Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 9. јул 2019.

Captain Marvel (2019)


Kod nas nazvan: Kapetan Marvel
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Anna Boden, Ryan Fleck
Glumci: Brie Larson, Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn

Priča:
Kerol Danvers postaje jedan od najmoćnijih heroja u univerzumu kada se Zemlja nađe između zaraćenih strana u galaktičkom ratu.

Moj osvrt:
Ok, Captain Marvel nije neki film, to je jasno, ali ne zaslužuje sav ovaj hejt koji dobija. Zašto? Zato što je po meni tek za ocenu lošiji od vazda izvikanih Guardiansa ali taj film se diže u nebesa kao da je ne znam šta. Captan Marvel je klasično otaljavanje posla kako bi se zaradilo još keša i kako bi se na scenu ubacio još jedan lik koji će se pojaviti u finalnim filmovima. 

Šta je najveća zamerka svih kritičara? Odsustvo karakterizacije. Da me maneš karakterizacije u Marvel filmovima. Prvo, ni jedan jedini negativac tu nije naročito iskarakterisan. Tragično je što od svih heroja, sjajno je iskarakterisan samo jedan (Toni Stark - Iron Man) i mooooožda donekle Hulk ali mislim da Rufalo to više donosi glumom nego scenaristi tekstom. Ovo ostalo je jadno i prejadno. Dobro ok, imamo američkog predsednika, kapetana smoreniku koji konstantno iskenjava sve žive floskule sa konferencija za štampu. Guardiansi - gomila likova bez trunke harizme ubačeni u film sa najšablonskijim mogućim odnosima i dijalozima. Jedini karakter vredan pažnje je tu onaj rakun. Ovo ostalo samleti u šarene kobasice i dodati dosta začina da ne bi bilo ovako mrljavo. Tako da nemojte mi pričati ovde o lošoj karakterizaciji. Captain Marvel je bolja od mnogih marvelovih filmskih likova. 

Ne znam za vas ali ja volim one scene u kojima glavni lik postaje heroj. U Iron Man to je sjajno - dati su motivi, razlozi i sam je postepeno od stvorio heroja. U Captain America je to rutinski - klikneš dugme i ćao. Tako nekako je i u Captain Marvel. Nema neke geneze u heroja. Ok, ne moraš da mi daješ tu priču svaki put ali mislim da su morali uložiti više truda, pogotovu što je ovaj lik imao potencijala za tako nešto. Film je krenuo odmah sa nekom akcijom i delovalo mi je kako su priču o nastanku ostavili za kasnije. To zaista ne bi bilo loše. No od te priče generalno nema ništa. 

Ono što zaista valja je izbor Bri Larson za ulogu. Jeste prelepa ali nije šablonska lutkica koja treba da bude ukras u filmu. Pre svega je veoma prirodna i ima harizmu. Velika šteta je što njeni dijalozi i njen lik uopšte nisu napisani kvalitetnije. Humor nije naročito dobar ali ga ona čini sasvim podnošljivim. Užasno je dopadljiva u svakom segmentu. Samo je velika šteta što nam nisu dali neku jaču priču. Da su dali barem deo Iron Man građenja ličnosti, ovo bi bilo prajsles. 

Ono što nam film daje je i uvid u likove koje poznajemo ali se vraća u prošlost. Tako da vidimo Nika Fjurija i Agenta Kolsona. I oni su tek donekle iskorišćeni kako treba. Humor koj vlada više se oslanja na Semjuelovo umeće i harizmu nego na dobro napisan dijalog. Akcija radi isto to. Nema neke velike karakteristike tih likova, nema neke velike priče vezane za njih. Samo su ubačeni tu kako bi nas podsetili da se nalazimo u istom univerzumu sa svim ostalim Marvel likovima. Ima neke hemije između njega i Captain Marvel ali moglo je to biti i mnogo bolje. Ono što mi se nije svidelo je otkriće kako je Nik Fjuri povredio oko. Nekako sam imao u glavi da to treba da bude neka zajebana situacija. Ne radi ovo dobro za njegov imidž na žalost. 

Dva filma su mi pala na pamet tokom gledanja ovog. Prvi - Bornov Identitet. Ista priča. Gledamo nekog ko otkriva svoju prošlost čineći sulude stvari u sadašnjosti. Drugi - Terminator 2. Postoji odlična referenca na dolazak Švarcikinog lika u drugom delu. Otkrijte je sami, ne bih da spojlujem. Meni se scena jako dopala tako da verujem da će i mnogima od vas biti ok. 

Svidelo mi se što je i Anet Bening uključena u film. Njen lik je jako dobar čak i u ovako malo pominjanja. Ne mogu se oteti utisku da je zaslužio više vremena u filmu. Mogli su komotno iseći 10 minuta filma i ubaciti njenu priču jer mi se činila jako dobrom. Sve vezano za tu ženu je vredno divljenja - i njeni postupci i njeno znanje. Mislim da je zaslužila da se sve to više pomene nego što zapravo jeste učinjeno. 

Akcije ili nema ili je ispodprosečna. Humor je tu negde, ima ga ali ne bih rekao da je prihvatljiv. Kakva je priča? Mogla je biti korektna. Mislim moralne dileme i obrti su tu. Nije to loše. Šalje lepu poruku. Problem je što nam je to sve nagovešteno i ispričano mnogo pre nego se išta desi. Kako očekuješ neki obrt u priči, kako da me prevariš ko je dobar ko ne kad mi serviraš llk koji znam iz prethodnih filmova. Onda nam daju previše nagoveštaja oko glavnog lika a kao nešto taje. Jednostavno nisu umeli ovo da ispričaju tako da nemamo ni trunku tenzije, interesovanja ili bilo kakvog očekivanja tokom filma. 

