Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 9. јануар 2020.

Avengers: Endgame (2019)


Kod nas nazvan: Osvetnici - Kraj Igre
Žanr: Akcija | Avantura | Drama | Naučna Fantastika
Režija: Anthony Russo, Joe Russo...
Glumci: Robert Downey Jr., Chris Evans, Mark Ruffalo...

Priča:
Posle sudbonosnih događaja univerzum je u ruševinama. Uz pomoć preživelih saboraca, Osvetnici se udružuju još jednom da vrate sve u prvobitno stanje.

Moj osvrt:
Moram da priznam da mi je Infinity War bio prijatno iznenađenje. Tanos me je zainteresovao i po prvi put sam osetio pravu pretnju za planetu a ne samo gimnastiku za Avengerse. Glavni problem sa Endgame je što ovo nije prirodni nastavak. Endgame zapravo želi da kaže da su se malo zajebali sa Infinity War pa su se sad vratili da preprave to. Zašto je ovo oduševilo fanove? Zato što je neki emotivni oproštaj od gomile likova i ovog sadašnjeg serijala filmova koji nam je doneo dosta zabave, tonu gluposti i tek nekoliko likova vrednih pažnje. 

Pričali smo o Tanosovim razlozima zašto je prepolovio populaciju u univerzumu. To je po njegovim rečima trebalo da donese neko blagostanje i boljitak. Endgame je imao savršenu priliku da ovo iskoristi za moralnu dilemu. Kako? Pa ako su se već odlučili da mogu da se vrate kroz vreme i isprave sve, uspostavljeno blagostanje bi trebalo da im postavi tu moralnu dilemu da li se vratiti nazad i poništiti sve. Šta vidimo kao rezultat Tanosovog poteza? Jednu rečenicu u kojoj valjda Kapetan Amerika kaže da je prelazio neki most, gledao u kristalno čistu vodu i video kita tamo gde ga i nije očekivao. Wow, a zašto mi nisi servirao to kao scenu? Zašto me nisi bombardovao gomilom scena koje bi pokazale rezultat Tanosovog sudbonosnog prstopuca? Onda bi mogli pričati o nekom emotivnom naboju. 

Hajde malo o likovima. Captain Marvel je moćna do jaja. I zaista je odradila jak deo posla. Ali kao što je i u njenom filmu vidljivo, i ovde se vidi da jednostavno nemaju ideju šta će sa njom kao likom. Ona je i dalje ravna i nebitna. U dve scene ona napravi ključna spašavanja ali nemaš ništa od nekog naboja. Recimo kada Tor uleti u Infinity War i pobaca negativce, imaš malo onaj navijački stav, plus on izgleda opako moćno. Ovde ona odradi i veće stvari ali jednostavno imaš utisak da je to predmet koji ti daje neku premoć. Zaista šteta. 

Pomenuo sam Tora pa ću sa njim i da nastavim. U IW on je zaista bio sila. Imaš osećaj da je moćniji od svih njih zajedno i to je sjajno. I onda ga u Endgame pretvore u debeljka samo zato da bi mu se smejali. I to je ono što me konstantno nervira u Marvel filmovima. Šta god naprave ozbiljno ili dobro, popiške se po tome samo zbog malo smeha. Imali su savršenu, besnu mašinu u IW. Nekako mi je delovao i najpogođeniji svime što se desilo. Njegov bes je prisutan i na početku filma. I šta se desilo? Umesto da oslobode sav taj bes u nekoj brutalnoj "raspletnoj" sceni, pretvore ga u veseljaka koji voli popiti pivo, čitati Sabor i gledati VHS-ove sa snimcima Mesama. Na sve to dodajte da je ovde Kapetan Amerika odjednom i moćniji od Tora - ništa ne može poraziti Ameriku, zar ne? 

Jedan jedini lik u ovom Marvelovom univerzumu je u potpunosti kreiran, izgrađen, evoluirao, menja se vremenom, ima emocije i blista - Toni Stark. Ostalo je solidno, ok, otaljano ili očajno. (prvi sledeći je Ant-Man pa vi vidite). Ono što valja je taj neki odnos između Starka i Rodžersa (Kapetan Amerika). On se proteže kroz gomilu filmova. Mogli su još truda ovde uložiti svakako ali za to bi i Kapetan morao da bude nešto više od manekena i Američkog predsednika koji izgovara krupne reči. No i ovako nije to loše. Složili su to na kraju i uprkos svim dosadašnjim usponima i padovima, vidi se neko poštovanje između ova dva lika. 

Putovanje kroz vreme je već jako izlizana tema i ubeđen sam da je ovo moglo bez njega. Ok, mogao si onda sastaviti IW i Endgame u pristojan film. Problem sa putovanjem kroz vreme je što ćeš teško da mi ponudiš neku novu ideju. Sve se svodi na - odem tamo i promenim ovo ovde. Nema tu puno mašte. Prvi veliki problem je što ovde u tom putovanju kroz vreme moram da gledam gomilu već odgledanih scena. Jao vidi ona scena kad su stajali i češali jaja dok su vodili dijalog ali sad je to iz drugog ugla. Wow, nemreš verovati koliko je to zabavno. Moooožda je u nekom ludilu mozga ovo moglo da radi posao ali morali su izabrati scene koje bi iz drugog ugla govorile nešto druo + te scene su morale biti znatno kraće. 

