Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 30. јул 2018.

Toy Story (1995)


Kod nas nazvan: Priča o Igračkama
Žanr: Animirani | Avantura | Komedija | Porodični | Fantastika
Režija: John Lasseter
Glumci: Tom Hanks, Tim Allen, Don Rickles

Priča:
Lutka kauboja postaje ljubomorna kada nova lutka svemirskog rendžera ugrozi njegovu poziciju omiljene igračke.

Moj osvrt:
Šta vam je jedna od prvih asocijacija na detinjstvo? Igra. Kako ste stekli prve prijatelje? Kroz igru. Koje su vam prve želje kao deteta bile? Igračke. Čemu ste se najviše radovali kao poklonu? Igračkama. Šta vam najviše nedostaje kada odrastate i dolaze vam bitnije obaveze - igra. Ja to vidim ovako: postoje dve vrste odraslih - oni koji se još uvek igraju i oni kojima igra jako nedostaje. Kako onda da te ne privuče Toy Story?

Svi imamo neku omiljenu igračku iz detinjstva i ona nam otvara brojne uspomene pred očima. Koliko god igračka delovala nebitno, ona je bez trunke sumnje veliki deo našeg života i zaslužna je za mnoge lepe trenutke koje smo doživeli i mnoge izmaštane avanture koje smo prošli sa njom. Odluka filmotvoraca da nam prodaju priču upravo kroz igračke je genijalnost. I sve što nam ovde prodaju je dobro - prijateljstvo, priznavanje greške, pametno i hrabro postupanje, uvažavanje, pažnju... Mogu o tome naširoko ali plašim se da vremenom počinjem da zvučim kao mudroser. Tako da ću u tekstu o ovom filmiću moralisanje svesti na minimum. 

Danas se jako trude da nam u crtaće ubace što više humora što je svakako dobro ali to može da bude i sjajan način da se maskira odsustvo suštine i priče. Ako se osvrnem na Toy Story ne mogu da kažem da on pršti od humora. Čak mu humora i manjka. Ali je zato zabava na najvišem mogućem nivou. Suviše su se trudili oko priče i likova da film ne bi uspeo. Mogao je imati više humora ali ne mogu da kažem da bi mu on drastično povećao i ovako veliki kvalitet. 

Kada je upravo zabava u pitanju tu imamo odličan fazon kako je ona tempirana. Dok Vudi pokušava da ukloni Baza i dok postoji neslaganje među njima, film nije tako zanimljiv i dinamičan. Ali prava zabava kreće onog momenta kada se ova dva lika udružuju. Tek tada dolazimo do velikih mogućnosti, do stvari koje oni pojedinačno ne bi mogli doživeti, savladati i ostvariti. To je jako pametno. Svakog ćeš zabaviti a klincima pokazati prave vrednosti prijateljstva. 

Iako se film trudi da ističe samo dobre stvari i da pokaže svima koliko su one zapravo sjajne, odvažio se i na jednu opasnu kritiku. Scena u kojoj Vudi i Baz sreću uništene igračke slobodno možemo reći da spada u horor. Meni kao matorom konju ona prestavlja mini traumu. Ne mogu da ostanem ravnodušan prema uništenoj igrački. Da li je to bilo potrebno u filmu koji je namenjen klincima? Oooooo da. Ovo je sjajno iz dva razloga. Prvo je prikazan rezultat destrukcije. Drugo, taj rezultat užasava i predstavlja veliku opomenu. 

Jedna stvar koja lako može da se previdi je uporno Vudijevo insistiranje na tome da dokaže Bazu da je igračka. To je ovde i te kako bitno. Da nije, ne bi ponavljali te pokušaje više puta. Da li si samo plastična igračka? U filmu je poruka da nisi samo to, ti si sreća jednog deteta. Dečija sreća je neprocenjiva. Samim tim je i igračka takva. 

Da li si samo igračka? Da biste imali pravu sliku koliko je ovo dobro, proširićemo to pitanje na život. Da li si samo igračka? Da li si samo objekat? Da li postojiš da te neko drugi iskoristi? Ili si ipak tu da učiniš nekog srećnim, da nekom ispuniš momente zadovoljstvom. Da li si tu da podeliš deo života sa nekim ili si oruđe? Da li nas ovaj film uči nečemu velikom? Ili mislite da je ovaj film lagana sprdnjica o igračkama?

Zanimljivosti:
Lik Sida je inspirisan jednim radnikom Pixara koji je rastavljao igračke i pravio raznorazne kreature od njihovih delova. Bili Kristal je odbio da pozajmi glas Vudiju i po njegovim rečima to mu je najveća greška u karijeri. 

Prvi animirani film koji je bio nominovan za oskara za najbolji scenario. Kada Vudi sedi na krevetu i priča sa Slinkijem, iza njega se vidi crtež sa njegovim likom. To je jedna od prvih skica Vudija. Tepih u Sidovoj sobi ima istu šaru kao tepih u hotelu Vidikovac u filmu Shining. Prvi bioskopski kompjuterski animirani film na svetu.

Naj scena:

Svrha

Moja ocena: 9/10

2 коментара: