Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 5. јун 2012.

Rambo (2008)


Rambo (2008) on IMDb
Žanr: Akcija | Triler | Ratni
Režija: Sylvester Stallone
Glumci: Sylvester Stallone, Julie Benz, Matthew Marsden...

Priča:
Na Tajlandu, Džon Rambo se pridružuje grupi plaćenika koji su u misiji spašavanja kidnapovane grupe Hrišćana.

Moj osvrt:
Sredinom devedesetih, žanr akcije je krenuo da zamire. Hiperprodukcija je učinila svoje pa više nisi ništa originalno ni mogao pronaći. Onda je akcija upakovana u neku naučnu fantastiku (Matrix), u neke blesave ideje (Face-Off) i na taj način se nekako održala. Valjda su se ljudi uželeli malo jednostavnog krljanja i suva akcija nam se vraća na scenu kroz nadasve prosečne filmove, razne (Expendables, Transporter...). 


Takav je i Rambo. U njemu ćete teško naći nešto epohalno, nešto što do sada niste videli. Iskreno, da se ne zove Rambo i da nema Stalonea, film bi lagano prošao ispod radara svima. Naravno, zakleti fanovi akcionih filmova će sigurno biti oduševljeni jer ovo je upravo ono što se njima dopada. Evo nekih stvari koje mi se ne sviđaju naročito. Najbezveznija stvar u filmu je grupa Hrićšana koja želi da širi pomoć, milosrđe i slične pizdarije. Ameri su baš dobro poznati po tome. Kao što svi znamo, braćo i sestre, takve grupe rade samo kao plaćeni aktivisti iz nečijeg interesa ili su na zadatku prikupljanja informacija. Da neko ide svesno golim guzom među koprive kako bi ih nađubrio, teško ću da poverujem. 


Druga stvar je priča koja ni u tri života ne može biti originalna. I to je to što se tiče negativnih stvari. Nemam neke preterane zamerke. Što se tiče pozitivnih, ovaj Rambo je znatno brutalniji, krvaviji i suroviji od 99% akcionih filmova. Imamo krvopljusne likvidacije, imamo opako odvratne brutalnosti i jeziva iživljavanja nad nevinim civilima. Dobra stvar je i što nisu preterivali sa borbom prsa u prsa gde bi jedan šezdesetogodišnjak gazio sve pred sobom. Ovde su ga u najžešćim scenama posadili za veliko topče tako da je on prilično "suptilno" rešio probleme. 


Nema ovaj film nekih preterano velikih kvaliteta zbog kojih bih trebao pisati hvalospeve o njemu, ali imamo akciju, imamo Stalonea... eeeh what the hell, meni je to sasvim dovoljno.

Zanimljivosti:
U ranijim verzijama scenarija imamo priču u kojoj je Rambo trebao svetiti smrt svoje prodice i priču u kojoj je on, diplomata UN-a, trebao rešiti problem sa taocima. U mnogim zemljama prvi film o Rambou (First Blood) je preveden kao Rambo pa su prevod ovog morali prilagođavati. Film je zabranjen u Mijanmaru (ranija Burma). U proseku se vidi 2.59 ubistava po minuti. Prvi Rambo film u kom Rambo koristi pištolj i prvi Rambo film u kom nema helikoptera. 

Naj scena:


Rambo pokazuje šta zna

Moja ocena: 5/10

2 коментара:

  1. Анониман6. јун 2012. 14:14

    mogao bi da recenziraš film Iron Sky... nije loš, daleko od vrhunskog, ali se zato barem pošteno sprdače sa Amerima.... inače, muziku za taj film je radio Laibach, samo tbog toga sam i odlučio pogledati film jer sam njihov veliki fan... pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pozdrav. Hvala na preporuci i komentaru. Pogledaću taj film pa će da usledi recenzija.

      Избриши