Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 21. август 2019.

Captain America: Civil War (2016)


Kod nas nazvan: Kapetan Amerika: Građanski Rat
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Anthony Russo, Joe Russo
Glumci: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson

Priča:
Politika se umešala među Avengerse i ona dovodi do raskola u ekipi.

Moj osvrt:
Prvi Avengersi su bili užasno dobra zabava. Gledao sam ih u bioskopu i takav haos na velikom platnu nije donela ni jedna akcija do tada. Tu tražimo i razlog u nečemu što je prevara. Nije taj film toliko kvalitetan ali tom neverovatnom zabavom nas je uverio da jeste. Zbog toga kažem i dan danas da od svega što sam gledao, marvel nije izrodio ništa bolje od prvog Iron Mana. Taj Avengers recept je primenjivan iznova i zbog toga su filmovi jednostavno gubili na kvalitetu. Već si video takvu akciju, tako da sve to postaje malo repetitivno i naravno dosadno. Nisu posvećivali dovoljno vremena ni priči ni likovima. Gde je tu Civil War? 

Recimo ovako, verujem da ću strip čitati uskoro i verujem da je odličan. Film nije toliko dobar ali je svakako napredak u odnosu na prethodne stvari. Konačno se jedan film iz ove grupe pokušava baviti stvarima koje nismo videli još od prvog Iron Mana a možda ni tamo. I dalje ima tu starih boljki ali konačno vidimo i nešto malo drugačije. Na kraju skapiraš da je to moglo i bolje ali hej, za nešto što nosi Captain America ime u sebi, ovo je sjajno. 

Elem, prva primetna stvar je overkil akcijom i to ne običnom već prenadrkanom. Ok, cool je nekada videti neke sulude poteze ali to sačuvaš i serviraš povremeno. Ti spektakularni potezi treba tek ponekad da te oduševe. Ako ih serviraš sve vreme, onda oni postanu uobičajeni. Setimo se recimo prvog Matrixa i scena iz filma. Bilo je jedinstveno. I onda izađe dvojka i oni ponove pizdilion puta takve scene i onda bude zeeeeev, video sam ovo. Scene šibanja u Civil War su užasavajuće dosadne. Čovek ima priliku da jednostavno udari drugog ali neeee, on uradi trostruki salto u nazad, uhvati se za luster, zavrti na njemu, dohvati kevinu kutlaču sa šporeta, baci je u vazduh, uradi trostruki salto unapred, uhvati tu kutlaču i odseče protivniku prst grickalicom. I tako još 10 puta. 

Kada gledamo ovakve filmove, obično nas izbole za svet okolo. Vidimo da se sve ruši, uništava, gledamo te scene i razmišljamo kako su dobri efekti. U suštini zanemarujemo da je to nečiji dom ili da je tu neko nastradao a sve zbog zabave. Civil War zaslužuje pohvalu jer konačno obraća pažnju na ovo. Konačno izlaziš iz sigurne zone i od crtanog filma pokušavaš da postaješ nešto ozbiljno. E sada, da je odrađeno dobro ili sa plemenitom namerom, bilo bi sjajno. Ovako samo zaslužuju pohvalu za to što su konačno počeli da se bave nečim opipljivijim. Sad se pitate šta onda tu ne valja? 

Ne valja agenda. Ne da ne valja, ona je jedna od najsmrdljivijih viđenih još od Američkog Snajperiste. Zašto? Zato što je priča smišljena tako da spreči delovanje Avendžersa bez odobrenja UN-a. To je ok, o tome posle ali ono što se krije iza smrdi. Uzimaju se sukobi u drugim državama. Da vas pitam, gde Ameri šalju svoju vojsku? I onda je ovo prikazano tako da su zapravo ti koji hoće da kontrolišu Avendžerse i koji žele da imaju uticaj na neželjene žrtve negativci a Avendžersi rade pravu stvar. E sada, što neko strada, jebiga, greh na superherojsku dušu. I ovaj pokušaj filmotvoraca da od trenutnih američkih akcija napravi patnju superheroja je užasavajući bezobrazluk. I ti sami vojnici prestanu da veruju u to kada odu tamo ili se vrate. Nemau pojma gde i u šta ih šalju. Idu tamo misleći da se bore za nešto veliko - završe mrtvi ili prepuni mentalnih problema. Ali neeee, oni su šareni superheroji kaže ovaj film a svet koji želi da ih spreči u njihovim akcijama je zao. 

