Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

петак, 10. фебруар 2012.

The Haunting (1963)


The Haunting (1963) on IMDb
Kod nas nazvan: Opsednutost
Žanr: Horor
Režija: Robert Wise
Glumci: Julie Harris, Claire Bloom, Richard Johnson...

Priča:
Doktor Markvej vrši istraživanja kako bi dokazao postojanje duhova. Na red dolazi Hill House, velika, jeziva vila sa mračnom istorijom brutalnih ubistava i ludila.

Moj osvrt:
Na početku filma ide priča o istoriji kuće koja se istražuje. Ta priča je sjajna, otvara mnogo mogućnosti i samim tim film vas zainteresuje. Sama kuća koju istražuju možda i ne deluje tako jezivo ali to su fenomenalno sakrili postavljanjem kamere nisko snimanjem mračnih oblaka iznad nje. Zaista majstorski su odrađene te scene. Generalno, kretnja kamere u celom filmu je odlična. Pripreme za jezive događaje se obave brzo, nema bespotrebnog razvlačenja radnje. Četvoro ljudi vrlo brzo dospeva u tu kuću kako bi istražili fenomene. 


Što se tiče onih scena koje horor čine hororom, one su jedini razlog zašto je ocena koju sam dao filmu ovako niska. Prvo imamo scene u kojima ne možemo ništa videti ili čuti ali nam glumci svojim dijalogom kažu kako nešto osećaju. To i nije loše ali ne može da ostavi neki naročit utisak. E sada ono glavno. Imamo npr. scenu u kojoj se čuju glasovi, krici ili šta već u noći. I umesto da te scene budu vrhunski napete kao što su mogle biti, neki veseo momčić se setio kako bi na genijalan način mogao da upropasti svaki doživljaj. Kao kada bi vas neko poslužio fenomenalnom tortom i taman da počnete da je jedete on je posoli na vaše oči. Imamo glavog lika u filmu a to je žena koja ima psihičke probleme. Naravno nemam ništa protiv glume ovog lika niti bilo kog drugog, ona je zaista dobra. Problem je u tome što ceo film čujemo misli glavnog lika. 


I sada dobro zamislite scenu u kojoj se čuju krici ili zvukovi u noći. Umesto da ta scena bude napeta, da gledalac nagađa šta se to čuje, gde se to čuje i šta se dešava, on onda čuje npr. ovo "Jao, deca vrište... jao ne mogu da slušam... jao ne mogu da slušam kako neko muči decu... jao vrisnuću... jao nešto me dira po ruci...". Što je najgore od svega, njene misli čujemo i van tih horor scena. Zaista šteta. Film ima 7.7 na imdb i po tome je jedan od najboljih horora ikada. U potpunosti bih se složio s tim da nema ovog problema koji sam naveo. Ovako, ovo ostvarenje za mene spada u onu grupu ok za jedno gledanje.

Zanimljivosti:
Ras Tamblin nije želeo da glumi u ovom filmu ali je MGM zapretio da će raskinuti ugovor sa njim. Ispostavilo se da je ovo jedan od njegovih najuspešnijih filmova. Robert Vajs je bio pod ugovorom sa MGM-om i dugovao im je još jedan film. Uprkos tome što su mu drastično smanjili budžet, snimio je ovo ostvarenje. Martin Skorseze je izjavio kako je ovo njegov omiljeni horor film.

Naj scena:


Prolog

Moja ocena: 5/10

Drugo Mišljenje: The Haunting (1963)

8 коментара:

  1. Mislim da je potrebno drugo gledanje :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mislim da si tu i tamo pogriješio. A i bolje ćeš sada obuhvatiti film. Siguran sam kao Dortmund protiv Legije.

      Избриши
    2. S obzirom da je tekst jako siromašan (čitaj jadan) sve je moguće. Overiću opet pa ako sam pogrešio, priznaću grešku :)

      Избриши
  2. Greska, ipak je ovaj film nastao po knjizi Sirli Dzekson. Knjiga je fenomenalna btw.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Knjigu imam u fenomenalnom Orfelinovom izdanju i overiću je u neko skorije vreme. Film mi se svojevremeno nije dojmio.

      Избриши