Za divno čudo, klimaks je sasvim pristojan. Imamo te superheroje koji su to postali sasvim slučajno. Setimo se samo Green Lanterna. Ovde klimaks veliča ne te neverovatne supermoći, već veliča čoveka. Heroja definše čovek a moći su samo alat. Ovde se ne postavlje pitanje šta umem, već šta ću uraditi sa tim što umem. Za razliku od ostatka filma, samo u tom momentu je odsutno neozbiljno shvatanje opasnosti. Tada Captain Marvel blista kako bi i svaki film na ovu temu trebao. Šteta što priča i lik nisu građeni dobro pa sam ovaj momenat ne blista baš koliko treba. 

Captain Marvel je jedva prosečan film, tu nema dileme. Kao što rekoh, otaljan je kako bi nam doneli još jedan lik. Sad kada smo je upoznali, iskreno, imam veru da može da se napravi pristojan nastavak. Ne moraju da se bave više likom, mogu da se bave pričom i novim događajima. Bri Larson je sjajna i rado ću je videti u End Game. Ali mislim da je krajnje vreme da se Marvel malo uozbilji i uozbilji svoje filmove. Nastave li ovako, praviće ih samo za klince od 10 godina. Daj nešto i za odrasle. Jel moguće da i dalje ne mogu da dohvate Iron Mana.

Zanimljivosti:
Pano u koji puca Kerol kada padne u Blockbaster radnju je trebao biti iz filma Maska (jer podseća na Skrallove). Na žalost nisu mogli da otkupe prava za to. Goosea igraju četiri različite mačke. Bri Larson je alergična na mačke tako da je u scenama korišćena lutka. Jude Law se savetovao sa Downey Jr.-om pre snimanja. 

U sceni koja se pojavljuje posle odjavne špice, Bri Larson je snimana odvojeno, bez drugih glumaca. Kasnije je dodata u scenu. Sten Li je preminuo tokom snimanja pa su u Marvelu odlučili da uvodnu scenu posvete njemu. Prvi Marvelov film gde je glavni lik žena i premijeru je doživeo 8. marta. Bri Larson u dosta scena nosi majicu sa logoom benda Nine Inch Nails (NIN). 

Naj scena:

You're right. I'm only human

Moja ocena: 5/10

6 коментара:

  1. Anonimni Posetilac9. јул 2019. 22:46

    Ništa se ona nije pokazala u AV: Endgame. Eto toliko. Pomogla je nešto malo u borbi, ali nešto nije poseban i bitan lik

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro to je već film sa gomilom likova. Dotle moraš da imaš već poznate izgrađene likove. Ostale si gledao 100 puta. Stark je dovoljno da se pojavi na 10 minuta i možeš da kažeš da je sjajan. Ona nema tu prednost. Seti se recimo u X-Men First Class kada magneto i xavier pokušavaju da vrbuju Logana. Kad im odgovori sa Go Fuck yourself vrištiš od smeha jer je to Logan. Gledao si ga gomilu puta i kad on to izgovori ima posebnu draž. Da je to neki nasumični lik, scena bi bila meh. Tako da u filmu sa pizdilion superheroja ne očekujem neko posebno blistanje i jednog od njih.

      Избриши
  2. Captain Wooden.bez ekpresije gluma,najlosiji marvelov film po mom misljenju,dosadan da sam ga gledao iz 5 pokusaja.Od Nika Fjurija su napravili sprdnju,ko da sam gledao Hitman bodyguard ^^

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Što se tiče te glume bez ekspresije, pokazala je emociju gde treba. Seti se Bornovog Identiteta. Čovek ne zna ništa o sebi. Dejmon je ceo film hladan kao led. Ne menja izraz lica šta god se desilo. Ne poredim filmove. BI je znatno bolji film. Ovo je smejurija. Ali ne možeš očekivati naročitu glumu ako ti scenaristi ne daju šansu da je pokažeš plus na to devojka skoro ceo film ne zna ko je. Zbunjenost je najdominantnija. Opet se vraćam na Guardianse: Dave Bautista "glumi" tu. To je smejurija. Mislm da je Bri Sjajan izbor baš zbog toga što nije šablonska lutikca. Zna ona da glumi (Room pokazuje to odlično) samo ovde nije imala šansu ni za šta posebno. Njanjav dijalog, ravna radnja - nema tu prostora ni za šta dobro. Svakako se slažem da je ovco donji dom kada su Marvelovi filmovi u pitanju.

      Избриши
  3. Jeste,scenario joj ne dozvoljava puno improvizacije.Mozda je reditelj zahtevao da ona bude tako drvenasta,sto se meni nije svidelo iskreno.Da se nadovezem kako si napomenuo da je karakterizacija Tonija Starka najbolje uradjena,mozda promenis misljenje o Kapetanu Americi ako odgledas Zimskog Vojnika,i kulminacije njihovog odnosa u Gradjanskom Ratu.

    ОдговориИзбриши
  4. Ne ocekuj previse od Endgame... Infinity War je bolji dosta u svakom segmentu...

    ОдговориИзбриши