Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 30. мај 2021.

Mortal Kombat (2021)

 

Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Simon McQuoid
Glumci: Lewis Tan, Jessica McNamee, Josh Lawson...

Priča:
MMA borac Kol Jang zajedno sa najboljim borcima na zemlji pokušava da se suprotstavi borcima iz drugog sveta.

Moj osvrt:
Nije lako praviti Mortal Kombat film. Naravno pod uslovom da želiš napraviti nešto iole smisleno i kvalitetno. Zbog toga su dva prethodna filma zapravo guilty pleasure bućkuriši koji nas matore vrate u vreme dvodimenzionalnih šibanja dok smo besomučno lupali po dugmićima sega kontrolera nadajući se da će to proizvesti neki poseban potez ili magiju. Nekog kvaliteta nije tu bilo ali opet, sve te viđene elemente smo uklapali u dečiju viziju voljene igre. Zašto je problem praviti film? Zato što imaš previše likova i previše priča. Treba to sve ispričati i na kraju doći do tog sudbonosnog turnira. Premalo je vremena za to. Ako se ne varam, Machinima je pravila te neke male serije koje su dostupne na YT. Pogledao sam nekoliko i delovalo mi je pristojno ali na žalost nisam završio tako da ne mogu doneti neku krajnju presudu o kvalitetu. 

 


Novi MK počinje začuđujuće dobro. Realno ta priča o sukobu Sub-Zeroa i Scorpiona jeste nešto najupečatljivije i film svojim surovim otvaranjem stvarno ulaže napor da nam je dostavi na jako dobar način. Prelepe scene, dobra atmosfera, krvopljusna šibanja, surova sudbina Hasašijeve (Scorpion) porodice, glumačka postava koja obećava... Zaista izgleda kao da je neko konačno odlučio da nas počasti sa nečim vrednim pažnje. 

 


Još jedna stvar koja me je i više nego obradovala - Hirojuki Sanada. Čovek je sjajan glumac i njegov odabir za ulogu u narodu vazda omiljenog Scorpiona je zaista dobar. I prvo razočaranje je kada je taj uvod završen, kreće se sa totalno blentavom pričom i glumcima koji nemaju ni trunke talenta niti harizme. Užasava ovolika količina neprirodnog dijaloga i ponašanja. Čoveče, sediš/stojiš i pričaš i ne možeš da zvučiš normalno. Smejurija jedna i od heroja i od negativaca. 

 


Vidi se da će borbe biti i te kako forsirane. E sada ću da se žalim na to i to u filmu po imenu Mortal Kombat. Gledajmo na tu tuču kao na sportski duel - moraš da imaš neki uvod i neku pripremu, zar ne. Ovde su životi u pitanju. Daj mi barem neko građenje sukoba dok on ne krene. Barem nešto. Koliko smo samo čekali finalni sukob u Enter the Dragon, Bloodsport, Kill Bill itd. Zašto? Zato što je taj sukob kreiran i pre fizičkog okršaja. Ima li toga ovde?  Ma kakvi. Eto nam nekih nasumičnih likova da se šibaju. Kao što rekoh, krvopljus je ok zato što je ipak ovo Mortal Kombat ali već u duelu Jax-a i Sub-Zeroa sam bio hladan kao špricer. 

 


Još jedan veliki problem je Sub-Zero koji deluje kao nezaustavljiva sila. Na samom početku filma deluje kao lik koji bi sam mogao da razvali celu vojsku. I to je ok ako praviš film o Godzili ili negativca protiv koga treba da se bori ceo odred superheroja. Ali razmislimo malo. Ako odmah vidim Sub-Zeroa kojeg naizgled vojska ne može da zaustavi, kako misliš da mi ga predstaviš u borbi 1 na 1. Mislim šta, zabranićeš mu da koristi desnu ruku ili nešto? I bez nje deluje kao da bi mogao da razvali ili zaledi bilo koga. Onda se zapitaš, zašto se negativci brinu za predstojeći turnir pored ovakvog ratnika. Sub-Zero mi je omiljeni lik iz igrice, i to onaj plavi nindža. Kada je on u pitanju, u starom filmu je jedan običan vic kojeg je lik porazio kantom vode. U drugom je nezaustavljiva sila od samog početka. Ovo drugo je bolje ali generalno ni jedno nije dobro. 

