Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 7. фебруар 2017.

Don Juan DeMarco (1994)


Kod nas nazvan: Don Huan de Marko
Žanr: Komedija | Drama | Ljubavni
Režija: Jeremy Leven
Glumci: Johnny Depp, Marlon Brando, Faye Dunaway ...

Priča:
Psihijatar pred penzijom mora da izleči mladog pacijenta koji se predstavlja kao Don Huan, najveći zavodnik na svetu.

Moj osvrt:
Ovo je filmić za popravljanje raspoloženja. Da li je to dovoljno - uglavnom da. Da li je to dovoljno u ovom slučaju - o ne. Don Juan DeMarco je mogao biti epski film u žanru romantičnih komedija. Bili su na dobrom putu ali su razmlačili priču i nekako je napravili prepitkom, prelakom. Šteta zbog sjajne ideje, šteta i zbog ovakvog glumačkog trojca. 

Glavni junak je zavodnik, ili je umislio da je jedan. Sa jedne strane, to muškarcima može da izgleda kao "meh, mnjah" ili šta već. E ovaj nije takav, verujte mi. Ovaj zavodi sve na neki svoj način. Osvoji vas stavovima, iskrenošću, emocijama, pa vidimo kako su neki zaljubljeni, kako su neki oduševljeni, kako su neki zainteresovani za momka ali što je najbolje, većini menja raspoloženje, dan pa i život. On uspešno zavodi i nas gledaoce. 

Ništa na ovom svetu lepše od žena nema. Kada budete slušali kako mladi Don Juan priča o njima, zaista ćete osetiti ljubav i fascinaciju ženama. E sada, kada slušate nekog da tako strasno priča i objašnjava ljubav prema nečemu, morate se primiti na to. Nedavno pričam sa kolegom koji voli društvene igre i nedugo posle toga zatičem sebe kako pola sata gledam predstavljanje neke igre na Youtube-u. Znate već da volim knjige ali kada pričam sa jednim prijateljem, imam neopisivu želju da napustim radno mesto i odem kući da čitam. Ljudi koji zaista vole nešto predstaviće vam to tako da ćete i sami biti zainteresovani. Neretko će vam otvoriti vidike i upoznati vas sa jednim novim svetom koji je tu pred vama ali ga ne vidite ili ste ga zanemarili. 

I sada je tu jedno veliko pitanje, da li je ovaj momak lud ili je zaista Don Juan. Pre nego što kažete da je odgovor očigledan, reći ću vam da je taj odgovor totalno nebitan. Deo filma se i čini tako ali posle su odlutali na drugu stranu i krenuli da morališu. Ono što film odlično govori je to da uopšte nije važno kako si obeležen, važno je ono što jesi. Ono što predstavljaš je zapravo ono što voliš. Vidi se to na tebi. Zato i nije bitno da li je ovaj momak Don Juan ili nije. Ono što radi čini ga Don Juanom. Ne čini nas ime onim što jesmo, već dela, karakter i emocije. 

Iz ovoga što sam do sada napisao jasno je da je film mogao biti majstorija. Zašto to nije tako? Zato što nam Don Juan priča bajčicu a trebali bi biti fascinirani. Recimo priča neke sulude priče o sultanijama, haremima i one su totalno nezanimljive i nebitne. Možda rade posao kao malko humora ali ne rade ništa u korist liku ovog momka i u korist drugim likovima. Neki detalji iz priče su sjajni. Recimo kada Don Juan opisuje momenat kada je video ženu u spavaćici. Tu jasno vidite opčinjenost ženom i žena deluje kao predivno biće, što ona i jeste. Iako ta žena u sceni nije tako fascinantna, mi je posmatramo oduševljeno jer zapravo vidimo ono što treba da vidimo. Ovaj momak nam je ukazao na nešto što ne vidimo. I ovaj mali deo priče je genijalnost a utrpan je u ogromnu priču o tamo nekim putešestvijama. Ovi momenti su trebali biti hajlajti svih Don Juanovih priča. Problem je što to ne izgleda tako već sama bajkovitost ima akcenat. I onda ispada da Don Juan fascinira druge nekim tamo pričicama. Ovo je kolosalan promašaj u filmu. 

