Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 6. октобар 2018.

Jurassic Park (1993)


Kod nas nazvan: Park iz Doba Jure
Žanr: Avantura | Naučna Fantastika | Triler
Režija: Steven Spielberg
Glumci: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum ...

Priča:
Tokom ture razgledanja, park ostaje bez napona što dozvoljava kloniranim dinosaurusima da se kreću po volji.

Moj osvrt:
Već sam pisao kako sam čitao Krajtonove knjige pa su mi svi Jurski Park filmovi (+ Sfera + Kongo + Mreža vremena...) bili jako loši u poređenju sa Majkovim pisanijem. No, čak iako posmatram van knjige, Jurski Park film je sasvim ok ali glavni utisak je da je ovo ipak jako precenjeno ostvarenje. Mislim ok, ideja je samo donekle originalna. Imamo Dinosauruse u King Kong filmu iz tridesetih. Tako da njihova pojava u uslovno rečeno novom dobu nije novost. No, ovog puta su vizuelni efekti učinili svoje pa smo dobili nešto što i jeste jako lepo za pogledati.

Ovaj film dobija na značaju kada se pogledaju današnji nastavci. Pogledajte likove iz prvog dela (Krajtonove likove). Dva paleontologa u zavidnim godinama, profesor matematike (čiji monolozi su u Krajtonovoj knjizi neprocenjivi) i dvoje podnošljive dece. Pogledajte likove u novom filmu: Barbika koja misli da su dinosaurusi cool, Supermen koji nije obukao gaće preko helanki ali je to evidentno on, užasavajuće iritantna deca koju nam prodaju kao doktore i vrhunske stručnjake u nečemu. Morate priznati da je razlika kada vam o nekoj temi priča neko ko zaista ima veze sa tim. I da, velika je razlika u tome kada ceo film navijate za dinosauruse ili ipak favorizujete nekog iz svoje vrste. 

U starim filmovima sa naučnofantastičnom tematikom (pa i u nekim novim plićacima) nisu se trudili da objasne te fantastične događaje i stvari. Krajton je u svakoj svojoj knjizi voleo da razvije teoriju kako je nešto moguće. I to su fino preneli na film. Dobićete dosta detalja kako je došlo dotle da imamo Jurski Park. Lep broj stvari je prikazan i dosta dijaloga se troši na to. Ako vas to ne zanima i tražite samo šupljoglavu akciju sa dinosaurusima, gledajte onda ostale nastavke. Meni je ovo i u knjizi a i na filmu bilo jako dopadljivo. 

Imamo tu i moralisanje, zašto bi neko ovo napravio, šta sa tim, kako kontrolisati. Na sreću film ne patetiše ni jednog momenta. Postavljaju se realna pitanja, analiziraju realni problemi što te i tera da se zamisliš šta će biti u budućnosti. Ono što mi ovde nedostaje su neki govori Iana Malkolma. Suludi način na koji taj lik objašnjava stvari je i nekako stvoren za Goldbluma. Na žalost, dosta toga nije iskorišćeno u filmu pa je i sam Goldblum nepravedno ostao u senci. 

Šta je sa dinosaurusima? Film odlično golica maštu na početku sa njima. Prvo, nesrećan slučaj te tera da se zapitaš i da jedvačekaš (pffff nova reč). Onda malo upoznavanja sa likovima kao i sa nekim karakteristikama dinosaurusa kroz priču paleontologa što opet dovede dotle da zamisliš kako bi izgledao pravi susret sa tim bićem. Pa nam onda daju ideju sa ostrvom. Sa svim tim su pripremili teren za ono što sledi. I to nas dovodi do jako lepe scene gde se likovi prvi put sreću sa dinosaurusima. 

Još jedna pametna stvar je način na koji su tempirali pojavu onih opasnih dinosaurusa. Na početku vidimo ove uslovno rečeno pitome a kolosalne. I onda šetnja pored njih izgleda velelepno. Daju nam šansu da razgledamo i divimo se onome što vidimo bez ikakvih opasnosti po likove koje pratimo. Kada sve to izgustiramo i kada dođe do problema, tada se krvoločni pojavljuju. Jako dobar i pametno odabran tajming. Jedino što je tu po meni mana je što se nemali broj tih opasnih scena odvija u zatvorenom prostoru. Više bih voleo neku outdoor akciju ali kad pomislim na ovaj poslednji film i dinosaurusa koji vreba kao onaj nesrećni Bababdook, ovo je i više nego pristojno. 

Jurassic Park je film koji je napravljen da nas zabavi i u tome je uspeo. Jako bitna stvar je što nas ne nervira glupostima i tupavim likovima. Jednostavna avanturica sa nekoliko vizuelno memorabilnih scena i to je to. Ako doživim neki nastavak u koji će biti uloženo truda u priču poput ovoga, biću sasvim zadovoljan. U protivnom, gasi ovu franšizu dok nisam i keca zamrzeo.

Zanimljivosti:
Ovaj film je jako doprineo popularnosti dinosaurusa da je posle njegovog prikazivanja zabeležen rekorndi broj studenata paleontologije. Mehanički T-Rex se često kvario zbog kiše. Tiranosaurusova rika je kombinacija zvukova psa, pingvina, tigra, aligatora i slona. Spilberg je tražio da raptori budu viši nego što su bili u stvarnom životu. Nakon snimanja filma je pronađena nova vrsta raptora koja je bila visoka kao ona u filmu.

Harison Ford je odbio ulogu koja je na kraju otišla Semu Nilu smatrajući da on nije pravi čovek za nju. I posle gledanja filma je potvrdio da je bio u pravu. Universal je platio Krajtonu 2 miliona dolara za prava i pre nego što je on objavio svoju knjigu. Glavni glumci su dobili po jedan model raptora kao poklon od Spilberga. 

Zvuk T-Rexovih koraka je zapravo zvuk sekvoja koje padaju na zemlju. Krajton je izjavio da film obuhvata nekhi 20% njegove knjige. Iz filma je izbačena scena u kojoj jedno od dece jaše Triceratopsa. Takva scena je iskorišćena u filmu iz 2015. Najteža scena za usnimiti je bila kada su trebali da se pojave krugovi vode u čaši. To je na kraju snimano tako što je čaša stavljena na gitaru i okinuta je žica kako bi se krugovi pojavili.

Knjiga je objavljena 1990 a pre produkcija filma je krenula 1989. Tu su koristili Krajtonov manuskript. On je na ideju za knjigu došao 1981 ali je nije napisao jer nije znao kako da "oživi" dinosauruse. Spilberg, Nil i Goldblum su na premijeru došli u džipovima koji su korišćeni u filmu.

Naj scena:

Prvi susret sa dinosaurusima.

Moja ocena: 7/10

Нема коментара:

Постави коментар