Ovo nije jedini bezobrazluk. Film više puta upire prstom na te usputne žrtve. Pomislih sad je idealna prilika da serviraš dobru dramu i kritiku rata. Koliko samo nevine dece strada u ratnim sukobima. I koga ovde serviraju kao žrtvu? Momka iz Amerike. Zašto? Da li život Amerikanca vredi više od života bilo kog drugog čoveka? Aperentli ovaj film kaže da je tako. Zar nije Toni Stark mogao patiti za klincem iz Sokovije? Već je pokazao empatiju i smrt čoveka koji nije Amer iz prvog dela je to i pokazao. Čoveče, pa smrt tog čoveka mu je bila jedan od najjačih motiva da postane ovo što jeste. Zbog toga je i dalje taj film najbolje ostvarenje sa etiketom Marvela. Ali jebigica, ovde su morali da serviraju momka iz Amerike koji je gle čuda bio tamo negde u nekoj zapizdini na humanitarnom radu. Šta je na stotine i hiljade mrtvih neamera na ovog jednog sveca. Ovo je momenat u kom sam ozbiljno razmišljao da prekinem da gledam film. 

Još jedno validno pitanje je, zašto se tek sada bave stradanjem žrtvi. Mogli su tu dozu ozbiljnosti da uvedu i ranije. Mislim Iron Man to ima, ali izgleda da su kasnije u potpunosti zaboravili na to. Ne vidiš onu težinu posle bitke u fazonu, dosta ljudi je stradalo. Zastava je na pola koplja. Slava im. Biće upamćeni. U njihovu čast ćemo izgraditi bla bla bla bla. Bilo šta. Ma jooook. Koga boli patka za tako nešto. AHAHAHAHAHA GLE KAKO JE HULK ODVALIO TORA AHAHAHAHA PA JEBENO NE VERUJEM AHAHAHAHAHA NAJBOLJA SCENA IKADA AHAHAHAHA.

Hajde sad da se bavimo tom političkom zabranom. Ok, od ovog momenta zanemarujem agendu o kojoj sam pisao u prethodnim pasusima. Ta kontrola koju UN želi da sprovede i te kako ima smisla. Mislim ok, borite se protiv negativaca i to je ok, ali realno kakva znanja ima bilo ko od njih o vojnoj akciji, strategiji i bilo čemu. To bi značilo da UN mora da odobri njihovu akciju i u saradnji sa njima Avendžersi bi mogli da deluju. Tako da interna diskusija između njih samih ima smisla. Neko jednostavno ne želi da bude kontrolisan, neko smatra da to i te kako ima smisla. Why the fuck not. U savršenom svetu to bi funkcionisalo lepo. Iako je ovo dalo validnu temu za raspravu među superherojima, iako je imalo smisla, iskorišćeno je jako tupavo. Kad konačno njihova akcija ima smisla, nadležni se ponašaju kao "nema šanse da vas pustim da userete ovo". U fazonu neko će ti pucati u glavu. Možeš da ga sprečiš tako što ćeš pucati prvi ali jebiga, nećeš da uzmeš pištolj jer je iz istoimene sprave ubijen Linkoln. Kretenski do besvesti. Umri glupi idiote. Umesto suštinskog razvoja ovih pitanja, ovo je iskorišćeno samo da bi se Avendžersi raspravljali i da bi se prodala ona smrdljiva agenda. 

I konačno imamo razlog za neki raskol među Avendžersima. Naravno da dolazi do njihovog sukoba. Veliki problem je što kada scena borbe krene, traje tri puta duže nego što bi trebalo. Ok, tu je ona da zadovolji one koji su film došli da gledaju samo zbog akcije i efekata. Ali sada ću vam dati objašnjenje zašto ona nije dobra. Film je uspevao da drži nekako tu ozbiljnu notu. Ovaj sukob predugo traje i totalno je zabavan. Ta neka ozbiljnost je ubijena. Sledeći razlog je taj što jednostavno ne veruješ u taj sukob. Na sve to gledaš kao na trening, pogotovu što likovi konstantno furaju neozbiljnosti. Ne vidiš ni trunke naboja ili drame u tome. Ne strahuješ ni za koga. I onda si primoran da ga gledaš tako dugo. I samim tim trajanjem te izbaci iz teme, priče i bilo čega. Ali nije to najveća mana.

