Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 13. април 2015.

Thor (2011)


Thor (2011) on IMDb
Kod nas nazvan: Tor
Žanr: Akcija | Avantura | Fantastika
Režija: Kenneth Branagh
Glumci: Chris Hemsworth, Anthony Hopkins, Natalie Portman...

Priča:
Moćni ali arogantni bog Tor je proteran iz Azgarda među ljude u Midgard (Zemlja) gde postaje jedan od njihovih branilaca.

Moj osvrt:
Rekoh već u komentarima, postoji nešto malo filmova koje sam pogledao dok nisam pisao tako da će neko vreme ići tekstovi o njima. Posle toga ćete dobiti i Birdmana, Nightcrawlera, Black Hawk Down, White Ribbon, Avatar itd. Većina ovih tekstića od ranije su manje više gotovi pa mi ne treba puno vremena da ih doradim i objavim. Ako ih ostavim za kasnije, zaboraviću šta sam hteo napisati. No, da se vratim na Tora. Nordijska mitologija - samo sipaj. Volim sve što ima veze sa mitovima, sa starim pričama, bajkama, legendama itd. Nordijska mitologija u superherojskom filmu - zašto da ne. Ipak je ona nepresušni izvor opasnih priča i veličanstvenih likova. Na žalost, nisu baš puno vremena posvetili ovim pričama pa smo od cele mitologije dobili samo šminku. Šteta. Neka nota ozbiljnosti i neka od priča iz mitologije su mogle doneti mnogo ovom filmu. Ok, nabudžite tu priču efektima, dodajte akciju koja vam treba ali sačuvajte veličinu priče. Ovo je ipak pisano sa malo truda u cilju najglupavije moguće zabave. Ima tu detalja iz mitologije ali su u potpunosti ispod površine. 

Bez ikakve sumnje, ovo je spektakularno dobro nacrtano, osmišljeno, dizajnirano štaveć. Sam Asgard mi deluje kao nešto što se moglo očekivati u starim sci-fi filmovima a opet uz tu notu klasike donosi i osećaj veličine. Izuzimajući scene na zemlji, u svim ostalim scenama okolina izgleda sjajno. Što se tiče scena na zemlji tu postoji par solidnih fazona. Ok, Hemsfort je svakako bombonica za oči naših dama ali u scenama koje nisu neobavezno čavrljanje ili sprdnja, oni postave kameru nisko i imate utisak o opasnoj veličini ovog čove tj. Tora. Mislim to jeste mali detalj, ali eto kako na jeftin način uz malo truda možeš da napraviš dobre stvari. 

Moram da priznam da mi je u jednom momentu delovalo da će ovo biti opasan film. A onda je došao Torov pad na zemlju i potreba scenarista da od ovoga naprave neki standardni, komični sitkom. Humor je i odličan ali i praznjikav. Ovaj drugi najčešće podseća na humor u standardnim humorističkim serijicama današnjice. To je onaj How I met your Mother, Friends itd. humor koji kada utišaš onaj smeh u seriji nisi siguran da li treba da se smeješ. Mislim imaju te serije povremeno draži ali to je u 90% slučajeva prilično praznjikavo. Srećom, likovi su simpatični pa je sve to podnošljivo. Nije kao kada su velikog Skarsgarda u drugom delu naterali da šeta u gaćama. Mene je bio blam u bioskopu kada sam gledao. Čova je filmu bolji glumac od svih ostalih zajedno i cela njegova uloga je da šeta u gaćama. Jako smešno. 

Još jedna loša strana humora je što sve postaje neozbiljno. Ok, ne tražim ekstremnu ozbiljnost ali priča o sukobu dva carstva, ledenog i šarenog je delovala pivlačno. Ali gde su tu zemljani? E pa jasno je da su morali Tora spustiti na zemlju zbog Avengersa ali moglo je to i lepše. Npr da se ovaj film završi tako što Odin šalje sinčeta na našu planetu jer vidi da se zemlji bliži zlo u obliku nove serije u koprodukciji Šotra - Bajić. Ovo spuštanje na zemlju je donelo i automatsko prizemljavanje nečeg potencijalno velikog i ozbiljnog. Fantastika je automatski prešla u šminku i film postaje sprdnjica. 

No postoji i dobra strana humora. Tor nema baš veze kakvi običaji vladaju na zemlji. Mislim jasno je kao dan šta ćeš da radiš. Imamo gomilu filmova koji putovanje kroz vreme iskoriste da se sprdaju sa likom koji ne pripada toj epohi. Ne mora to nužno biti putovanje kroz vreme, pogledajte Krokodil Dandi film recimo. Ovde sasvim dobro igraju na tu kartu. Torova nenakviknutost na ovakvo okruženje donosi nekoliko zaista dobrih fazona. 

Centralna priča ovde je priča o Torovom odrastanju. On je kao neozbiljan mali dečkić, pun sebe zbog svoje moći i treba da shvati šta su prave vrednosti. Mi stariji nećemo naročito obraćati pažnju na ovo ali generalno to je ok ideja za klince koji gledaju film. Više mi se dopada ovako nešto nego Facebook likovi iz animiranog filma Frozen. Srećom, nema ovde patetike. Čova je skontao šta i kako tek kad je upoznao obične ljude i kad je dobio po guzici. To je sasvim ok. Prvo, čova se i figurativno spustio na zemlju, drugo - pa dobio je po ušima čisto da bude naučen pameti. 

Tor je sasvim ok filmić za ubiti vreme i zabaviti se. Scenografija je povremeno spektakularna. Likovi su dopadljivi. Šteta što Hidlston nije ovde dobar kao u nastavku ili u Avengersima, začinio bi malo i ovaj film sa onim ludilom koje nosi. Akcija je ok mada je nema tako mnogo. Priča je slabašna što je i najveća mana filma. Kada ga uporedim sa nastavkom, neuporedivo je bolji za koliko toliko profilisane negativce a nešto slabiji za ludog Hidlstona. Barem ne gledamo dosadnog američkog predsednika (Captain America) u još dosadnijem filmu.

Zanimljivosti:
Kada je saznao da je dobio ulogu, Hidlston je bio u pabu i glasno je vrisnuo što je izazvalo opšte oduševljenje. On je bio na strogim dijetama za potrebe uloge. Kenet Brana je tražio od Hopkinsa da improvizuje govor kada se Odin i Tor svađaju. Kada je Hopkins izgovorio to što je imao, zavladao je potpuni muk. Legendarni Sten Li je izjavio kako je uvek želeo da glumi Odina ali da je bio srećan kada je uloga pripala Hopkinsu. Hidlston je rekao kako je Lokijeva kaciga bila užasno neudobna. 

Bila je teška i previše mu je sužavala vidno polje. Ceo grad je konstruisan u Meksiku kako bi poslužio za potrebe snimanja. Prvi film Rene Ruso posle šest godina. Laufijeva maska je nanošena preko pet sati. Kris Hemsfort je imao iskustva sa rukovanjem čekićem do ranije pošto je u Australiji radio na građevini. Džim Keri je dugo važio kao glavni kandidat za ulogu Lokija. Planiran je animirani film o Toru kao uvod za ovaj film ali on nikada nije prikazan.

Naj scena:

Frka u Jotunhajmu

Moja ocena: 6/10

Нема коментара:

Постави коментар