Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 12. август 2019.

Ant-Man (2015)



Kod nas nazvan: Čovek-Mrav
Žanr: Akcija | Avantura | Komedija | Naučna fantastika
Režija: Peyton Reed
Glumci: Paul Rudd, Michael Douglas, Corey Stoll...

Priča:
Naoružan super odelom sa neverovatnom mogućnošću da se smanji ali pojača snagu, provalnik Skot Lang mora da pronađe heroja u sebi i pomogne svom mentoru, dr. Henk Pimu da izvede pljačku koja će spasiti svet.

Moj osvrt:
Šetnju Marvelovim filmskim univerzumom nastavljamo sa filmom od kog sam iskreno najmanje očekivao. Nisam video naročit potencijal u ovome. Ispostavilo se da je ovo znatno zabavnije i zanimljivije od nedavno opisanih Guardiansa 2 i Captain Marvela. E sada, zauzdajte očekivanja. Nije ovo ništa epohalno ili sjajno ali je spakovano znatno bolje, pitikije i smislenije od pomenutih. 

Hvala blogu, neko se setio da iskoristi Pola Ruda za glavnu ulogu. Nisam gledao njegove tinejdžerske filmove ali u svim ovim zrelijim nastupima, lik mi je bio užasavajuće dopadljiv. Sa nekim drugim u ulozi Ant-Mana ovaj film bi bio znatno manje zanimljiv. Kada je glumačka ekipa u pitanju, Majkl Daglas svakako doprinosi kvalitetu, tu nema sumnje. Čak je i dobro iskorišćen kada imamo u vidu da su Moroni iz Marvela jednog oskarovca iskoristili za poludelog naučnika koji šeta u gaćama. 

Glavni problem ovog filma nije odsustvo priče i karakterizacije kao u većini marvelovština novijeg datuma. Problem je što je sva drama koja postoji viđena po milion puta. Pod jedan, glavni heroj je neodgovorni otac kojem nedostaje ćera. Dosadno zar ne? Sa druge strane, dali su nam ono što uglavnom fali kod ovih šareniša - motiv. Dali su nam razlog borbe. Potom odnos dr Henk Pima (Daglas) sa ćerkom (E. Lili). Tu je kao neka netrpeljivost a zapravo je iza svega velika ljubav. Moš misliti. Negativac - motiv je lova. Booooring. Ali tu je i drugi motiv koji je opet validan. Na stranu što Kori Stol nije neko ko će nas zastrašiti i što je njegova izvedba više nego šablonska, opet barem imamo nešto opipljivo od negativca koji je zao zbog razlozi. 

Ono što me je oduševilo (uz naj scenu o kojoj ću posle) je taj posprdni odnos prema patetici. Posle ovog što sam napisao, paradoksalno zvuči da je film prepun patetičnih scena, zar ne? Fazon je u tome što je BUKVALNO svaka patetična scena okončana tj. prekinuta humorom. Nije taj humor uvek urnebesan ali u svim slučajevima odlično radi posao. Kao otac jedne devojčice, razumem ljubav koju Skot (Ant-Man) ima ka svojoj ćerci. Odnos između starog oca (Daglas) i ćere mi je nebitan a što se tiče hemije između Skota (Rud) i Houp (Lili), ima tu nešto. Nisu puno forsirali ovu priču pa je sasvim prihvatljiva. 

Dopalo mi se to lagano građenje Skota u tog nekog heroja. Lepo je što nam je dat motiv (odnos sa ćerkom), još lepše što nema ni fizičke ni moralne transformacije. Čovek je isti lik na početku i na kraju filma. Tako da nećemo videti žgoljavog klinca koji se pretvara u nabildovanog američkog predsednika, nemamo lika koji je bio govnar pa je doživeo prosvetljenje, nemamo lika koji je ničim izazvan postao heroj. Čovek je ušao u priču, imao svoje motive, postupao po tome šta mu kažu glava i srce. Pa bravo. Marvele, jel toliko bilo teško? 

Ono prema čemu sam imao predrasude je činjenica da se glavni lik smanjuje. Nisam video benefit toga kada je neka superherojska akcija u pitanju. Na svu sreću, nema ovde toliko akcije. Više su želeli da ispričaju priču tako da je to bilo čak i malo osveženje. Moram da priznam da bih voleo da su ubacili i više humora kada je to smanjivanje u pitanju. Ne kažem da ga nema uopšte ali nije ovo dovoljno. Bez obzira što je taj humor film više približio klincima, svakako je dobrodošao. Kada je humor u pitanju, uz ono što sam pomenuo (sečenje patetike) i on je na mestu. Naravno tu moram da pomenem možda i malo potcenjenog glumca Majkla Penju. Lik ume da bude jako zabavan ali ume da donese i sjajnu glumu što Holivud do sada nije naročito iskoristio. 

Tu je i saradnja glavnog lika sa mravima. Mislim da je ovo skroz ok iz dva osnovna razloga. Prvo, eto nečeg originalnog. Ako se ne varam, do sada, među superherojima, nismo imali likove koji sarađuju sa životinjama. Neće vas ovo opasno zabaviti ili ludo nasmejati, ali hej, svakako je promena na svu ovu marvelovštinu kojom nas bombarduju. Takođe, verujem da će klincima to biti jako zabavno tako da od mene ova ideja ima palac gore. 

Film od mene zaslužuje jaku šesticu ali postoji jedan poseban razlog zbog kog mu poklanjam sedam. Mali spojler u daljem tekstu: Houp se buni zašto njen otac nije odabrao nju da nosi Ant-Man odelo na šta joj skot odgovara da je on potrošna roba, da je zamenjiv i zato nosi odelo. Moram da priznam da me je malo uhvatio najež od ovoga. Konačno neko ganja na suštinu šta znači biti ratnik. Boriš se za nešto bolje, za nešto veće, za ideal. Nije cilj da pokažeš da si glavna faca. Time se igraju klinci. Nisi sam po sebi cilj, cilj ti je nešto dobro, veliko. I to veliko ne sme da se izgubi. Na žalost, borci padaju za taj veći cilj. Oni su potrošni i to je njihova tragedija. BRAVO.

Na kraju, Ant-Man je bio pozitivna promena u odnosu na prethodna dva filma. Trudio se da napravi kakvu takvu dramu. Sve je to već viđeno ali je barem dalo motive likovima. Trudio se da napravi odnose i hemiju među likovima. I to je sasvim korektno, taman toliko da priča pije vodu. Trudio se da malo priča priču umesto da nas bombarduje akcijom i efektima. Dao nam je solidan humor, simpatičnog Ruda, slatku Lili, uvek dobrodošlog Penju, starog lisca Daglasa. Za mene dovoljno.

Zanimljivosti:
Film se trebao bazirati na samom Henk Pimu. Ali Pim bi razvio mnoge ličnosti pri čemu je kao jedna od njih maltretirao svoju devojku. Na kraju su se odlučili da Pim bude dobrodušni mentor. Kada je Rud rekao svom sedmogodišnjem sinu da će glumiti Ant-Mana, klinac mu je odgovorio da jedva čeka da vidi koliko će to biti glupo. 

Kostim je morao da bude menjan. Inicijalno je napravljen po Rudovoj meri ali je sam Rud prošao gomilu treninga i mišićna masa mu se znatno povećala. Dok su snimali scenu u kojoj Daglasov lik ispituje Skota (Rud), Rud je želeo da rekreira čuvenu scenu iz Niskih Strasti sa Šeron Stoun. Pošto nije uspeo, Daglas mu je rekao: "What are you? A fucking pervert?"

Posle snimanja scene u kojoj Kros smanjuje jagnje, slučajno se zadesilo da su glumcima za ručak servirani jagnjeći odresci. Rud, Penja i Lili su izjavili kako su bili konstantno konsultovani oko svojih likova tako da su i sami prilagođavali scenario. Daglas je izjavio kako se nada da će njegova supruga, Ketrin Zita Džons glumiti surpugu Henka Pima u nekom od narednih filmova.

Naj scena:

...It proves that he loves you. Hope, look at me. I'm expendable. That's why I'm here. You must have realized that by now. I mean, it's why I'm in the suit and you're not. He'd rather lose this fight than lose you...

Moja ocena: 7/10

4 коментара:

  1. Sledeći je Captain America: Civil War. Po meni četvrti najbolji po redu u Marvel Univerzumu. Posle Infinity War, The Avengers i Endgame. Svidjeće ti se puno. Bez obzira na prva dva koji nisu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jeste, to je sledeći. Videćemo. Prva dva CA filma mi se nisu naročito dojmila. Možda ovaj iznenadi.

      Избриши
    2. Biće neki prije pa ćemo sačekati ili će ubrzo? :)

      Избриши
    3. Ide jedan Borisov tekst sledeći, onda ide moj tekst za neki drugi film. To je za sada sigurno. Posle toga videćemo

      Избриши