 


Elem, problem sa kojim se film nosi je taj kako okupiti taj elitni tim boraca koji će se boriti za našu čast. Mislim da bi logičnija odluka od viđene bila da nađu najveće fanove Mileta Kitića i daju im da se šibaju nego ovo što su uradili. Kao ti likovi su obeleženi nekim simbolom. Zašto? Kako? Na osnovu čega? Sledeća glupost, ako neko ubije tog lika koji je obeležen, on postaje obeležen. Pa sjajno. Tehnički moja baba je mogla da kolima pregazi odabranog i dobila bi taj žig. I onda bih ja sedeo u publici i vikao "ajmo baba, šutni tog Goroa u guzicu". A rešenje ovog problema je užasavajuće jednostavno. Lord Raiden je mogao da poseti svakog, odvede ih na neko fantastično mesto i održi im govor i predavanje. To bi trajalo desetak minuta. Ovo mučenje sa objašnjavanjem i otrkivanjem podataka je baš neubedljivo i smešno. "E vidi, istraživala sam, postoji neki turnir na svakih par stotina godina, tu se odučuje o sudbini zemlje, ti si obeležen i moj stric isto koji je ubio neku obeleženu babu pa idemo da se šibamo za sudbinu sveta". Idi beži. Najgore od svega što likovi to tako jednostavno prihvataju. Šta, pa to je najnormalnija stvar na planeti. Mislim, ljudi veruju i Vučiću, ovo nije tako strašno. 

 


Film boluje od onih propusta koji su karakteristični za scenariste koje baš mrzi da razmisle o tome što pišu. Jednostavno moram da navedem dva primera. Prvi: Ekipa sakuplja te podatke o turniru i šampionima i vidimo gomilu papira na zidu u sobi Sonje Blejd. Elem, kada plamen zahvati te papire ona kaže kako su uništene godine istraživanja. Zaista!?!? U 21. veku svu dokumentaciju držiš na stikerima na zidu? I ti treba da budeš spas ovog čovečanstva. Majko mila. Druga stvar, turnir se bliži. Raiden je okupio ekipu kako bi ih što pre istrenirao za ovo kratko vreme. Ok, onda imaš klasični primer idiotskog drevnog boga kome nije palo na pametd da barem 10 godina ranije, ako ne i od detinjstva, krene u trening. Prvo bi svi oni bili utrenirani kao Novak, agilni kao Rafa i magični kao Rodžer. Ali neeee, veća dramaturgija je u poslednjim momentima kada kao ne znamo da li će svi likovi da otkriju svoje super moći. 

 


Užasava nepostojeća hemija među likovima. Previše je klišea u njihovom stvaranju, previše je šablonskih dijaloga i petoparački humor tu ne doprinosi ničemu. O lošoj glumi sam već pričao. Bukvalno jedina dva lika koja me zanimaju su Scorpion i Sub-Zero, pre svega jer su imali dobru scenu na otvaranju filma. E tu si izgradio neki temelj gde će mi njihovo šibanje značiti. Ostali likovi su jako antipatični i jako mi zvižde jajca za njih. Jednostavno loša gluma i još lošije napisani likovi nisu mogli rezultirati nečim dobrim. Kliše za klišeom za sobom vuče predvidivost i ništa u filmu me nije pozitivno iznenadilo (sem tog otvaranja). Negativci su takođe teška smejurija. Pored toliko boljih mogućnosti, očekivao sam barem pristojnije efekte likova međutim ovi ništa bolje ne izgledaju od onih iz 1995. Negativci bi trebali da nas zastraše. Sub-Zero jeste odličan. Ostali su neubedljivi a naročito baba u crnoj venčanici. Nje se ne sećam iz igrice. A šta, to je Šeng-Tsung? Auuuu. 

