Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 19. новембар 2022.

Star Wars: Episode I - The Phantom Menace (1999)

 

Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Naučna Fantastika
Režija: George Lucas
Glumci: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman ...

Priča:
Dva Džedaja tokom bekstva od neprijatelja pronalaze dečaka koji može da vrati ravnotežu Sili ali se u sve to meša Sit koji želi da ih spreči u njihovim namerama.

Moj osvrt:
Kada sam se prvi put posvetio ovoj franšizi napravio sam grešku i krenuo od ovog filma. S toga nisam baš najbolje razumeo netrpeljivost koju gaje veliki fanovi originalne trilogije. Ni sam nisam fan Ratova Zvezda ali mogu da kažem da je originalna trilogija školski primer kako napraviti kvalitetnu sci-fi avanturu prihvatljivu za sve generacije. Uticaj koji je imala je nemerljiv, atmosfera je odlična, likovi karakteristični, setovi jedinstveni. No došlo je vreme da raskrstimo da li ovaj film poštuje pretke ili zaslužuje sav hejt koji je dobio. 

 


Ako se vratim na originalnu trilogiju, kupovala nas je mnoštvom sitnih detalja. Izgled naselja, životinje, vozila, letelice. Maske i stop-motion su mi uvek dragi i uvek rado gledam filmove koji ih sadrže. Phantom Menace je odmah pucao na visoko pa smo jako brzo dobili gomile brodova, nov podvodni svet, velika čudovišta. Da, efekti umeju da budu šminka ali skroz sam ok sa njima kada su urađeni sa ukusom. S obzirom da u starim Ratovima Zvezda imamo maske koje za mene uvek prolaze ovi CGI efekti već deluju zastarelo. No kažem, razumem Lukasovu nameru. Nekada nije mogao da prikaže ovakve stvari, danas može. Pucaj onda iz svih oružja. 

 


Ono što je jasno, primarna Lukasova publika ovde nisu stari fanovi. Ovim filmom on želi kupiti neke nove klince i priču povremeno spušta na baš klinački nivo gde ti treba mnogo tolerancije da progutaš ovo. Ako imate klince od 5,6 godina, gledajte ovo sa njima i oduševljavaće se određenim scenama. Ako se setimo originala, ne mogu da kažem da nije pravljen i za klince. No definitivno mogu da kažem da je za razliku od ovog filma pravljen za starije klince. Dosta neubedljivih stvari ima ovde. Recimo prepuštanje sudbine u ruke petogodišnjeg (po nekoj mojoj proceni) klinca kojem su dali toliko sposobnosti da to nije normalno. Učestvovanje tog istog klinca u ratu. Pa kada gledate trku u kojoj isti taj klinac učestvuje, svi ostali učesnici su BUKVALNO ispali iz crtanog filma. Da, maske u starim filmovima su bile zabavne ali nisu se spuštale na nivo crtaća za petogodišnjake. 

 


Tu moramo da se dotaknemo Jar-Jara. Da, on je ubačen da bi se klinci smejali. Problem je što je njegov humor kao iz standardnih američkih sitkoma - plitak. Da, nasmejaćete se ali imamo momente u kojima priča treba da bude ubedljiva i on je totalno obesmisli. Mogao je on da ima mesto u ovom filmu ali ne ovako veliku ulogu. Pogledajte R2-D2. On je naravno zabavan kad god se pojavi ali njegova prva pojava ovde je neprocenjiva - on spašava živote celoj posadi. I naravno da možeš da imaš poverenje u tako nekog. Ovde likovi sudbinu stavljaju u ruke potpunog kretena, u ruke petogodišnjeg deteta i to sad treba da bude ok. Jeste ok ali ne sme da bude ok u filmu koji pripada Star Wars franšizi. 

 


Ono što najviše smeta je upravo to očajno doziranje humora i neozbiljnosti. Gledamo sudbonosnu bitku koja treba da bude klimaktična ali onda vidimo Jar-Jara koji je mega trapav ali tom trapavošću uspeva da eliminiše gomilu protivnika. Šta to govori o protivniku? U starom filmu imali smo Luka Skajvokera koji pilotira i donosi pobedu u sudbonosnoj borbi. To je skroz ok, to je talentovani tinejdžer. Ovde to radi petogodišnj klinac. WTF. To nije igrica, to su ljudski životi majku mu. No film drži tu neozbiljnu notu u momentima koji treba da budu super ozbiljni. I gledamo smrt jednog dragog lika i sekund posle toga umesto da budemo besni i šokirani, mi gledamo klinju koji bez problema eliminiše gomile neprijatelja i gledamo Jar-Jara koji se izmotava. Izgubio si dramu i na to negativci gube kredibilitet kada ih petogodišnji klinac i tupavi Jar-Jar lako poraze. To se ne radi tako. 

