Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

среда, 22. фебруар 2012.

House of Wax (2005)


Kuća od voska (2005) on IMDb
Kod nas nazvan: Kuća Od Voska
Žanr: Horor | Triler
Režija: Jaume Collet-Serra
Glumci: Chad Michael Murray, Paris Hilton, Elisha Cuthbert...

Priča:
Šest prijatelja je zalutalo u pust grad u kom dominira muzej voštanih figura. U njemu su dva brata koji imaju poseban način na koji njihove figure izgledaju realno.

Moj osvrt:
Original na kom je zasnovan ovaj film je Mystery of the Wax Museum (1933) koji nisam pogledao. Pre ovog filma, original je doživeo prvi rimejk, a to je bio odlični House of Wax (1953) sa Vinsent Prajsom. Prva pomisao, kada je ovaj film u pitanju, bila mi je Paris Hilton u hororu. Nisam još iščitao ceo blog Dejana Ognjanovića ali iskreno se nadam da je komentarisao ovaj film jer me njegov stil pljuvanja po stvarima oduševljava i njegov komentar na ovu činjenicu me živo zanima. Napominjem da ovo što je u segmentu "Priča" uglavnom prepisujem sa imdb-a tako da pre gledanja filma nisam imao ni najblaže veze o čemu se ovde radi. 


Posle desetak minuta sam pauzirao i napisao sledeće (kopirano od reči do reči): "Početna scena je u sedamdesetim gde vidimo da se neka ne baš srećna porodica bavi voštanim figurama. Imamo scenu sa klincima gde je jedan miran a drugog moraju da vežu da bi jeo, pri čemu on dobija gadan šamar. Pretpostavka: Ovaj besni klinac će da za tridesetak godina proganja glavne likove u ovom muzeju, a možda i ubije baticu jer se jasno prikazuje kako tog istog baticu zaboli dok ovaj drugi dobija batine. Prva stvar koja je ovde uočljiva je da glumaca nema. Ovi likovi koji se pojavljuju u filmu su sve samo ne glumci. Niko od njih ne zna ni da stoji i gleda u kameru prirodno.  Likovi su tako šablonski da to nije normalno. Imamo jednog od onih slatkiša koji uvek prežive. Naravno tu mislim na moralnu devojčicu koja će siguran sam na kraju uz trista čuda izvući živu glavu. 


Imamo njenog dečkića koji je dobrica, to je jedan od onih likova koji sigurno najebu. Imamo njenu napucanu drugaricu koja je tu da bude i malo golotinje - takođe lik koji obavezno najebe. Imamo jednog crnca koji je u nekom rep fazonu jer zaboga ko je čuo za Hendriksa i slične velikane. To je onaj tip ortaka koji neizostavno najebe. Imamo jednu budalu koja ako bude zabavna ima šanse da preživi, ako ne, definitivno neće živ dočekati kraj filma. Imamo nekog opasnog baticu, hejtera, koga se svi pomalo plaše. To je ona vrsta likova za koje se kasnije uvek ispostavi da su pozitivci. Obično se žrtvuju za ekipu. Iskreno se nadam da sam se prevario barem u 10% pretpostavki." 


Evo braćo i sestre, ovo nije dokaz moje vidovitosti. Ovo je dokaz koliko je ovaj film sranje. Predvidiv od prve do poslednje scene. Doduše u nečemu sam se prevario ali to morate pogledati da otkrijete. U stanju sam da ovaj film seckam scenu po scenu kako bih pokazao koliko je skoro svaka od njih očajna.  Nisam verovao da ću ovo reći ali Paris Hilton je ovde možda i najbolja glumica. Postupci likova su tako debilni da to nije normalno. Jedini dobar fazon uz neka ubistva, preuzet je iz prethodnika iz 1953 (možda i iz originala) i to je to. Iskreno bih voleo da čujem dobro obrazloženo mišljenje nekog kome se ovaj film sviđa. 

Zanimljivosti:
Pre nego što je Paris Hilton odabrana za ulogu, Dženifer Koneli i Kejt Vinslet su bile prvi izbor (kao da bi i jedna od njih pristala da se pojavi u ovome). Većina voštanih figura su statisti sa maskama. 