 


Sa druge strane moram da priznam da su se trudili da budu dosledni igrici. Nekoliko okruženja je i više nego prepoznatljivo. Šteta što nije bilo još više tih scena poput jedne krakte borbe na mostu. Za jedan Mortal Kombat film, zaista imamo finu dozu krvi, fatalita, magija, likova i film se kako-tako trudi da ne luta u nepoznato. Ono sa čim imam problem, uz činjenicu da skoro ni jedna borba nije naročito izgrađena je i ta što su generalno te borbe ravne. Pod ravne mislim na nezanimljive. Vidno su išli na kvantitet umesto na kvalitet pa im je bilo bitnije da ubace što više kratkih borbi sa jednim memorabilnim momentom i to je to. 

 


Još jedna stvar za kojoj filmu moram da odam priznanje, pokušao je da ispriča priču i složi likove. Ne ne, nije on to uradio ni malo dobro. Naprotiv. Ali je na neki način pokušao da napravi tim boraca. U starom filmu su se oni tu zadesili i eto hajde sad u šibanje. Drugo, ako se vratimo na stari film, nikom živom nije jasno kako je taj turnir koncipiran. Gomila nasumičnih borbi i to je to. Nema žreba, nema plana, nema određenih pravila, nema određenih arena, nema logike. Ovde su lukavo zaobišli celu tu priču pa nas još nisu ni vodili do turnira. Obavili su borbe ranije i to je to. Sa jedne strane to je sigurnije rešenje nego da sada koncipiraju taj turnir ali imamo tu jedan veliki problem. 

 


U čemu je problem? U tome što si ubio gomilu likova. Lepo su tizovali nastavak. Jako pametno i taman da ti zagolica maštu ko glumi Džonija Kejdža. Ali problem je što si ubio toliko negativaca da u narednom filmu moraš: a) da uvodiš nove i da ih zaista predstaviš kao pretnju jer su ovi trenutni bili teški buljson od boraca. b) vaskrsneš stare u nekoj formi što bi bilo jako neozbiljno jer su se em loše borili u ovom filmu, em ćeš to teško da mi objasniš kao logično. Da se ne lažemo, ima tu još dosta prostora za nove likove. Ali opet, moraćeš da praviš novu priču i nove razloge. Što nas dovodi do pitanja, čemu zapravo služi ovaj film. Ovde si mogao da nas uz manje borbi uvedeš u likove i da izgradiš sve te buduće borbe. Nastavak ti je mogao služiti za trijumf. 

 


Kao što rekoh, teško je napraviti normalan film na temu Mortal Kombata. Ali ovde svm video neku nameru što mi zapravo pokazuje da ima nade. Ok, ima nade ako ne daš kompletnim dilejama da ti pišu scenario. Prelep uvod je vodilja kako su trebali da prave film. Na žalost propali su pod težinom očajnih glumaca, užasnog scenarija, previše propusta i neubedljivog bilo čega u filmu. Gomila nasumičnih ideja koje su ili loše ili im nisi dao logičan sled kako bi se primile nisu uspele da iznesu ovaj film ni do nivoa loše zabave poput onog starog. Želeo sam da ovo ispadne dobro pa da dubokim glasom napišem na kraju "Well done" (Dobro, teško bi bilo "Superb") ali ništa od toga. Setite se kada posle rečenice "finish him" niste uspeli da kombinacijom tastera pokrenete fatalit i protivnik se samo srušio u mestu. Upravo taj utisak ispuvka ostavlja i ovaj film.

Zanimljivosti:
Hirojuki Sanada se spremao za snimanje ovog filma tako što je danima igrao Mortal Kombat. Maks Huang je jedan od statista u filmovima Džeki Čena i konstantno je imao ideje kako poboljšati scene borbi. Džo Taslim (Sub-Zero) je morao da uspori prilikom snimanja scena borbi jer je njegova kretnja bila prebrza. Film je inicijalno bio brutalniji ali je režiser odlučio da izbaci veliki broj scena nasilja.

