Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 13. мај 2013.

Gangster Squad (2013)


Gangster Squad (2013) on IMDb
Kod nas nazvan: Gangsterski Odred
Žanr: Kriminalistički | Akcija | Triler | Drama
Režija: Ruben Fleischer
Glumci: Sean Penn, Ryan Gosling, Emma Stone...

Priča:
Los Anđeles 1949: Tajna ekipa policije koju predvodi odlučni narednik kreće u borbu protiv mafijaškog kralja Mikija Koena koji vlada gradom.

Moj osvrt:
Evo nama filmića koji predstavlja fini omaž starim, doduše mnogo boljim, gangsterskim filmovima. Kada bih ga poredio sa nekim, rekao bih da je ovo neozbiljna, plitka i gledljiva verzija odličnog Untouchables. Odmah na početku imamo pričicu o glavnom mafijozi. Ono kao bio je bokser, mnogo je zajeban i sad je odjednom mama u gradu. Hm, zar ne bi bilo bolje da smo ovde dobili još poneku scenicu sa detaljima iz tog njegovog uspona na to mesto. Ne tražim puno, ali čisto mi pokaži kako mu je uspelo da postane to što je postao. Nastavak toga je dobar jer on pokazuje na ekstremno brutalan način ko je gazda i koliko je surov. Sve bi to izgledalo lepše da smo pre te scene imali uvod sa još kojom upečatljivom scenom. Setimo se recimo kako je u nekoliko jednostavnih scena prikazan uspon Vita Korleonea u Kumu. Nema tu puno mrsomuđenja, par jednostavnih ali nadasve upečatljivih scena nam je savršeno predstavilo snažan karakter. 

Sledeći utisak je kako je ovo manijakalno dobro usnimljeno. Kretanje kamere u akcionim scenama je toliko blesavo ponekad da sam se u oduševljenju nasmejao nekoliko puta. Što se tiče tog segmenta, u filmu se može samo uživati. Potom nam se predstavi i glavni baja. Sve nekako ide u Prljavi Hari duhu i znate šta - ta ideja mi se jako dopada. Mislim ako su se odlučili za malo avanturističkiju verziju gangsterskog filma, zašto ne imati već ovakvog batu. Ne sećam se baš nekog gangsterskog filma smeštenog u ovaj period a da je imao ovakvog badassa. Džoš Brolina obožavam tako da je za mene on pravi za ovakvu ulogu: ima harizmu, ima izgled, ima taj suludi pogled, dobar je glumac. 

Ponavljam, tu film već dobija taj avanturistički duh gde ovaj batica treba da sastavi ekipicu ljudi koja će se na najprljaviji mogući način suprotstaviti gangsteru. Sa takvom ne toliko ozbiljnom orijentacijom, ovakvo sastavljanje ekipice pije vodu. E tu dolazimo i do problemičaka koji su druge prirode. Pre svega ta ekipica je formirana sa ciljem da se najbrutalnije suprotstavi mafiji. Oni bi trebali biti surovi, ne bi trebali mariti za zakon, ne bi trebali imati milosti itd. Šta smo od toga videli? Ama baš ništa. Ove dobričine u svakoj situaciji gledaju da protivnike ostave u životu. Nema surovih ubijanja osim ako to nije u krajnjoj nuždi. Malo ih istučemo, eventualno ranimo i naučili su lekciju. Hm, ako imamo u vidu da ova grupa treba da se drži u tajnosti i ako imamo u vidu šta im je cilj i ako imamo u vidu da mi koji gledamo film nismo kompletni moroni, ovo je prilično  trulo. Kao dobričine su 100% dobre i na fini način sa što manje žrtava se suprotstavljaju mafijaškom kralju. Pitam se zašto prvo nisu došli i lepo ga zamolili da ode iz grada. Sad sami zaključite koliko to šteti Prljavi Hari harizmi koju glavni batica treba da ima. 

Drugi problem ove ekipe je loša karakterizacija. Kada se ekipa sastavlja, o tim likovima dobijamo po par reči i to je to. Do kraja filma, to je sve što znamo o tim likovima. Jedan matori batica je odličan strelac i samo to vidimo, drugi lik je nasilan i ne bira sredstva, mrvicu toga vidimo, treći lik je pametan, to je sve što se vidi. Da ne nabrajam dalje, nema potrebe. Možda se ovo ne čini tako problematičnim, ali verujte mi, jeste. Evo ako pripadate mlađim generacijama i ako vam pričaju kako je čika Džordan najveći košarkaš svih vremena i kako je on jednom zakucao sa slobodnih bacanja. Ako je to zakucavanje sve što ste videli od Džordana, kakav utisak vi imate o njegovim košarkaškim sposobnostima? Likovi su uglavnom ravni a dva koja se najčešće pojavljuju su nedovoljno razvijeni. Goslingov lik je imao dosta potencijala jer nekako sve vreme nešto krije u sebi. Pomislih šta li će se desiti kad se ovaj manijak razulari, ali prc, ništa od tako nečega. Brolinov lik koji je krenuo od Prljavi Hari stava mogao je u toku filma komotno da uzme da hekla, to mu ne bi naštetilo karakteru ni malo. 

Tu dolazimo i do krajnje nepotrebnog lika čedne deve nevine u lakat koja je štićenica ovom mafijozi a bolna rana jednom od članova ekipe. Čemu ona služi osim da film ne bude potpuna kobasicijada, otkud ona tu - veze ja nemam, niti sam saznao do kraja filma. Ono za šta je ona bila bitna mogla je obaviti i neka sobarica. Pomoću tog jadnog lika se kreira neka emotivna veza sa jednim našim dečakom. Ta priča je toliko neinteresantna, toliko jadna, toliko ubija volju za gledanjem filma, toliko šteti celoj atmosferi da se ovog momenta svako pisanje o njoj prekida. 

Još jedna stvar govori u prilog ovako plitkim likovima. Od svih njih, samo za dvojicu saznajemo malo više van posla. Automatski dolazi do toga da su ta dvojica jedini ranjivi u ekipi, automatski sledi iz toga da znamo ko će biti meta. Problem sa tim je što tu imamo gomilu šablonskih scena u kojima lik svesno bira između posla i obračuna sa lošim dasama ili svoje porodice. Neminovno ženu i decu dovodi u opasnost krljanjem sa mafijom, ali nije bitno, ipak će on da se ošiba sa njima. Da je jedna ovakva scena postojala, ne bih imao problem, ali gomila takvih scena mi već ide na nerve. 

Sama ta činjenica da su likovi plitki, potom već milion puta viđeno potenciranje na onome šta neki od likova mogu da izgube, i na kraju čest neozbiljni duh filma su učinili da taj kao potresni deo filma iz kog treba da se izrodi osveta na mene nije imao nikakvog uticaja. Pucajte u mene, ali iskreno, niti sam se potresao, niti me je bilo briga. Samo sam čekao da priča krene dalje. Moram ovde da pomenem fenomenalni Braveheart. Setimo se tu šta glavni lik gubi i na koji način. Knedla vam zastane u grlu, budete šokirani, pobesnite i čekate osvetu nestrpljivo kao da stojite u redu na šalteru bilo gde u Srbiji. Ovde na žalost nema tog uticaja. 

Moram da pomenem i lik glavnog bosa kojeg tumači Šon Pen. Vidimo malo brutalnosti, vidimo jedva nešto priče iz prošlosti i to je to. Uz pomenutu priču o usponu koja fali, dali bi nam taman toliko koliko nam treba. Ovako lik je plitak šablonski negativac koji zbog loše karakterizacije više podseća na karikaturu nego na mafijaškog bosa. Film je svakako imao dosta potencijala a rezultirao je tako da smo dobili jednu pitku, simpatičnu, odlično usnimljenu pričicu za ubijanje vremena. Na početku sam se nadao Prljavom Hariju jer Brolin bi to mogao da iznese. Na žalost nismo to dobili tako da više sreće drugi put.

Zanimljivosti:
The Garden of Allah Hotel je zaista postojao. Nalazio se na 8152 Sunset Boulevard. Svako šminkanje Šona Pena je trajalo 3 sata. U filmu, ekipa se okuplja da zaustavi Koena dok je u stvarnom životu ta ekipa okupljena posle Koenovog hapšenja kako bi bili sigurni da on neće dobiti naslednika.

Naj scene:

Okupljanje ekipe

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар