem nastavke ali znam da su oni i dalje tu. Mogu samo da kažem, hvala veliko Kamerone na prva dva masterpisa, hvala Lindi Hamilton, Majklu Binu, Edvardu Furlongu, Robertu Patriku, Švarcenegeru (oprošteni su mu nastavci) i svima zaduženim za ta prva dva masterpisa. A vi ostali što pravite nastavke, bili serije ili filmovi, jebite se u paketu.

Zanimljivosti:
Studio je želeo znatno ranije da snimi nastavak ali nije uspevao jer je Švarceneger odbijao da glumi u Terminator filmu koji ne režira Kameron. Kameron je Arnoldu rekao "Just do it and ask for a shit-load of money," (u slobodnom prevodu samo to uradi i traži gomilu novca). Kameron je i sam rekao da taj lik pripada više Švarcenegeru nego njemu. Švarceneger je šest meseci vežbao po tri i po sata na dan kako bi dostigao bukvalno iste dimenzije koje je imao u drugom delu filma. 

U 42. minutu filma likovi su na benzinskoj stanici koja se vidi u sva tri dela filma. Švarceneger je zaradio 29.25 miliona od ovog filma. Edvard Furlong je trebao reprizirati ulogu ali su odustali od toga navodno zbog upotreba zabranjenih supstanci. U sceni kada Kejt napada Terminatora, Švarceneger je rekao Kler da ga slobodno udari najjače što može. 

Nik Stal je pet puta išao na audiciju i imao jedno test snimanje pre nego što je dobio ulogu. Švarceneger je uložio 1.4 miliona od svoje plate kako bi se snimila scena u kojoj kran udara u staklenu zgradu. Kristana Loken ne nabacila oko 6kg mišića za potrebe snimanja. Zbog prirode uloge je išla i na časove mimike. Jakna koju švarceneger nosi u filmu je teška oko 20kg. Linda Hamilton je odbila da glumi u filmu jer je smatrala da je njen lik u scenariju koji je pročitala učinjen nebitnim (I rest my case).

Naj scena:

You are terminated.

Moja ocena: 4/10

4 коментара:

  1. Ovo je verovatno najbolji film u kojem je Kristana Loken glumila. Pogledaj samo ova čuda: BloodRayne, In the Name of the King: A Dungeon Siege Tale, Bounty Killer, Mercenaries. To su samo neki od naslova, žena očigledno dobija uloge samo zbog atraktivnog izgleda.

    ОдговориИзбриши
  2. ...Rings of Benelung :) Mada ja mislim da su svi ti filmovi istog,nultog kvaliteta,a sto stoji rec Terminator ne znaci apsolutno nista,tj stoji za izbegavanje u sirokom uglu xD

    ОдговориИзбриши
  3. Ha, ovo sam sad tek pročitao: novi Terminator: Dark Fate briše sve nastavke posle drugog i nastavlja se na priču posle Sudnjeg Dana. 1991. valjda. Edvard Farlong glumi Džona, Linda Hemilton Saru Konor a Švarceneger Terminatora. Kameron je producent. Nije mogao da režira jer radi na nastavcima Avatara. Tako da šta znam, možda konačno bude dobar

    ОдговориИзбриши
  4. Sve posle T2 treba gledati pod parolom šbbkbb. Nema veze sa prethodna dva deela

    ОдговориИзбриши