Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 19. август 2014.

Captain America: The Winter Soldier (2014)


Captain America: The Winter Soldier (2014) on IMDb
Kod nas nazvan: Kapetan Amerika - Zimski Vojnik
Žanr: Akcija | Avantura | Naučna Fantastika
Režija: Anthony Russo, Joe Russo...
Glumci: Chris Evans, Samuel L. Jackson, Scarlett Johansson...

Priča:
Stiv Rodžers se bori da prihvati svoju ulogu u modernom svetu i bori se protiv pretnje iz svoje prošlosti: sovjetskog agenta poznatog kao Zimski Vojnik.

Moj osvrt:
Mora se odati priznanje tvorcima filmova o Kapetanu Americi. Uspeli su da naprave ne jedan već dva užasavajuće dosadna i nebitna filma. Ne tražim ništa posebno od filmova sa superherojima ali barem mi daj malo zabave, dobru dozu humora, nešto vratolomija i koji sci-fi slatkiš za oko. Prvi film o nekom superheroju (ili superherojima) treba da bude lagan za napraviti. Dok stvoriš tog heroja, dok ga iskarakterišeš, dok nam daš priču oko njega, upoznaš nas sa negativcima, lako si ubio prosečno vreme trajanja filma. Čak i takva netalentovana taraba poput Majkl Beja je uspela da napravi odličan prvi film o Transformersima. Prvi Kapetan Amerika je bio neverovatan promašaj. Odsustvo bilo kakve priče koja bi držala pažnju i nedostatak humora su bili baš bolni. Iskreno, više mi je smetalo ovo za humor i zabavu. Imaš Tomi Li Džonsa u filmu čoveče, reci mu samo da radi ono što on hoće i garant ćeš dobiti sjajan humor. Nesposobnjakovići ni to nisu uspeli. U razgovoru sa prijateljima svi mi ovaj film najaviše kao nešto neverovatno dobro, kao nešto što u potpunosti ispravlja sve greške prethodnika. Kako sam se nadala, bolje da se nisam ni udavala. 

Priča je opet presmešna. Znate već ono, imamo neprijatelje u okviru sopstvene organizacije. Koliko smo filmova gledali samo na tu temu? Da li je makar u jednom od njih došlo do iznenađenja? Naravno da nije, taj lik koji sve muti se provali za par minuta. Ni ovde nema nikakve razlike. Samo nam se servira tu neka priča kako je ovo neverovatna zavera. Ček, ako ceo Shield nije ono za šta se prodaje u svim ovim filmovima, zašto se onda toliko trudi da spašava svet i neguje svoje heroje. Mislim ovo je toliko debilno da nema teorije ni da raspravljam sa nekim o tome. Ako je ova priča logična onda društvo za zaštitu životinja zajedno sa vegetarijancima svaki dan jede pečenog vola punjenog pečenim prasetom punjenog pečenim jagnjetom punjenog pečenim piletom. Mislim, već si mi rekao ko je bata koji vodi igru, već si mi rekao da cela priča nema logike a šta je najbolje od svega - potrošio si sat vremena na detektivsku priču koja je komotno mogla biti deo Ranjenog Orla. Niđe veze sa Kapetanom, pričom niti mozgom. 

Izeš herojski film bez patetike i moralnih rasprđivanja. Već mi idu na živce "da li sam trebao", "da li radim pravu stvar" i slične fraze. Oladi. Kapetana gledam već u dva filma. Zar nije malo prekasno za takve priče? Mislim lik nije ostario da bi sad krenuo da se presabira. Mislm ok, jeste ostario sa jedne strane ali nije blizu kraja životnog puta pa sad da razmišlja kako je vreme trebao trošiti na pivo, bejzbol i ručni rad uz kompletni opus Džene Džejmison. I cela ta ljubavna priča iz prvog dela koja je imala neku draž kada se Kapetan budi u sadašnjosti ovde gubi na vrednosti. Zašto? Zato što nisu mogli da nam ne patetišu još malo o njoj. Naravno nisu mogli ni da se ne igraju grebuckajući po mogućnosti da naš Kapetna skonča u naručju Crne Udovice. Pfffff. Mislim ok, voleo sam tu igru po granici u seriji Dosije X. Ovde ona ne pije vodu jer su likovi plitki kao bara a dijalozi su takvi da ih je Šotra izdominirao sa pola snage. 

Nadao sam se da će se osloboditi gluposti iz prvog filma a oni fino koriste sve iz njega da bi ovde uspeli bilo šta da naprave. Zapravo cela ta zavera i organizacija koja stoji iza nje je glavni negativac. Uuuuuu, sjajno. Baš sam želeo da gledam triler sa korporacijskim igrarijama u superherojskom filmu. A šta bi sa Zimskim Vojnikom (Winter Soldier). Pa to je jedan ofrlje napravljen "oće piški - neće piški" lik koji je obična kučka organizacije koja jednostavno nije smela da postoji. Znači imamo zaveru koja je debilna, šablonski dosadnu ogranizaciju koja stoji iza te zavere i taj batica koji je stigao u naslov je njihova pogubljena kučkica. Uuuuu. To je najgori potez još od kad je Nolan rekao "hajde da userem brutalno dobrog negativca i namestim da je on kučka neke tamo paćenice i odradim da ga ubije Žena Mačka". Kontam da bi Bejnovoj reputaciji u tom filmu manje škodilo silovanje do smrti od strane sedam patuljaka. Zimski Vojnik je nešto što će možda u narednim filmovima postati lik kakav treba da bude. Ovde on služi za razvoj patetične priče o tome kako u svetu postoji jedno carstvo i u njemu caruje drugarstvo. 

Gadan problem imam i sa samim likom Kapetana Amerike. Ne mislim da je problem u Evansu, on je baš onakav kakav Kapetan Amerika treba da izgleda. On odlikuje sve što Amerika treba da bude, tj. tako je napravljen. Lepotan je, ima jače sposobnosti od svih, praktično je neuništiv, očuvan u prkos godinama itd. Pa imamo tu i scenu gde on uzima staru uniformu što simboliše na to kako Amerika ceni svoju istoriju itd. Kontam da kontate da mi se već sedi na wc šolji od ovog američkog preseravanja ali hej, oni prave film, neka preslikaju svoju zemlju na superheroja kako god hoće. Ali ovaj lik je ubedljivo najplastičniji od svih superheroja na filmskom platnu. Čovek nema ni trunke harizme. Sem ovih plastičnih osobina zalepljenih za njega, apsolutno ništa ne možemo reći o njemu. Lepotan koji drži govore koje obično drže američki predsednici, samo truća o nekoj pravdi i morališe, humor mu je na nivou desetogodišnjaka. Prejadno. 

Kad već pomenuh humor, moram da kažem da je bolno koliko su i ovde zaboravili na njega. Čoveče, nasmejao sam se samo jednom nečemu pred kraj filma i to kada se pojavio Sten Li. Iz Iron Man 3 odsečeš bilo koja 3 minuta filma i imaš nešto na šta ćeš se nasmejati. Taj film mi je genijalan koliko su bili svesni da nemaju neku priču i dali su 100% sebe da naprave odličan humor i zabavu. Ovde su bili svesni da nemaju priču, da nemaju logiku, da nemaju likove pa su na sreću izbacili i humor. Kontao sam da će se setiti da im je lik prespavao šezdesetak godina pa da će iskoristiti neverovatan potencijal te činjenice. Ono što su odradili iz sve snage je akcija. Kapetan izvodi duplo više akrobacija, više lomatanja, borbe su sve dinamičnije, prepune preterivanja ali čemu? Kada beskrajne scene nelogične priče i nebitne misterije presečeš akcijom, već sam fino uspavan tako da me i ta akcija ne zanima naročito. 