Naj scena:


Izrada figura. Oko ovoga su se barem potrudili (izuzimajući retardiranu depilaciju)

Moja ocena: 2/10

11 коментара:

  1. Анониман20. јул 2013. 08:57

    ne lupaj!! film je extra..glumci su bespekorno odigrali uloge i ucinili film savrsenim..razlikuje se od klasika,poput "Ubistvo motornom testerom", "Ringa", itd,itd....skoro svi noviji filmovi imaju dete sa dugom kosom i bledim licem koje se odjednom svuda pojavljuje... msm,da se ne lazemo...meni je ovak film najbolji,a i svima koji su ga pogladali..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo, više filmova ima ovako šablonske idiote nego li devojčice sa dugom kosom. Drugo, film je rimejk i u njemu ništa nije originalno, kako se onda razlikuje od bilo čega. Treće, likovi su kompletni moroni i to neće primetiti samo klinac koji je odgledao pet horor filmova u životu ili koji gleda samo ovakva šablonska sranja. Četvrto, ne lupam, iznosim svoje mišljenje prihvatajući tuđe ukoliko nije bezobrazno izneseno poput tvog. Peto, "svi koji su odgledali" je verovatno tvoje društvo iz osnovne školice. Šesto, ni jedan svetski relevantan kritičar, ni jedan svetski relevantan horor sajt ovo smeće ne smatra vrednim pogledati. Sedmo, ne videh nigde više ove tvoje besprekorne glumce. Verovatno im je ovaj film bio labudova pesma pa su se životno obezbedili. Osmo, nađi mi samo jednu relevantnu osobu među "svima koji su odlgedali" koja ima reči hvale za ovo smeće.

      Избриши
    2. Ja uskoro planiram da napravim fejsbuk stranicu "Svi mi koji smo pogledali House of Fax" ili mozda cak i da platim hosting pa da napravim sajt koji ce biti posvecen samo ovome filmu, mislim da ovaj savrseni film to zasluzuje pa bih te anonimni zamolio ako mozes da me kontaktiras da se dogovorimo, mozda bi mogao i da preuzmes neku administratorsku funkciju.

      Избриши
  2. Posle prvog komentarisanja (još na onom drugom blogu),a povučen ovim komentarima,moram izneti neko svoje mišljenje.Prvo da objasnimo šta znači rimejk.Za mene (a trebalo bi i inače) rimejk znači "fotokopija" originala,a to ovaj film svakako nije.Tačno je da ima "pozajmljenu" ideju,ali otprilike to je jedino zajedničko sa originalom.A sad da "nahvalim" ovo "remek delo".Priča je mogla biti dobra da ovde nema propusta,ali ovde ima toliko propusta da je ovo jadno.Probaću da navedem neke od njih.Ako uzmemo pretpostavku da koriste običan vosak koji se dobija preradom nafte,kako je onda moguće da ceo muzej bude napravljen od voska i da pritom nema nikakav " kostur" koji bi to držao?Zatim,izrada figura nije loša,čak mi ni ta depilacija nije zasmetala,ali mi je zasmetalo to koliko ljudi koji su radili ovaj film misle da smo mi (gledaoci) ovce.Ne znam po kojoj to logici ljudsko biće može preživeti polivanje vrelim voskom?U najmanju ruku bi bilo "skuvano" i svakako bi dehidriralo,ali ne, ovde se to ne dešava.Kad smo već kod figura,kako se ti leševi ne raspadnu i najblaže reći ne usmrde kad oči,usta,nos dolaze u kontakt sa vazduhom?Paris Hilton je dobila odgovarajuću ulogu.Mislim da ovde uopšte nije morala da glumi.Vrhunac budalaštine je kad ona u jednoj sceni praktično gola beži od ubice,gde je ta obnaženost u prvom planu.Mislim da u ovom žanru nema mesta scenama obnaženosti koje su stavljene u prvi plan,dok je glavna radnja zapostavljena.Slažem se po pitanju likova da su šablonci.Mislim,ovakvi likovi se uglavnom pojavljuju u filmovima ovog kvaliteta.Možete li da otkrijete oko čega ste se prevarili kod predvidivosti (pominjali ste u četvrtom pasusu)?Još nešto,možda se čitalac pod imenom "Anoniman" samo zezao,jer može i tako da se protumači.Predložiću jedan film koji je bio u listi sa preporukama,ali ga sad nema,a nije ni komentarisan.
    http://www.imdb.com/title/tt1323045/

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Frozen je u mojoj listi, moguće da ga greškom nisam uneo u listu sa vašim preporukama. Greška je ispravljena. Hvala ;)

      Избриши
  3. "Kao da bi i jedna od njih pristala da se pojavi u ovome." HAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA
    I ja sam se prekrstio tri puta kad sam procitao kakve legende su zvali da se brukaju u ovom sranju.

    ОдговориИзбриши
  4. Zbog Dzenifer Koneli bih gledao i filmove kojima si dao nulu i keca, ostale da ne spominjem. 😂😂😂

    ОдговориИзбриши
  5. Paris Hilton je glavna glumica u romantičnoj tugi zvanoj The Hottie & the Nottie (2008), filmu koji ima ocenu 1.9 na IMDB-u. Ja sam nažalost pogledao to čudo, ali sam srećom sačuvao razum.

    ОдговориИзбриши