Naj scena:


 

Uvod

Moja ocena: 4/10

9 коментара:

  1. Nema Šeng Tsunga bez Tagave aka Pantelejmona, koji mi je gde god sam ga gledao bio uvek jako zanimljiv, niti Lu Kenga bez Robina Šoa :) inače postoji veliki broj članka po internetu na temu kako bi izgledao dreamcast mortal kombat filma, pa su npr. Liama Nisona stavljali kao Rejdena, Vin Dizela kao Šao Kana, čini mi se baš Sanadu kao Škorpiona.. Asano je strašan glumac ali ovaj Rejden mi je užasan... Nek nastavak bude barem kao prva dva filma i biće dovoljno :)

    ОдговориИзбриши
  2. Usudiću se da kažem: ko ne zna šta je "Mortal Kombat" (igrica, ne grupa), taj nije bio dete sredinom devedesetih!:) Kakva opsesija, sledeći nivo nakon "Nindža kornjača" i "Moćnih rendžera", bolji od "Street Fighter"-a upravo zbog mnogo razrađenijeg univerzuma i mitologije....a filmovi, ona prva dva, prvoklasni "trash guilty pleasure"!

    Kao prava "muška devojčica", bila sam luda za MK već u ranim razredima osnovne škole. Samo jednu drugaricu sam, jednom, uspela da ubedim da mi pravi društvo u partiji na automatu "kod Mikija" (igraonica blizu škole), uvek su mi saigrači bili drugari ili braća. I, moram se pohvaliti, rasturala sam, na onim matorim automatima, konzolama, kasnije na kompjuteru....ovim tekstom si me baš katapultirao u detinjstvo. Omiljeni igrači bili su mi Scorpion i Sub-Zero, ali je moj takmičar uvek bila - Sonja Blejd. Često sam, doduše, birala Sindel (ako me pamćenje služi, imala je neke baš ludačke poteze), Jade i onu frikušu Mileenu. Kada se pojavio film, brat i ja smo insistirali da nam tata nabavi bioskopske karte - i plakat za "Mortal Kombat 2: Annihilation", koji je još tu negde u kućnoj arhivi. Prvi deo smo više puta pozajmili iz videoteke. Uz sve to, potpuna opsesija pratećom muzikom. Danas kad se osvrnem, iskreno me čudi da naše roditelje nije zabrinula količina agresivnosti koja karakteriše ovu igricu. Fatality, omiljeni deo, šta drugo reći?! Ali, pretpostavljam da nam je to sjajno kanalisalo eventualnu negativnu energiju.

    Prvi deo filma je još i pristojan, simpatičan, posebno zahvaljujući kastingu (čak i Kristofer Lambert, mada potpuno nejasan izbor za lorda Raidena, iskupljenje dobija kad se pomisli na onu katastrofu iz nastavka); nastavak je užas, ali svejedno nekako drag kao uspomena; ovo najnovije bih pogledala jer sam čula da su borbe odlično urađene. Sve u svemu, pošto ima sigurno petanestak godina otkako nisam igrala MK, sad sam u ozbiljnom iskušenju da instaliram igricu, mada mi na raunaru to nije to. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš danas sa oduševljenjem čitam tvoj tekst o Čudesnoj Šumi i ti se javljaš :) Hvala na tom sjajnom tekstu, ČŠ mi je jedan od najdražih crtaća. Čak i sporedne stvari odatle volim da citiram i sa sekom pravim aluzije na njih (npr. gavran koji viče OOOPREEEZ ili kada onaj gondolijer peva "gondola" pesmicu"). Taj crtani film je blago.

      Moj prvi susret sa MK je bio sa MK2 i Milena mi je bila prvi izbor jer su joj specijalni potezi bili laki za izvođenje. Kada sam ovladao malo više igrom, zalepio sam se za MK2 Sub-Zeroa i to je to. MK3 sam jako malo igrao. Tek kasnije kad je izašao MK Trilogy to sam voleo da igram na računaru sa drugarima jer sam konačno imao na čemu. Malo je reći da sam se obradovao kada je izašao taj prvi film.
      Da budem iskren, drugi deo nikada nisam gledao ucelo, mada verujem da ću ga overiti pre ili kasnije jer sam fan gledljivog trasha.
      Ovaj možeš overiti ali smanji očekivanja :)

      Избриши
    2. Hej, hvala tebi!:)))
      Da, baš sam i pretpostavila da će ti se svideti tekst, ta smo generacija. Nadam se da je moja mala imenjakinja već upoznala "Čudesnu šumu".:)

      Ti treš-filmovi iz devedesetih su danas baš blago zbog prepoznatljivosti, onih očajnih efekata, ali kao po nekom pravilu i nesrazmerno dobre muzike. Znaš li da sam ubrzo po čitanju tvog teksta krenula da guglam "Mortal Combat" - old arcade game i odmah mi srce zaigralo, setih se klinačkih dana. :) Ovo:

      https://i.ytimg.com/vi/C5utP9Ou1Rk/hqdefault.jpg

      Sad se setih, bila je tu i Kitana, ona mi je isto sa onim lepezama bila zanimljiv lik: identifikovala sam se lakše sa ženskim borcima. Za drugi deo filma, ako se ne varam, jedna scena je proglašena nezvanično najgorom replikom, mislim da ćeš prepoznati kad odgledaš o čemu se radi.
      Tek sam nedavno saznala da postoji i nova verzija "Power Rangers"-a, od pre tri godine. Uvek polazim sa minimalnim očekivanjima, da bi se završilo na "genijalno je koliko je glupo".

      Inače, vratih se na net, komp bio u kvaru par nedelja. Sad gledam da nadoknadim propušteno. Pročitaću polako i dosadašnje recenzije, vidim da si pisao o mnogo čemu dobrom.

      Избриши
    3. Power Rangersi se nikada nisu završili. Svake godine mi se čini da izdaju neku novu verziju. Ja sam uhvatio onu prvu jako davno i tad mi je bilo ok. Već sledeća generacija me je uhvatila kad sam postao stariji pa mi više nije bilo to to. Mada rado se setim tih klinačkih fascinacija. Moram da repriziram Robot Jox i Arena. To su dve treš ljubavi mog detinjstva.

      Pre jedno godinu dana sam naleteo na YT na nekoliko dokumentaraca kako su pravljene te MK igre. Pogledaj, biće ti zabavno. Ima toliko dobrih fazona.

      A Isidora je tek od nedavno postala dovoljno strpljiva da pogleda dugometražni film tako da će i Čudesna Šuma na obavezni meni.

      Избриши
    4. Sa njima sam stala na "Power Rangers in space", negde uoči bombardovanja ili još ranije. Posle sam ih zaista prerasla, a opet bila ubeđena da se nakon 2000. to nije ni nastavljalo. Inače, tvrdim da je ova svemirska sezona bila najbolja, verovatno i najmračnija.
      Dve serije koje spominješ nisam gledala, mogla bih zabeležiti. Nešto mi nedostaje SF, odavno nameravam da već jednom odgledam Star wars.

      E, super, potražiću obavezno!:)

      Nadam se da će joj se svideti.:)

      Избриши
    5. Nisu serije u pitanju već dva filma koja sam svojevremeno iznajmio u Video Klubu na VHS-ovima. Arena je bila popularna u moje vreme jer je bio marshal art film gde su u ringu bila i čudovišta. A robot Jox - daj mi sve što ima robote u sebi i tvoj sam. Sećam se samo početka gde je neki robot koji mi je bio ok srušen u nekoj borbi. Mislim siguran sam da ti filmovi nisu nikakvi ali ne vredi, klinačka ljubav zaborava nema :)

      Избриши
    6. Ja sam igrao MK3 (Sega Mega Drive/PlayStation), MK4 (PlayStation), igrao sam nešto malo i od ovih novijih.

      Избриши
    7. Pogledaj animirani Mortal Kombat Legends: Scorpion's Revenge (2020), tu bar imamo Džonija Kejdža.

      Избриши