 


Ovaj film je trebao biti uvođenje u priču dečaka koji je kasnije postao Dart Vejder. I to je još jedna stvar koju su odradili jako traljavo. Da, taj klinac je trebao biti "odabrani", i "posebni" ali je toliko glorifikovan i iskarikiran u filmu da to može da oduševi samo najmlađe. Superdečak čije se supersposobnosti konstantno ističu. Ceo ovaj segment na planeti gde su našli dečaka je predug. Bespotrebno trošenje vremena je  trka koja jeste super zabavna za gledanje, bespotrebno potrošeno vreme na natezanje sa trgovcem na planeti. Ne shvatite pogrešno, ovo je sjajna zabava ali suštinski ništa ne radi za samu priču ili lik Anakina Skajvokera. 

 


Kad već serendam, evo kako bih ja to uradio. Ključno ovde bi bilo da klinac pomogne ekipi kao što je uradio samo ne na ovaj način i u ovoliko vremena. Ekipa bi upoznala klinca kao roba. Potencirao bih priču na rastanku između klinca i majke - to je moralo dramatičnije pa zašto ne i tragičnije. Ovde se klinac odvaja od majke kao da ide na ekskurziju od tri dana. Ja kao roditelj ne mogu ovo da prihvatim. Tu je trebala da bude srž ove priče, to je trebalo da obeleži momka - tragičan rastanak od majke. Zašto sam tako surov? Zato što ovde treba da stvoriš USRANOG DART VEJDERA. Druže, moraš da mi daš neki temelj za to što će on postati. Moraš nečim da ga obeležiš. Morao bi na nešto da se vraća i preispituje to. 

 


Ono što ovaj film dobro radi je politika. Cela priča oko rata, politike koja se vrti oko senatora Palpatina i kraljice Amidale, sve to daje odličan temelj za nastavak priče. E sada, kada klinac gleda klinju koji bez problema učestvuje u trci gde se gubi glava, kada gleda tog istog klinca kako upravlja letelicom u sudbonosnom ratu, sigurno posle toga ne može da strpljivo sedi i čeka dok se servira ova politička strana priče. Isto tako, mi matori koje zanima istorija i svet, vrtimo prstima i kolutamo očima dok super-klinja spašava svet, planetu, dan i kevinu veš mašinu.

 


Ako bih ovaj film ocenjivao kao jednokratno iskustvo imao bi nešto bolju ocenu. Ako bih ga ocenjivao kao klinja, bio bih prilično oduševljen. Ali previše loše uklopljenih stvari i propuštenih prilika je ovde. Srećom sam u potpunosti zaboravio nastavke pa ćemo videti da li će oni ovo da spasu. Kada sam ovo gledao tamo pre više od 10 godina bio sam zadovoljan. Sada sam matori smrad koji retko ima tolerancije za propuste tako da će morati da se potrude mnogo više.

Zanimljivosti:
Nison je toliko bio oduševljen idejom da će biti u filmu da je potpisao ugovor pre čitanja scenarija. MekGregor je izjavio kako se seća ove uloge kao one gde konstantno ulazi u prostorije u gleda gore. Tokom snimanja scena borbe on je sam proizvodio zvukove svetlosne sablje iako ga je Lukas konstantno podsećao da će zvuk biti dodat kasnije u efektima. MekGregor na to kaže da se lako zanosio u svakoj sceni. Qui-Gonov komunikator je zapravo redizajniran Gillette Sensor Excel brijač.

 


Kira Najtli i Natali Portman su u kostimima toliko ličile da ih je jednom zamenila čak i Kirina majka. Kirini roditelji su je ubeđivali da ne ide na audiciju ali ona je bila veliki fan Ratova Zvezda tako da nije bilo šanse da propusti ovu priliku. Setovi su pravljeni samo u visini glumaca dok je ostalo dodavano specijalnim efektima. Zbog svoje visine, procenjeno je da je Nison dodatno koštao ovaj film nekih 150.000 dolara. Natali Portman je propustila premijeru filma jer je morala da se sprema za test u srednjoj školi. MekGregor je proučavao glumu Aleka Ginisa (originalni Obi-Van Kenobi) kako bi mu dikcija bila dobra. U senatu u jednoj sceni se vide E.T-ovi iz čuvenog Spilbergovog filma. 

 


Tokom trke korišćeni su zvučni efekti snimani na utakmici Američkog Fudbala. Kada se prvi trailer pojavio u bioskopima, ljudi su plaćali punu cenu karte za neki drugi film samo da bi videli Star Wars trailer i izašli. Glumci su birali svoje svetlosne mačeve neposredno pre početka snimanja. Mačevi su dugo bili zaključani u kutiji i Lukas je samo malo vremena dao glumcima da izaberu kako bi birali po osećaju. Džejk Lojd je izjavio kako je odustao od glume pošto je imao traume nakon snimanja ovog filma zbog zadirkivanja i provokacija koje je doživeo od strane vršnjaka. Nison je ubedio Lukasa da ostavi u filmu scenu u kojoj Qui-Gon stavlja ruke na ramena Anakina Skajvokera. Lukas je smatrao da ne sme da postoji takva emocionalna povezanost kod džedaja. Entoni Danijels (C3PO) nije bio zadovoljan filmom na kraju.

Naj scena:


Qui-Gon vs. Darth Maul

Moja ocena: 5/10


Нема коментара:

Постави коментар