Civil War konačno donosi neku dramu. U je, nemreš verovati zar ne? Naravno ko će nositi dramu nego jedini lik koji nije jednodimenzionalan - Toni Stark. Ok, tu se pojavljuju i još neki likovi ali oni su sporednjaci. No nije samo Stark tu, tu je i kapetan američki precednik. Najveći problem pored toga što je američki precednik je taj što nikako da ga isprljaju. Tu su floskule, tu su stavovi, amerika se saginjati neće. Daj odjebi me sa tim plastičnim likom. Lik je veći robot do Švarcenegerovog lika u Terminatoru. Ali hajde, uspeli su i oko njega da kreiraju kakvu takvu dramu. I tu smo. Najveći problem ove scene sukoba je što se prospe preko te drame koja tek povremeno izviri. Kada se konačno ta scena završi moraš da vratiš glavu u ono što si prethodno gledao. 

Čak i negativac je neko ko ima priču. Kasno je saznajemo doduše ali dovoljno je dobra da i on ima ličnost. Mogla je biti i bolja ta priča. Recimo da ovaj čovek nije bio klasični negativac već da je ugrožena strana. Tada bi pravi negativac bio rat i mogla bi da se pošalje tako neka klišeizirana poruka što za ovu situaciju ne bi bilo tako loše. Naravno, to povlači da je ovom čoveku trebalo posvetiti nešto više vremena. Mogli smo videti neku scenu sa njim u uvodu koja bi nam govorila da ovo nije klasična marvel zajebancija. Ali jebiga, čini mi se da su se ceo film plašili da se ne ispostavi da nisu zajebancija pa su zajebanciji neretko davali prioritet. Mnogo je ovde bilo prilika da se dostavi neka dramska priča. Sad neko kaže "vidi ovoga, traži dramu u avendžersima". Da. Tražim. Superheroje ne čine efekti. Čini ih upravo ljudskost na koju su likovi koji prave ove filmove zaboravili. 

Iako je taj sukob dve strane superheroja sprdnja, lepo su dostavili svakog od likova. Možda najviše pažnje je posvećeno spajdermenu i kada je on u pitanju, ne mogu da se otmem utisku da je Marisa Tomei i dalje prelepa bokte čoveče. Kakve veze ona ima sa spajdermenom - pogledajte film. Elem, svakom od likova su dali par minuta da zablista, da donese neki humor i akciju. To je fer. E sada, nisam pomenuo Black Panthera jer on nije samo uskočio u priču. Ubacili su ga kao validnog lika i mislim da je to jako dobro. Zašto? Zato što su mogli da preskoče neko veće upoznavanje u filmu Black Panther. Da li su to uradili, videćemo. Ali ovo je sasvim dovoljno da me zanteresuje za pomenuti film. 

Zašto verujem da će strip da valja? Zato što verujem da nisu osakatili dramski deo. Zato što u stripu imaš vremena da staneš da razmisliš. Evo zašto to mislim. Gledamo Bakija (Zimski Vojnik) i vidi se da je on izmučen, tragičan lik. Zašto? Zato što jebiga. Daj malo njegove patnje, njegove istorije, njegovog bilo čega. Najgore što najavljuju još neke zimske vojnike i potencijalno se presereš od predstojećeg sukoba sa njima ali prc. Pričalo se o njima, ništa se dogodilo nije. Kapetan Amerika - daj isprljaj ovog američkog precednika malo. Previše teatralan, previše čist i previše dosadan. Nije ovo film iz pedesetih gde je to vrlina. Ovde se to zove dosada. Mogao si dati neke njegove moralne dileme, mogao si nam dati scenu u kojoj će da popizdi i otera sve u tri lepe, napije se i razbije TV na kom idu Kardašijani. Mjok, ovaj je uštogljen i sve fino, gospocki, sa salvetom. Boooooooring. Više drame je doneo pomenuti Terminator 2 a pričamo o mašini. Ovaj je naizgled čovek a zapravo je funkcija. Najplastičniji superheroj ikada. 

Toni Stark - filmski najbolje napravljen marvelov junak i to je to. Neće ga napraviti boljeg to je sigurno. Ono što je neki krajnji obrt, vidi se iz aviona. Nije to sporno. Ali to ne umanjuje nešto što je odrađeno kako treba a to su moralne dileme. Nije ovde očigledno šta bi ko uradio od nas. Dobro, očigledno je šta bi Kapetan Amerika uradio jer je najšablonskija kretenska verzija američkog heroj precednika. Ali kad se stavite u kožu svih likova, ovde ima dosta dilema oko kojih se nećemo svi složiti. Deo nas bi postupio ovako, deo onako. Samim tim što su dileme uverljive, raskol i sukobi među likovima su validni. Mogli su svakako više vremena uložiti u te dileme ali hej, moglo ih je ne biti pa bi gledali isto sranje po zilioniti put. 

Svi ti sukobi su trebali dramski kulminirati. Zapravo donekle i kulminiraju dramski ali je tu ubačeno opet brdo akcije da nam se dokaže da je ona ta koja i dalje treba da dominira u filmu. Samo malo veći akcenat na dramu i malo manji na akciju mogao je doneti neuporedivo bolji film. Odluke likova bi bile upečatljivije i značajnije pre svega. Svađe i pomirenja likova bi doneli emotivnije momente. Ovako izgleda kao nešto što dramski obećava i onda krene BOOM CRASH SMASH SMACK pa u krug. No Civil War nas je donekle ubedio da tu postoje i ljudi a ne samo likovi u kostimima. Donekle je poentirao i na tome. Uspeli su da nas ubede da je te ljude moguće ubaciti u dilemu i uzmrdati. Da je moguće poljuljati ih. Svakako je dobrodošla promena posle upornog izdrkavanja na efekte i akciju bez trunke priče, smisla i sadržaja. U svakom slučaju napredak je vidan. Ne očekujem uzlaznu putanju od nastavaka pa možda me i to prijatno iznenadi.

Zanimljivosti:
Pre snimanja zajedničke scene, Sebastian Stan (Bucky) je poslao video Downey Jr-u u kom trenira ispred Iron Men figure sa odsečenom glavom. Poruka uz video je bila "jedva čekam snimanje zajedničke scene sutra". Bucky se krije u Bukureštu a Stan koji ga glumi je poreklom iz Rumunije. Spajdermen umalo nije uklonjen iz filma zato što Sony Pictures nije želeo da se on pojavi. Pošto nisu bili zadovoljni zaradom od Spajdermen filmova promenili su odluku. 

Mark Rufalo je bio prisutan na snimanju što je odmah povuklo mnoge da će se Hulk pojavljivati u filmu ali to na kraju nije bio slučaj. Kostim za Black Panthera je pravljen pa su tek pomalo dodavani specijalni efekti. Kris Evans je odbio tvrdnje da su mu bicepsi uvećani specijalnim efektima u sceni kada drži helikopter. Sebastian Stan je nabacio oko 15kg mišićne mase za potrebe filma.

Naj scena:

Finale

Moja ocena: 7/10

5 коментара:

  1. Pozdrav druze,kad si vec spomenuo Black Panther,posto svakako delim misljene sa tobom oko ovih marvelovih superherojskih filmova,od reci do reci,bukvalno sve sto si rekao,Iron Man je zakon,taj film kao da i nije marvelov kad se poredi sa ostalim marvelovim filmovima,nego Black Panther je po meni odmah iza Iron Mana,ima tu neku svoju pricicu i svoj svet,africka plemena,legende,bogove i sta sve ne,likovi su skroz okej,pogotovo glavni. Mada nista od toga naravno nije nivo Betmena ali jebiga,kad vec gledas ovakve filmove,sto da ne :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uskoro ću i Black Panthera gledati. Betmen je drugačiji tip filma, rađen je više kao triler a ne avantura što je bio veliki obrt u superherojskim filmovima. Mada i dalje mislim da je, iako neosporno kvalitetan, precenjen do kranjnjih granica. No i njega ću blagovremeno na reprizu i na detaljno seckanje :) Raduje me ovo što si rekao za Black Panthera

      Избриши
  2. Sta ja znam.Meni je ovaj film sasvim solidan za pogledati.Ima mana,ali,koji od novijih filmova je bez mana?Kraj filma nam donosi kakvu takvu tenziju,dramu.Do tada su nam se heroji igrali jure u pesku :)Eto na primer u Endgame-u koji ce nadam se biti recenziran na ovom blogu nema akcije a ma 10% od ukupne akcije u ovom filmu,sto je mnogima zasmetalo,meni iskreno nije,ali o tome nekom drugom prilikom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se. Svakako spada u bolje marvele. Kao što rekoh, pokazuje da ima više od šarenih kostima i specijalnih efekata

      Избриши
    2. Jedva čekam Infinity War na ovom blogu. S tim brzo dolazi i ovaj Endgame. Bio sam OUATIH a celokupni utisak dajem nakon drugog gledanja koje je sledeće nedelje. Samo ću reći - Bred Pit je odglumio nevjerovatnog ''badass'' lika. Kao nikad do sada. Sam njegov lik je dominirao nad Di Kapriovim Daltonom i jednostvano su obojica bili sjajni.

      Избриши