Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 18. децембар 2018.

Jurassic Park III (2001)



Kod nas nazvan: Park iz Doba Jure 3
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Joe Johnston
Glumci: Sam Neill, William H. Macy, Téa Leoni...

Priča:
Muž i žena uspevaju da ubede dr. Granta da ide u nadletanje Isla Sorne što dovede do "neočekivanog" sletanja i susreta sa "stanovnicima" ostrva.

Moj osvrt:
Kakav je ovo samo odradak, moji braćo i sestre. Ovo je film snimljen, odglumljen, napisan, režiran na teškom auto-pilotu. Rutinska pizdarijica kojom samo treba da zaradiš na uspešnoj franšizi. 

Krenimo od glumaca. Sem Nil - čoveče, lik je došao da izgovori nekoliko šablnoskih rečenica koje zvuče sudbonosno. Lora Dern - jebiga bila je u prvom delu pa hajde da je opet ubacimo da navučemo ljude da je ekipa opet na okupu. Tea Leoni - ne mislim da je loša glumica, ne mislim da ne može da odglumi i ozbiljnu ulogu ali ovo izgleda kao da su ženu probudili u toku noći i rekli joj "hajde na brzinu odglumi ovu scenu" bez da zna u kom je filmu. Vilijam Mejsi - odličan glumac koji izgleda kao da je obećao nekom da će glumiti ovde samo da ga skine sa kurosaurusa. 

Naterao si grupu solidnih glumaca da glumi očajno. Kako su to izveli? Prvo užasavajuće lošim dijalogom. Ovo funkcioniše po principu red akcije - red saspensa - red "jebiga pa moraju likovi reći nešto". Iskreno, bolje da su ćutali i bežali od dinosaurusa ceo film. Ovako se svako malo zapitaš "jel moguće da su ovo rekli/uradili bemti veslo". Ne znaš šta je gore, sudbonosne rečenice dr. Granta ili porodična dramurda ostalih likova. 

Hajde malo o priči i eventualnim paralelama sa drugim JP filmovima. Zapitaš se prvo zašto bi se čovek koji je jedva izvukao živu glavu vratio nazad. Šta će tu da smisle. I tu iskreno nemam zamerku. No problem je u tome što nema nikakve posebne najave niti pripreme. Ok, znamo šta nas na ostrvu čeka ali sam razlog povratka i ono što se dešavalo do dolaska na ostrvo me nije naterao da željno iščekujem naredne scene.. Hell, onaj poslednji Jurassic World to radi mnogo bolje od ovoga. I šta se onda desi? Onda dinosauruse dočekaš sa "aha evo i njih. ženo daj mi to čokoladno mleko. srrrrrrrrrrrk." 

Prvi film jeste malo precenjen ali je bio bum što je doneo dinosauruse na platno na prelep način. Kada se pojave oni veliki Brahiosaurusi pred tvojim očima (još u bioskopu ako si gledao) imaš neki osećaj da je to veličanstvena slika. Kec je tu imao prednost u odnosu na sve ostale, imao je taj momenat iznenađenja i neviđene lepote. Posle je mogao da ti naserenda bilo kakvu akciju. Tim upoznavanjem sa ovim kolosalnim kreaturama te je kupio za ceo film. I onda šta da radiš u nastavcima kad nemaš taj benefit? Misliš, misliš pa premisliš. Uvedeš nove, izmišljene vrste kao ovi novi a zapravo je to samo mala varijacija na temu. Ovde imamo dve skroz dobre i nešto loših stvari. Dobre stvari su nov dinosaurus koji ispadne moćniji od T-Rexa + nekoliko scena bogatih pterodaktilima. To je bilo fino za gledanje. Od loših stvari imamo neko proučavanje ponašanja ovih kreatura. Ok bi bilo da su se vodili nekim naučnim istraživanjima pa nam dali neke detalje. Ovo ovde je naprosto kretenski. Imao sam utisak da će u jednom momentu ljudi i dinosaurusi da idu ruku pod ruku koliko se razumeju. Nešto kao mega-idiotska scena iz Alien vs. Predator kada se heroina pridruži timu Predatora. 

Ne postoji neka dodatna priča za ovaj Jurassic Park univerzum. Likovi odu da nađu izgubljenog klinca na ostrvu. Uz nešto žrtava, likovi nađu izgubljenog klinca koji se ispostavi kao plod braka Džona Ramba i Sare Konor. Likovi beže sa ostrva povremeno se krljajući sa dinosaurusima. Vidite li koliko je truda neuloženo u ovo i zašto kažem da je odradak. Koliko god bili debilni, ovi novi filmovi su se barem potrudili da donesu nešto barem malo drugačije. Dobro, ok ispali su teška idiotija ali barem vidiš pokušaj. Ovde nema ni toga.

Zanimljivosti:
Nekoliko akcionih scena su postojale u scenarijima za prva dva filma ali tamo nisu bile iskorišćene. Mehanički Spinosaurus napravljen za potrebe filma je imao 12 tona. Sem Nil je u klauzuli ugovora tražio da premijera ovog filma u Australiji bude u njegovom rodnom gradu Dunedinu. 

Krajton je radio nekoliko dana na scenariju ali se povukao jer nije mogao da smisli ništa što ga je zadovoljilo. U originalnom scenariju jedan od likova je ubijen. Glumac koji je glumio taj lik se pobunio i režiser ga je vratio na kraju filma. Goldblum nije bio pozvan da reprizira svoju ulogu. Snimanje je započeto pre nego što je scenario završen.

Naj scena:

Razgledanje

Moja ocena: 5/10

Нема коментара:

Постави коментар