Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 12. октобар 2016.

Blood Father (2016)


Blood Father (2016) on IMDb
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Triler
Režija: Jean-François Richet
Glumci: Mel Gibson, Erin Moriarty, Diego Luna...

Priča:
Bivši robijaš pokušava zaštititi svoju odbeglu ćerku od bande koja želi da je ubije.

Moj osvrt:
Kada je Gibson u pitanju, vidim da nam je spremio nov film i to me izuzetno raduje. Čovek koji je napravio Braveheart, Apocalypto i Passion bi trebao biti veličan kao jedan od najvećih ikada a ne gažen kao što je sada moda da se radi. Ne samo da je sa ta tri filma ugradio svoje ime u besmrtnike, njegova gluma je nešto što je bez pogovora majstorstvo. Jedina stvar koja me brine a vezana za to novo ostvarenje (Hacksaw Ridge) je što mu tema smrdi na patetiku iz sve snage. Ali dobro, nadajmo se da će Mel doneti barem deo onog što ume. Svakako, čim vidim ovog čoveka u filmu ja to moram da gledam tako da je odluka da se posvetim ovoj preporuci jako lako donešena. Blood Father je sasvim solidan film za razbibrigu i to naravno zahvaljujući samom Gibsonu. 

Prvo, ono što me jako nije zanimalo jer je prežvakano u milion filmova je taj usrani odnos koji se ponovo izgrađuje između roditelja i deteta. Ne, ovo nije film koji ćeš gledati zbog borbe Gibsonovog lika da spase ćerku već ćeš ga gledati zbog Gibsonovog lika. U njihovom odnosu ne postoji ništa što već niste gledali. Sve se to svede na činjenicu da je i jednom i drugom žao zbog svega i da su sada cool, vole se i učinili bi sve jedno za drugo. Couldn't care less za taj odnos i za ovo slatko devojče. 

Najbolja stvar u svemu je Gibsonov lik. Dali su čoveku slobodu i onaj standardni prljavac iz akcionih filmova, sada u njegovom izvođenju ima nešto što ni jedan do sada nema. Za ovako nešto moraš da imaš harizmu a Mel nije plastičnjak kome veštački moraš da kreiraš situacije. Njega baci u wc da se iskenja i napraviće od toga nešto vredno pažnje. On je ovde doneo dobar humor, ludilo i za ovako lagan film odličnu glumu. Ne smatram ovaj film relevantnim za bilo šta ali u nekoliko scena sam pomislio "dajte nam novog Mad Maxa sa ovim čovekom". Kada bi se to kuvalo u holivudskoj kuhinji, posle toliko vremena bih cupkao sa nestrpljenjem čekajući da neki film ugleda svetlost dana.

Ne bih se držao niti priče niti akcije, nije to nešto što je ovde vredno velikog pomena. Želim samo da pričam o Melovom liku. Zašto mi je ovaj film skroz ok ako ništa sem lika nema epohalno? Zato što je svaki šablon, svaku potencijalnu pateku i većviđenost Mel prekidao ludačkim nastupom, neočekivanim humorom, suludim reakcijama. Nekoliko scena se završi sa finim iznenađenjem. Ono gde očekuješ da će lik da postupi standardno, da poštedi nekog, da se povuče, da prihvati igru, e pa ovaj bata neće. 

Na sve to dolazi ludilo. Kada treba da pokaže ludilo koje krije njegov lik, Gibson je bez premca. Čovek bukvalno svaki put odglumi ludilo na takav način da poverujete da je on i sam lud. Setite se nekih uloga gde je on to pokazivao. Dovoljan je jedan izlet u ludost i ceo film će vas držati utisak da njegov lik baš i nije najsrećniji sa glavom. Znači imamo harizmu, impulsivnost i ludilo - šta tu ima a da se ne voli u ovakvom filmu.

Kažem, nema tu neke velike priče, nema neke mudrosti ali zato su pametno sve spakovali u sat i po. Ako nemaš šta puno da mi kažeš, ne mrsomudi. Možda smo mogli dobiti još malo akcije ili barem još malo prilika da ovaj čovek pokaže svoje ludilo. Zapravo da su nas bombardovali više tim situacijama, možda bi ovo bio onaj film za koji nam prodaju smejuriju od Deadpoola - pravi, impulsivni ludak sa pravim humorom a ne vulgarnostima za malu decu. U svakom slučaju uvek je lepo videti čika Mela i nadam se da ćemo dobijati razloge da ga sve češće pominjemo ovde na blogu.

Zanimljivosti:
Stalone je 2008 želeo da režira i glumi u ovoj adaptaciji romana Pitera Krejga. Film koji Lidija gleda u bioskopu je Assault on Precinct 13 (2005). Drugi film u kom Gibson glumi Tattoo umetnika. Prvi je Father's day gde on ima kameo ulogu.

Naj scena:

Mel kreće da spasi ćerku.

Moja ocena: 6/10

13 коментара:

  1. Iskreno jedva čekam Hacksaw Ridge iako priča smrdi na patetika,ipak je to Gibson nadam se da će to on mudadžijski uradit.Da nisi slučajno čuo za novi Skorsezeov film "Silence" sa Liam Nessanom u glavnoj ulozi.Tvoje mišljenje?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Videh to ali trenutno nemam neko mišljenje a ni očekivanje od tog filma. Previše puta sam se opekao na ove novotarije da bih sad nešto očekivao spektakularno.

      Избриши
    2. Skorseze je to. I tu je veliki Liam. Mnogi kažu da može da ispadne spektakl kao Šindlerova lista. Ako je neki film novi ne znači da ne može primaći starim epskim spektaklima. Snimaće se dosta filmova što će biti u tom rangu. Nadam se da je Silence jedan od tih. Da će Skorseze tu priču šokantno predstaviti. Jer sama priča koliko sam istraživao po internetu je takva.

      Избриши
    3. " Mnogi kažu da može da ispadne spektakl kao Šindlerova lista" - biću prost i reći da mi se sere od ovakvih najava. Svake godine bude nešto što će biti u rangu nečega pa ispadne ništa. Kao Interstellar u rangu Odiseje i slične pizdarije. Iako nisam ovo gledao, odmah ću ti reći da neće biti ni deseti deo Šindlerove liste jer nema takvu pozadinu, nema takvu tragediju, nema takve likove i nema tu težinu kao Šindler. A te najave ostavljam dečici da se lože, kao i uostalom na 99% ovih "hitova" i novotarija prejadnog sadržaja. Pogledaj od novih filmova šta je ispalo sjajno: Song of the Sea, Room, Ex Machina i možda još nešto sitno, a ništa od toga nije najavljivano kao groundbreaking. A to što je neko veliki, ne garantuje dobar film. Veliki je i Malkolm Mekdauel pa ga nema u normalnim filmovima odavno.

      Избриши
    4. Sumnjam da će biti u rangu Šindlerove liste ali opet očekujem veliki film.To je ipak Skorseze.I ne vidim zašto bi morao imati neku veliku tragediju da bi bio spektal?Imaju li Kum,Paklena Pomorandža,Dobar Loš Zao veliku tragediju a ipak su spektakli.

      Избриши
    5. Promašio si poentu a i potpis izgleda. Šindler je priča o možda i najvećem zlu nanetom čoveku i onda priča o čovečnosti. Ne postoji film koji je u rangu sa Šindlerovom listom, koliko god bio dobar a tek ova smejurija neće ni prismrdeti tome. Previše veruješ novotarijama. Pogledaj samo koliko puta si najavio neki film kao epski samo ovde u komentarima. I odluči se kako se potpisuješ jer ovo počinje biti smešno.

      Избриши
    6. Ne shvaćam. Kako potpis? Nisam te shvatio oko toga.

      Избриши
    7. Jednom se potpišeš ovako, jednom onako, pa odgovaraš sam na svoje komentare. Besmisleno je

      Избриши
    8. Ja? Ne znam okle ti to ja se samo ovako potpisujem. Kada sam se potpisao drugačije? Nikada nisam odgovorio pod drugim komentarima? Bio je Movieman i Dirkenštajn s moje ip adrese.

      Избриши
    9. Bio si i švabo i štatijaznam. Mogu naći još koji nadimak ali me mrzi da prekopavam po komentarima. Nisam jedini koji je to shvatio. A sad je posebno smešno jer si kao Movieman odgovorio na moj komentar upućen Johnu Krameru. Nemoj sam sebi skakati u usta i ne teraj me da nađem par komentara gde sam sa sobom raspravljaš i diskutuješ.

      Избриши
  2. Evo posle silne prepiske i van bloga neka bude da je moja greška. Ova dva džentlmena kažu da nisu ista osoba pa nema razloga da im ne verujemo, jel tako. Ovo se već dešavalo sa jednim od njih gde je sam sa sobom diskutovao i to imate na Yip Man postu gde "ortački" kritikuju očajan izbor filmova koji pravim. To se ponovilo na još jednom mestu gde je drugi poštovani čitalac prozvao uvaženog da prestane da se potpisuje na više načina pa je uvaženi zaista prestao da se javlja i kao taj drugi. Hajde neka bude da sam sada ja napravio previd pa da su ova dva čitaoca danas bila slučajno sinhronizovana i ako je moja greška, upućujem obojici iskreno izvinjenje.

    ОдговориИзбриши
  3. Opet ponavljam da sam se potpisivao samo kao John Kramer.Počeo sam pratiti blog oko septembra prošle godine i nisam komentarisao film Yip Man ni pod kojim imenom.Ako mi ne veruješ to je tvoja stvar,ja te ne mogu naterati da mi veruješ ali te molim da me u budućnosti ne prozivaš pod imenom Moviemam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nisam prozivao tebe već Moviemana koji se već potpisivao pod drugim imenima.

      Избриши