U centru je Džoni Dep kao Don Juan. Ideja je bila da on fascinira starog doktora (veliki Marlon Brando) kako bi doca na neki način osvežio ljubavni život i odnose sa suprugom (Fej Danavej). Pazi, imaš dve ovakve glumačke legende. Mogućnosti su beskonačne. Da su nam ovaj dvojac servirali veći deo filma umesto onih bajčica, kako god to zvučalo, Don Juan DeMarco bi sijao punim sjajem, i tu ne mislim na film već na lik. Onim malim, briljiantnim detaljima on je fascinirao ne samo doktora, već i nas gledaoce. Odatle je trebalo nastaviti u smeru drugih likova. Dobili bi verovatno jednu od najlepših romantičnih komedija ikada. Sam Don Juan bi blistao i možda bi čak i bilo bitno da li je on onaj za koga se izdaje. Bajkama i bajčicama su totalno zasenili ovo dvoje likova. Ovolika fascinacija Don Juanom od strane doktora je potpuno neosnovana ovakva kakvu je vidimo. I onda postupci koje gledamo kao da ne nose veliku emociju. Šteta zbog Branda i Danavej. Mislio sam da ne može postojati veća šteta ovog tipa od one kada su u Last Chance Harvey spojili Emu Tompson i Dastina Hofmana apsolutno ne znajući šta da rade sa njima osim da ih smeste u šablonski, patetični kraj. 

Don Juan DeMarco će vas svakako oraspoložiti. Tu nema sumnje. Film je pozitivan od početka do kraja. Teško da vam neće prijati ovako nešto. Šta da kažem za glumačku ekipu kad imaš Branda, Fej Danavej pa i mladog Depa. Tu su i melodije velikog De Lucie. Ali ogromna šteta je što je priča promašena, što je ideja neiskorišćena, što su likovi ostali neupotrebljeni. Velika, velika šteta.

Zanimljivosti:
Prilikom snimanja jedne scene dijaloga između De Marka i doktora, tekst koji izgovara Dep je bio tek izmenjen pa on nije mogao da ga zapamti. Brando je pogledao uglove koje kamere pokrivaju i uspevao je da nalepi tekst koji Dep izgovara na šolju kafe tako da je ovaj mogao to neometano da čita. Ovo je prvi i jedini film u kom glumi Selena Gomez. Film je prikazan samo nedelju dana od njenog ubistva. Dep je izjavio da je najteža stvar u saradnji sa Brandom bila da zadrži ozbiljan izraz lica. On je i prihvatio ovu ulogu pod uslovom da Brando bude odabran za ulogu psihijatra. Kako bi savladao Španski akcenat, dep je gledao Fantasy Island. Brando i Dep su veliki fanovi serije  Beavis and Butt-Head (1993) i nekoliko puta kada ih kamere nisu snimale, glumili su ovu dvojicu animiranih likova.

Naj scena:

I've been thinking about our adolescence. You know, there isn't any transitional battleground left for us anymore. I justfeel as though we surrendered our lives to the momentum of mediocrity.

Moja ocena: 6/10

3 коментара:

  1. Mozes li da mi pojasnis ovu zanimljivost u vezi sa Selenom Gomez posto mi nista nije jasno?��

    ОдговориИзбриши
  2. Aa skontao sam, sad sam proverio. U pitanju je izvesna Selena Perez, pomesao si je sa ovom pevacicom hahaha ja gledam da se nisam naduvao ili nesto...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Moguće je da sam prekucao loše :) mada veze nemam ko je ta druga pevačica. Mislim da o ovoj počivšoj ima i film sa Dženifer Lopez

      Избриши