Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

субота, 14. септембар 2013.

Derailed (2005)


Kod nas nazvan: Izbačeni iz Koloseka
Žanr: Triler | Drama
Režija: Mikael Håfström
Glumci: Clive Owen, Jennifer Aniston, Vincent Cassel...

Priča:
Kada dvoje biznismena imaju aferu, nasilni kriminalac ih ucenjuje. Oni moraju da okrenu stvari u svoju korist kako bi sačuvali sebe i živote svoijih porodica.

Moj osvrt:
Prvi deo filma nas upoznaje sa životom Čarlsa (Klajv Oven) i začecima afere sa Lusindom (Dženifer Eniston). Čarls ima lepu ženu, solidan posao i devojčicu kojoj očajnički treba operacija. Čarls i žena godinama skupljaju za tu operaciju. Samo to upoznavanje Čarlsa i Lusinde, svi ti razgovori i početak afere meni deluju baš neubedljivo. Sve dotadašnje scene su mi baš teško mrcvarenje, sve je to moglo biti spakovano u znatno manje vremena. Potom dijalozi Čarlsa i Lusinde i dolazak do njihove afere su neubedljivi, neprirodni i podosadnjikavi. 

Drugi veliki problem je izbor glumice. Treba ti glumica za ozbiljne scene, treba ti glumica za potresne scene, treba ti glumica da deluje inteligentno, treba ti glumica za dobar dijalog, treba ti glumica da ostavi ubedljiv utisak, treba ti glumica - a ti izabereš Dženifer Eniston. Ok, fino ona izgleda, ali i vrhunac njene glume ne sme da vidi dalje od komedije. A ovde treba da me ubedi da je inteligentna zavodnica. Može al' juče.

Ali eto, šta da se radi, posle pola sata davljenja krene i ta afera i u najzajebanijem mogućem momentu, pre samog "čina" biva prekinuta od strane kriminalca. Iskreno, taj kriminalac tj. tumačenje tog lika od strane Vinsenta Kasela, daleko najboljeg glumca u filmu, je jedino što ima baš veliki kvalitet ovde. On obavi ovde šta obavi i kasnije krenu ucene. Pokušavam što manje da otkrivam jer ipak film krije obrte i obrtiće, tako da dosta narednih kritika shvatite uslovno. Prvo, pojavljivanjem, taj kriminalac ostavlja utisak jer brutalnost pokazuje i prema jednom i prema drugom. Ali kasnija ucenjivanja mi baš nemaju smisla. Prvo nema smisla što ovo dvoje (tačnije Lusinda) ne žele da prijave stvar policiji. Ok, brakovi su im u pitanju onda, ali ako biraš između potencijalnog razvoda i života svih članova tvoje porodice uključujući i tvog, šta ti je tu izbor? 

I tako, Čarls batica pristaje na ucenjivanja jer ipak su životi i njegove i Lusindine porodice u pitanju. I sve to teče polako, predvidivo, njanjavo, bez ikakve tenzije i neubedljivo. Moralo je ovo elegantnije, i to tako da nas drži na ivici nerava, da non stop strepimo šta će sledeće biti, da vidimo zaista tu pretnju ali realnu pretnju, ne nešto što može da se spreči pozivom policije, da vidimo da će Čarls pomeriti pameću ali da vidimo i Lusindu malo više. Možda Enistonka to ne bi mogla da iznese glumom ali njenog pojavljivanja je premalo. Mogao je ovo biti odličan film. Ali ipak, odlučili su se da dave zato što su sačuvali "spektakularan" prejeb na kraju. Ako želiš nešto da sakriješ, nemoj non stop potencirati na detaljima koji ostavljaju to što kriješ kao jedino moguće rešenje. Jasno se vidi da nema logike u mnogim postupcima likova. Samim tim, likovi su neubedljivi, samim tim nezanimljivi, samim tim i opasnost u koju upadaju mi ne stvara tenziju jer znam šta se sprema za kraj. 

Derailed je klasičan primer filma koji praviš samo zato što si smislio obrt. Nije bitno što ceo film do tog obrta bude neubedljiv, nije bitno što je taj obrt predvidiv, nije bitno što taj obrt nije čak ni originalan, bitno je da sve zasnivaš na njemu. Ne kažem da neke ljude ovo neće iznenaditi. Svakako to zavisi od broja filma koji ste gledali, ali meni je ovo već viđeno. U filmu imaš inteligentnu i ženu koja zavodi a ti staviš Dženifer Eniston da glumi tu osobu. Previše grešaka, previše mlakog, previše neubedljivog da ovaj triler bude više od ok za jedno gledanje.

Zanimljivosti:
Mobilni telefon koji Čarls koristi je Nokia 6230. Kada Laroš priča francuski Čarlsovoj ćerci, on izgovara: "Je m'appelle Laroche, comme une petite roche qui va bientôt baiser ton père par derrière". Potom joj kaže da je rekao: "My name is Laroche, it means a rock. Like the little rocks rolling down a river". a zapravo je rekao: "My name is Laroche, like a little rock who will soon screw your father from behind."

Naj scena:

Poziv

Moja ocena: 5/10

3 коментара:

  1. Nije bilo lose planirano vec lose sprovedeno, tj. brzopleto, sto svakako ni dobar glumac kao Owen nije bas zablistao, ume on to i bolje.
    Za glumicu si potpuno u pravu,Francuz odlican dok je Xzibit skroz okej spram male ulogice...
    P.S. Owena kcerka u filmu je sada veoma simpaticno odraslo devojce. ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Zašto Jennifer Aniston ne može biti inteligentna i zavodljiva? To što je većinom glumila u komedijama ne znači da ne može glumiti u nekom ozbiljnom filmu..Niti znači da nije inteligentna..Očito je ti lično ne gotiviš kao glumicu, vidi se da ti se ne dopada, ali to ne znači da je, objektivno gledano, tako kako si opisao.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zašto ne može biti nije pitanje za mene. Koliko ja znam nema ni jednu takvu ulogu niti je dokazala da ima sposobnost da odglumi tako nešto. Nije tačno da je ne gotivim, čak mi je i simpatična ali nije neko ko će glumom ume da te ubedi da može da glumi nešto ovakvo. Nije tačno da sam napisao da ona nije inteligentna već da ona ne može da glumi tako nešto. Ne pripisuj mi ono što nisam rekao, molim te. Ona je za lake drame i komedije i to je to. Tu se pokazala uspešnom više puta. Ja bih voleo da me ona ubedi u suprotno i onda ću da priznam da sam pogrešio. Do tada....

      Избриши