Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 28. мај 2013.

Green Lantern: Emerald Knights (2011)


Zelena svetiljka - Smaragdni vitezovi (Video 2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Zelena svetiljka - Smaragdni vitezovi
Žanr: Animirani | Naučna Fantastika| Fantastika | Akcija | Avantura
Režija: Chris Berkeley, Lauren Montgomery, Jay Oliva
Glumci: Nathan Fillion, Jason Isaacs, Elisabeth Moss...

Priča:
Dok se planeta Green Lanterna sprema za borbu protiv drevnog neprijatelja, Hal Džordan priprema novog regruta Arisiu za predstojeću borbu tako što joj priča priče o nekoliko prvih Lanterna kao i o svojim saborcima.

Moj osvrt:
Planeti Oa preti neverovanta opasnost. Koliko je to ultra zajebana opasnost govori činjenica da se Lanterni sele sa svoje planete. Koliko je to ultra, mega zajebana opasnost, govori činjenica da će ovo biti jedna od najtežih borbi ikada. Koliko je to ultra, mega, giga zajebana opasnost govori činjenica da su joj posvetili čitavih petnaestak minuta celog filma. Ok, kontam ja da nemaš ideju pa ćeš da nam plasiraš borbu a ustvari hoćeš da ispirčaš nekoliko pričica. Ali ne vidim čemu tolika priča o neprijatelju i opasnosti ako ti on služi samo kao podloga da možeš da pričaš te male pričice. 

Hajde, završiću prvo o tom neprijatelju i borbi pa se bacam na pričice koje su prikazane. Kada se konačno neprijatelj pojavi, zaista ostavlja utisak ogromne opasnosti. Prvo pojavljivanje nečega što ga nagoveštava bilo je surovo. Nisam baš očekivao toliko brutalnu egzekuciju jednog od Lanterna. Ako on već deluje kao opasnost i ako već deluje toliko zastrašujuće, smisli spektakularan način da ga poraziš. Ova ideja mi je bila baš smejurija. 

Elem, Hal Džordan je praktično zadužen da nam pokaže šta su lanterni. Iz filma smo saznali malo. Ovaj crtani film proširuje priču. Tako da imamo prvu pričicu o nastanku Lanterna. To je već ona glupava priča o nekom ko nije ni izgledao kao heroj pa od knjiškog moljca izrasta u velikog mudadžiju i mudraca. Ništa epohalno, ništa kolosalno - naprotiv. Ova pričica je skroz nezanimljiva. Ja tu nigde ne vidim neku mudrost tih lanterna. Eto, dobili su prsten i mogu da kanlišu moć kroz njega. Moš mislit. I sad je fazon što je neko skontao da može da proizvede neke tamo oblike i da se pomoću toga efikasnije bori protiv zla. I onda širi mudrosti o miru, blagostanju i dobroti. To mi je jedva držalo pažnju. 

Druga priča se nadovezje na lik Kilvoga. To je onaj ogromni lik koji drži treninge. E tu vidimo nekog matorog Lanterna koji je trenirao i Kilvoga i još neke. I opet imamo već viđeno - kao tu je surovi narednik koji će ih naučiti da ne budu sise već da budu opaki mamojebi. Ma daj. Barem da su scene u kojima ih je bacao u frku bile zanimljive. Čak ni toga nema. Naravno, oni tek na kraju posle tragedije shvataju koliko je ovaj čova bio u pravu jer su oni izrasli u prave Lanterne koji zaslužuju svoje mesto. Leeeeeejm i nešto zanimljivije od prethodne priče, ali opet ništa vredno pomena. 

E onda imamo zaokret. Na red dolaze tri pričice koje i te kako piju vodu i znatno podižu kvaltet ovog crtaća. Priča o Lairi već ima nešto što ove ranije nemaju a to je dašak originalnosti. Ovde vidimo stanje kroz koje mora devojka da prođe i napokon cenu onoga što je postala. Ako pogledamo Green Lantern film, videćemo da je Hal Džordan običan klošar koji ničega nije morao da se odrekne. Jednostavno lika je usralo da postane to što je postao i to je to. On kao Hal Džordan može da bude zanimljiv samo zbog jeftinog humora. Laira je nešto sasvim drugo. Prvo joj je zbog porodice i položaja bilo suđeno da postane nešto što niko nije očekivao. Potom je to što je postala Lantern i te kako imalo uticaj na celu situaciju u kojoj su bili i ona i njena porodica. A kada već dođe okršaj sa tom njenom prošlošću, tu me je ovaj filmić potpuno zadobio. Nije ni ovo epohalno braćo i sestre, ali moram da priznam da je veoma dobro. Bio bih veoma nepravedan kada bih izostavio scene borbi ovde. Animacija je u tom momentu odlična. Ljudi nisu propustili niti jedan jedini pokret, niti jedan jedini potez i udarac - sve je tu, na nama je samo da uživamo. 

Sledeća priča je još jedan zaokret. Prvo je zanimljivo što ona ne prati Lanterna već lika koji želi da pokaže da je najbolji ratnik u univerzumu. Tu nam je prikazana njegova surovost na najbolji mogući način. Nekako vam bude žao njegovih žrtava, iako ne znate ništa o njima osim da su brutalno iskasapljene. E, ta dileja saznaje da za najboljeg ratnika važi jedan od Lanterna i kreće u potragu za njim. Ovaj segment mi se dopao pre svega zbog Lanterna, jer ideja je zaista blesava. Druga stvar je što ipak ova pričica nosi neku simoboliku o snazi same prirode i tome koliko čovek nije svestan toga. Na efikasan način, skoro i ne prikazivanjem Lanterna prikazana je njihova snaga i vrednost. Lep, donekle i komičan segment vredan gledanja. 

Poslednja priča je vezana za Abin Sura, Lanterna kojeg je nasledio Hal Džordan. Ovde praktično vidimo odličan okršaj sa nekom zverinom. Nekoliko puta sam pomislio da je Abin Suru došao i kraj jer borba je zaista dobro prikazana. Ovaj segment možda i nema toliki utica na film ali i te kako može imati na naredne. Ovde nam se otvara jedna mogućnost u koju Lanterni ne veruju a koja deluje brutalno i zaista bi vredelo videti pričicu o tome. U principu, svodi se na neko proročanstvo u kom se vidi da će Lanterni biti skoro istrebljeni. Ako je već tako simpatična pričica koja golica maštu u pitanju, zašto da ne. Svakako je bolje od drevnog neprijatelja i ovog sranja od načina na koji su ga savladali. Ok, jeste ovo spojler bio, ali budimo realni, da li je iko mislio da će taj neprijatelj da savlada sve Lanterne? 

Kad podvučem crtu, utisci su svakako pozitivni. Možda ima uticaja i ovaj raspored pričica jer da se išlo obrnutim redosledom, verujem da bi ove početne upropastile utisak na kraju. Ovako, ovo je svakako ok crtać za ubijanje vremena. Nisam neki fan Lanterna zato što mi se ne sviđa ni kako su osmišljeni ni na šta liče. Ima samo par dobrih ideja koje mi se dopadaju i to je to. Verujem da će fanovi ovih superheroja biti prezadovoljni. Neke pričice su odlične, animacija borbi je savršena, nekoliko poznatih likva pozajmljuje glasove, tako da, što se mene tiče, ovo je sasvim ok.

Zanimljivosti:
Nejtan Filion pozajmljuje glas Halu Džordanu. On je bio zvezda kućnog videa koji je bio dizajniran kao lažni trejler za Green Lantern film.

Naj scena:

Nedruštveni Mogo

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар