Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 10. децембар 2018.

Rush (2013)


Kod nas nazvan: Trka života
Žanr: Akcija | Biografski | Drama | Sport
Režija: Ron Howard
Glumci: Daniel Brühl, Chris Hemsworth, Olivia Wilde...

Priča:
Priča o bespoštednom rivalstvu između vozača Formule 1, Nikija Laude i Džejmsa Hanta.

Moj osvrt:
S obzirom da se Hant i Lauda u stvarnosti nisu mrzeli (naprotiv, čak su deo života i stanovali zajedno) ovde su morali da nam nekako serviraju rivalitet koji prevazilazi sport. Zašto? Zato što jebiga, ljudi će pre da se prime na priču o likovima koji su rivali a mrze se umesto rivala koji se poštuju. Zapravo rađanje tog poštovanja iz mržnje je srcedrapateljnije nego realna priča. Problem je što ovde nemamo realan rivalitet. Netrpeljivost se pravi kao da su u pitanju dva klinca od 10 godina. Potpuna smejurija koja odbija svakog ko želi realnu dramu. Da si napravio realnu, zdravu distancu između ova dva lika, lako bi to preslikao na stazu. Na žalost, ovo su dva klinca koja se prepucavaju ko ima bolju frizuru, Mesi ili Ronaldo i čija je piša duža. 

No, da bi napravio dobar rivalitet, trebaju ti dobri likovi. Problem je što ovaj film treba da nosi naziv Pritajeni Pastuv Skriveni Štreber. Hant gleda samo kako da se provede i privede dok je Lauda izvodi teoreme i dok piša. Samim tim je Hant nezanimljiv a Lauda naporan. To kao treba da nas dovede dotle da Hant shvati da treba da bude malo ozbiljniji a Lauda da shvati da svet nisu samo teoreme i striktno poštovanje pravila. Mnjah. Nemam ti ja vremena za to. 

Na sve to nadovežite dijalog koji je užasno napisan. Bukvalno svaki razgovor se završava nekim velikim zaključkom. To postane očigledno kada već posle pola sata na svaki početak dijaloga već si spreman da čuješ neki veliki pančlajn. Ko bre tako priča? Da li ste ikada slušali ljude kako razgovaraju ili se samo ložite na neke velike rasprave iz filmova?

I kao da nije bilo dovoljno što su stvorili ovakav rivalitet, otišli su korak dalje i sve namestili kao takmičenje ovog dvojca. Hajde što je to krenulo od vožnje i žena ali se to bukvalno završava na tome da jedan drugog teraju na život i smrt, jedan drugom su pokretači u svakom smislu. Ok, mržnja jeste zajebana stvar ali ne može da te pokrene na BUKVALNO JEBENO SVE. Ali neeeeeeeee, ne znaš ti kako se pravi film. U nastavku filma Lauda će da traži veći spomenik od onog Hantovog, pa da vidiš bato moj šta je šampionski pogreb i ko brže uleće u raku. 

Nego, voleo bih da znam, s obzirom da je ovo priča o velikanima Forumule 1, gde je ovde vožnja? Gde je strast za brzinom i jurcanjem stazom. Jel moguće da je u priči o istinitom događaju jedino bitna mržnja koja nije postojala? Pa majstori, sve to ste mogli postići kroz sportski rivalitet. Umesto da jedan drugog poštuju (što je stvarno i bio slučaj), da jedan drugog teraju na bolje, ne ti moraš da mi sernjaš o mržnji totalno zaboravljajući da pričaš priču o dva vozača. Pa majstori, Lauda je bio višestruki šampion. Gde se to vidi u filmu? Ako je Lauda odbacio bogatstvo da bi postao vozač, gde je njegova ljubav prema vožnji. Ne, ovde imamo štrebera koji pazi da ne prekorači brzinu a u Formuli je jedino bitno da je mašina kako valja. E pa jebite se. 

Ono što je dobro, nisu se raspištoljili kada je u pitanju Laudina nesreća i kada su u pitanju povrede koje je doživeo. Smrdljivo novinarsko pitanje koje je usledilo je zaista postavljeno (ali Hant nije pretukao novinara kao u filmu, mada je to simpatična izmišljotina), ali se nije išlo dalje od toga. Zbog toga film zaslužuje veliki respekt. Čak je film i ublažio reakciju Laudine supruge što je ipak bolji izbor nego potresna priča. Ideja je bila da treba potencirati na rivalitetu ovog dvojca i ovakve stvari zanemariti. To zanemarivanje je barem dobro odrađeno. 

No finale (a tu mislim na trku a ne ono posle nje) je odrađeno perfektno i zato nešto veća ocena nego što ovaj film zaslužuje. Da je do njega sve napravljeno kako treba, ovo finale bi bilo epsko. Konačno trka deluje kao nešto važno, vozači deluju kao da im je jako bitno da pobede. Scene su perfektno usnimljene. Laudin povratak na stazu posle nesreće je zagolicao maštu i naterao da se zapitamo šta bi bilo da ovaj film zapravo valja. Ova finalna trka sa Laudinim odustajanjem je upravo dočarala ono što treba. Napokon imamo pravi karakter, pravu odluku, pravi stav, samo što smo morali čekati ceo prokleti film da se to dogodi. 

Rush je prehajpovan i precenjen film. Rivalitet nije zasnivao na sportu, poštovanju, zavisti već na klinačkim prepucavanjima. Umesto da prikaže dva realna lika uzeo je njihove karaktere i oterao ih u krajnost. Svaki normalan dijalog je ubio preseravanjeim i traženjem nekog velikog zaključka, zaboravio je da priča priču o vozačima i na kraju je ispao sasvim (ispod) prosečan film.

Zanimljivosti:
Lauda je izjavio kako mu je novinarsko pitanje kako će povreda uticati na njegov brak bila najveća uvreda u životu. Kada je prvi put video film, bio je oduševljen glumom Daniela Brula i rekao je "sranje pa to sam zaista ja". Brulu i Hemsfordu nije bilo dozvoljeno da voze prave Forumule 1 već su vozili Formule 3 sa lažnom šasijom koja podseća na Formulu 1. Hemsfort je omršao 14kg za potrebe snimanja.

Naj scena:

Odluka

Moja ocena: 6/10

1 коментар:

  1. I ja sam se zacudio zasto se njih dvojica mrze u filmu, kad je opste poznato da je najvece rivalstvo u istoriji sporta, ne samo Formule 1, izmedju Nikija Laude i Alana Prosta.Trebali su o njima da snime film sto sam ja mislio da je ovaj.Tu sam se razocarao.

    ОдговориИзбриши