Anketa o tome da li vam je bitno da ovde bude novih filmova je pokazala neki odnos koji ću poštovati u budućnosti. Ovim završavam ovaj serijal gde je svaki "stariji" film pratio jedan nov. Imao sam želju da pogledam ovaj film jer je delovao kao nešto zanimljivo, imao sam želju da pogeledam one koji su "redefinisali žanr", imao sam želju da pogledam neke sa ludim idejama poput Snowpiercera, malo sam i kampovao u bioskopu tako da sam ispucao ono novo što mi je delovalo kao vredno gledanja. Dobijaćete i dalje nove filmove ali one koje procenim da su vredni gledanja, one koje  pogledam u bioskopu i one koje predložite. U narednom periodu vas uz ono što ste izglasali očekuju po jedan Linč, Mihalkov, Venders, Bergman itd. Završnu reč za ovaj film nemam. Kad smisle nešto vrednije ili nešto znatno gore od ovoga, možda ću se više i potruditi. Ovo je dosadan i nebitan film. Toliko.

Zanimljivosti:
Nataša Romanof (Black Widow - Crna Udovica) nosi ogrlicu sa strelom u nekim scenama. Ovo je referenca na njenog saborca i povremenog ljubavnika Hawkeye-a. Falkonova oprema za letenje ima logo Stark industrije. Scena koja je isečena iz Avengersa, u kojoj Stiv saznaje šta se desilo sa Pegi i njegovim odredom, ubačena je u ovaj film. Evans i Skarlet Johanson su sami napisali neke od zajedničkih dijaloga. Entoni Meki je slao gomile E-Mailova Marvelu sa objašnjenjima koliko želi da glumi nekog od Marvelovih heroja. Nick Fury priča kako je njegov otac upravljao liftom. To je bio posao oca Semjuela L. Džeksona. Redford je želeo da glumi u filmu zato što su njegovi unuci fanovi Marvelovih filmova. Stivova lista šta sve treba da prouči je drugačija u mnogim državama. Npr u Britaniji su neke od stavki na listi Šon Koneri i Šerlok Holms, u Australiji Stiv Irvin u Italiji Ferari, Roberto Benini, u Francuskoj Svetsko Prvenstvo u Fudbalu 1998., Louis de Funès, u Rusiji Jurij Gagarin, u Brazilu Airton Sena itd.

Naj scena:

Malo prepucavanja.

Moja ocena: 5/10

4 коментара:

  1. nisam vise anoniman :D19. август 2014. 15:10

    Sam lik kapetana amerike (namerno malim slovima) mi je toliko retardiran da ne zelim da gledam nista sto ima veze sa njim. Eeee, bar da je jedini. Po meni, ono sto vredi od superherojskih filmova su:
    -The Dark Knight trilogija (koliko god je Nolan sjebao treci deo, opet taj film ima u malom prstu vise nego svi Green Lantern-i, Thor-ovi i razni drugi u celoj svojoj pojavi)
    -Batman returns (mozda ne toliko ozbiljan, ali sjajna glumacka ekipa koja je uspela da ozivi neke od likova na poseban nacin, cak mi je i teatralna Michelle Pfeiffer sjajno legla kao Catwomen, a veeeeliki plus je Burton-ov Gotham City i, realno, bez njega mi taj film ne bi bio toliko drag)
    -Watchmen (imam pomesana osecanja sto se tice ovog filma, nekad mi tako lepo legne a nekad izludim posle 20min, ali je svakao otisao nekoliko koraka dalje u odnosu na vecinu drugih filmova ovog tipa i treba ga pogledati zbog toga).
    -Batman iz1989 (ne secam se preterano ovog filma ali cu ga definitivno reprizirati iz jednog jedinog razloga i mislim da je jasno koji je razlog u pitanju)
    E sad, sto se tice humora u superherojskim filmovima, meni bas i ne lezi takva prica. To je jedan od razloga sto mi nije drag Iron Man.
    Voleo bih kad bi Nolan uradio par filmova o pojedinim negativcima iz Batman-a. Voleo bih film koji prati pricu Scarecrow-a, Bane-a, ili bilo koga drugog od negativaca (Joker-a necu bez Ledger-a) bilo iz filma ili stripa ali da je ozbiljno uradjen.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se uglavnom. Ali mislim da ako praviš neozbiljan film za zabavu, moraš da imaš humor. Bez njega dobiješ dosadu. Dark Knight prva dva su vrhunska. Treći je slabiji od prvog Iron Man-a recimo. Taj treći deo je šupalj kao i svaki od tih koje si naveo, samo što ima Nolanov rukopis i nekoliko sjajnih stvari. Problem je u scenariju i pomenutom preokretu. Ako se ne varam, skoro na samom početku filma negativac postaje zakonski vlasnik reaktora. Zašto koji moj onda čeka ceo film da ga detonira? Ubacivanje Žene Mačke u film je takođe neoprostivo. Taj lik je potpuno u duhu ovih koje si nabrojao. Da nije prethodno sjajno kreiran Bejn, da atmosfera nije savršeno mračna, da nije tako sjajno usnimljen, ne bi taj film vredeo više od ovog kapetana. Zato ga često pominjem u negativnom kontekstu. Mislim da je i on pokazao da se Nolan jednostavno prezasitio ove teme i dao je klincima i razmaženoj publici ono što voli: Preokret, koliko god on bio besmislen, Ženu Mačku - koliko god taj lik nemao mesta u atmosferi koja je kreirana. Jasno je kao dan da je vreme da on batali Betmena pa se nadam da će Interstellar zadovoljiti očekivanja. Što se tiče samih superherojskih filmova, tu si ubo 100%. Sve su gori, nezanimljiviji, šablonskiji i zaista ih postaje lako zaobići.

      Избриши
  2. nisam vise anoniman :D19. август 2014. 17:15

    "Ali mislim da ako praviš neozbiljan film za zabavu, moraš da imaš humor."
    Slazem se u potpunosti sa ovim, ali sam hteo da kazem da su mi mnogo drazi ozbiljni filmovi tog tipa i da u njima nema mesta humoru (tj. nije bas po mom ukusu). Hteo sam da kazem i da su mi dosta odbojni ovi drugi, radjeni cisto zbog zabave (nemam nista protiv humora u njima kad su vec sami po sebi smesni).
    Iron man mi je nekako prazan, bas nije ostavio nikakav utisak na mene niti zelju da odgledam ostale delove. Cak mi je vecina X Men delova bolja/zabavnija od njega, verovao ili ne, a nisam neki ljubitelj X Men-a.
    Slazem se i sto se tice treceg Dark Knight-a, ima rupa, nepotrebnih likova (zena-kucka), vijanje preokreta i to Nolanovo iskenjavanje po Bane-u je neoprostivo.
    Ali volim unutrasnju dramu Batman/Bruce, naravno nije to nista novo u odnosu na prva 2 dela ali to je nesto sto nisam video u nijednom drugom filmu ovog tipa. Nakon ove trilogije sam nasao na netu razmisljanja pojedinih psihologa bas o tom odnosu Batman/Bruce, pazi, znaci nesto kad ti kreiras takav lik da se zainteresuju pojedini ljudi iz sveta nauke za njegovu analizu. Ljudi su pisali neke vrste radova o liku iz stripa/filma. To mnogo govori o dubini glavnog lika i ta dubina je razlog zasto mi je drag ovaj film i pored svih tih gresaka i nebuloza. Nekako, niko drugi nije uspeo da mi docara tu dramu, dubinu i probleme superheroja i zbog toga se nalazi medju gore nabrojanim filmovima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. To je to. Zato se ti Nolanovi filmovi i izdvajaju. Pisao sam pre par dana o tome u Batman Begins. Prvi put nam je dao neko čoveka iza maske. Ostali su tu prilično bezlični i nezanimljivi. Prvi put smo dobili razlog zašto bi neko bio heroj a ne prostu činjenicu da je rođen takav ili ga je ukakilo. Samo što je Nolan pravio ozbiljne filmove, ovi ostali prave film koji će privući što više publike.

      Избриши