Druga stvar koja ne valja je što svako od njih sreće neku ključnu ličnost ili odlazi u neki ključni momenat u prošlosti. I to nije iskorišćeno za neko preispitivanje ili neki veliki dramski momenat. Sve je to već viđeno. Osim dijaloga dva Starka koji je dopadljiv, sve ostalo je mnjah. Nije taj dijalog epohalan ali kako je Stark odlično izgrađen lik, ova scena zapravo i donosi neku emociju. Torov povratak najviše bode oči, mozak, srce, dušu, jetru, bešiku i debelo crevo. Toliko floskula i patetike preko užasavajuće količine idiotskog humora. Tor ide u prošlost, sudbina sveta je u pitanju, on kaže "jebo ovo, ne mogu ja" čisto da se ljudi malo nasmeju. Aloe, pola univerzuma možeš da vratiš u život ali hej, imaš neku nelagodnost koja će da nasmeje ljude. To sigurno mora da ima prednost. 

A opasnosti i nevolje koje se dešavaju na tom putu u prošlost, pa to je da ne poverujete, braćo i sestre. Sve sam crtani film. Kapetan Amerika se sudari sa sobom i odmerava sebi dupe. Hulk pobesni što su ga ispalili za lift, ide stepenicama i tako u besu slučajno udari na Starka koji izgubi nešto vredno što je našao. Ma ludilo. Čekaj, zajebi me sa pola mrtvog univerzuma. Daj još ovoga. 

SPOJLERI U PASUSU!!! Setimo se opasnosti u kojoj su bili likovi i IW. Moglo je naravno i bolje od toga, mogli su zaista ubiti nekog trajno. Ovde se normalno ide u prošlost pa će se to lepo ispegla. I eto, svi su nazad. Čekaj, stani, šta je sa najboljom scenom iz IW, onoj u kojoj Tanos žrtvuje ćerku? Ma niš, evo nju će iz prošlosti dovući u sadašnjost i nikom ništa. Usrali su ubedljivo najbolju scenu koju su usnimili. Bravo genijalci. Impozantna je količina imbecilnosti i bezmudosti upotrebljena u ovom scenariju. 

Ono gde filmu skidam kapu a gde je i IW bio odličan su veličanstveni kadrovi. Zaista ima prelepih slika. Možeš komotno da zastaneš i pogledaš koliko je to dobro. Druga dobra stvar je okršaj između Tora, Iron Mana i Kapetana protiv Tanosa. On se dešava pred odlučujuću bitku i zaista je dobar. Scena kulminira povratkom stare ekipe i to ima sjajan naboj. I tu se otprilike završava sve dobro za taj okršaj jer se on pretvorio u jednu haotičnu partiju američkog fudbala gde se osvajaju jardi. Samo sam čekao Rodžersa i Brejdija da ulete u kadar i reše sve probleme kojim bacanjem. 

IW je delovao kao nešto što je uozbiljilo priču. E tu dolazi Endgame i kaže: "Ma dajte, nismo toliko ludi da damo nešto ozbiljno. Pa gomila klinaca će da lije suze držeći mame za skute." Infinity War i Endgame ne mogu da postoje u istom univerzumu. Oni se potiru. Ili ćeš odabrati jedno ili drugo IW donosi neku setu, ozbiljnost i veličinu priče. Mogao je u to da se nekako utka i kraj iz Endgame i imali bi dobar film. Ovako je Endgame u duhu većine Marvela, idiotski sadržaj za zabavu. 

Na kraju imamo neki emotivan oproštaj jednog dela ekipe. I to verovatno kupuje mase da se oduševljavaju ovim filmom. Recimo da je kraj Kapetana Amerike ok. On je manekenski našminkan heroj iz prošlosti pa neka mu kraj priče bude tako teatralan. Nekako lepo leži u svemu tome. Toni Stark je dobio ulogu kakvu zaslužuje. On je jedini istinski stripski junak koji je preživeo filmsku idiotizaciju. Ima li budućnosti ovde? Ne znam. Ako neko uradi preokret kao što je Nolan napravio sa Mračnim Vitezom (očekujte uskoro još koju reč o ovom filmu) možda se možemo nadati nečemu boljem. U protivnom, očekujte more of the same đubreta koje će, nadam se, vremenom zasititi sve. U protivnom će Marvel biti znak za izbegavanje na filmu. U znak oproštaja poklanjam ovom filmu ocenu više nego što zaslužuje.

Zanimljivosti:
Robert Downey Jr. je jedini glumac koji je dobio potpuni scenario. On je režiserima rekao kako mu je ćerkica jednog dana rekla "I love you 3000" i oni su odlučili da to ubace u film. Poslednji kameo Sten Lija u Marvel fimovima. Paul Rudd i Evangeline Lilly su snimali drugi deo Ant-Mana i ovaj film u isto vreme. 

Ovaj film je konačno srušio Titanik sa prvog mesta po zaradi u bioskopima. Scene sa Natali Portman su napravljene od neiskorišćenog materijala za film Thor: The Dark World (2013). Bri Larson je prvo snimila scene za ovaj film pa onda za Captain Marvel. 

Robert Redford je prvog dana snimanja izjavio da će mu ovo biti poslednja uloga. Karte za premijeru su preprodavane i dostigle su veliku cenu. Par karata je prodat na ebay-u za 15.000 dolara. Scenaristi su razmišljali kako da se izvuku na kraju IW sa pričom pri čemu su putovanje kroz vreme smatrali za najgluplju moguću ideju!

Naj scena:

I am Iron Man

Moja ocena: 6/10

2 коментара:

  1. glupost, 750 dinara sam bacio na trosatno dosadno patetisanje, da sam gledao kuci ugasio bih nakon sat vremena, uzas.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iskreno, patetisanje mi je manje padalo teško od ideje puta kroz vreme i zajebavanja sa tim.
      Problem je što su solidno završili Infinity War ali bez ideje šta dalje i onda se odluče za najgluplju moguću.

      Избриши