Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

уторак, 10. септембар 2013.

Gremlins (1984)


Gremlins (1984) on IMDb
Kod nas nazvan: Gremlini
Žanr: Komedija | Horor
Režija: Joe Dante
Glumci: Zach Galligan, Phoebe Cates, Hoyt Axton...

Priča:
Dečak slučajno krši tri pravila za čuvanje svog novog kućnog ljubimca i oslobađa hordu nesmotrenih, zloćudnih bića.

Moj osvrt:
Gremline sam gledao prvi i poslednji put još pre osnovne škole tj. još kada su oni važili za nov film. Sećam se da sam bio prestrašen i danima posle gledanja sam zavirivao pod krevet kako bih proverio da li je neka od ovih napasti skrivena ispod. Dvadeset i kusur godina kasnije je došao red da se ponovi ovaj klasik. 

Priča se odvija za Božić i pre svega parodira na čuvenu Božićnu Priču. Imamo bogatu tetku koja mrzi sve, imamo siromašne likove imamo onu Božićnu atmosferu koja vlada gradićem. Elem, kako je Božić najlepši dan u Hrišćana, svakako ga svi žele provesti u miru, ljubavi, radosti itd. Najgora stvar koja se može desiti je da neko ili nešto upropasti taj sveti dan. Tu na scenu stupaju Gremlini. 

Film je koncipiran tako da vam nečim drži pažnju tako da je konstantno zabavan. I van Gremlina tu imamo gomile odličnih, karakterističnih stvari. Recimo, gledali smo dosta filmova gde neko ne voli nešto što ga asocira na težak događaj. Ovde jedno devojče ne voli Božić i tu vidimo najbizarniju nesrećnu priču koju sam čuo na svetu filma. Originalno, blesavo ali u isto vreme i tragično. Tako se kombinuju horor i komedija i rezultuju naravno crnim humorom. Takođe, brzo se kreira nekoliko simpatičnih likova poput lika koji ne voli ništa što nije američko a nadrljaće upravo od nečeg u šta se kune. Imamo čoveka koji smišlja blesave gedžete koji imaju samo jedan problem - uvek prestanu da funkcionišu ili imaju neku falinku koja dovede do urnebesne scene. Imamo i neke šablonce ali film se nasprda sa njima, provuče ih kroz par scena za minut dva i oni nestanu. 

Sama priča vezana za Gremline je vrhunska. Imamo malog, slatkog Mogwai-a i postoje pravila vezana za njegovo čuvanje. E ta pravila baš zvuče onako preteće dobro kao u retro hororima: "Nemoj raditi to i to, inače...". E to inače nas natera da se zapitamo šta to zapravo može da se desi. Od malog slatkog Mogwaia nastaju odvratni Gremlini. Podsećali vas ovo na male, slatke klince kojima ako dozvoliš mnogo mogu da naprave opasna sranja? Način na koji Gremlini nastaju je originalan a oni su za mene genijalno osmišljeni. Sumnjam da neko od vas nije gledao dobre stare crtaće sa Duškom Dugouškom, Patkom Dačom i ostalim legendarnim likovima. Sve mi tu vidimo, i stene koje padaju na njih, i bombe koje im eksplodiraju u lice a sve to deluje urnebesno smešno. Prebacite njih u realni svet, mnogo ih oružnjajte i dobijate Gremline. Ne moram da ponavljam šta u realnom svetu znači eksplodiranje bombe u facu ili pad stene na glavu. 

Gremlini su užasno blesavi ali u isto vreme i zli. Frka koja se diže je sjajna i neverovatno zabavna. Prvo, sami Gremlini su užasno zanimljivi kao pojava i njihovo ponašanje izaziva salve smeha pre svega jer parodiraju na ljude. Drugo, iako dižu ludačku frku, iako je to velika opasnost po ljude, to i dalje izaziva salve smeha. Načini na koji se eliminišu ove zverke su ludački - u mašini za mlevenje, u mikrotalasnoj, odsecanjem glave mačem, spektar je zaista veliki. Uprkos zastarelosti filma sami Gremlini izgledaju odlično. Siguran sam da su bolji od svakog potencijalnog CGI-a. Čak i scena u kojoj se jedan raspada je veoma verodostojna tako da svi komplimenti idu timu za specijalne efekte.

Dvadeset i kusur godina kasnije, Gremlini nisu ni blizu onog zastrašivanja, nisu ni blizu da proizvedu jezu koja me je kao klinju obuzimala pri samoj pomisli na ove napasti. Ali sada, Gremlini su inteligentno napravljena komedija, prepuna parodije, simbolike i urnebesnih momenata. Od prvog do poslednjeg momenta, čistokrvna, stoprocentna zabava. Drago mi je što sam ih reprizirao.

Zanimljivosti:
Gospođa Digl, najbogatija žena u gradu nazvala je mačke po imenima valuta. Mogwai na Kineskom znači đavo, demon ili gremlin. Dok gledaju Snežanu i Sedam Patuljaka u bioskopu, jedan od gremlina nosi uši Miki Mausa. Hojt Akston (Rejmond Pelcer) je improvizovao skoro sve što izgovara. Bioskop koji se diže u vazduh je isti onaj iz Povratka u Budućnost u koji se Marti MekFlaj zakucava autom. Scena u kojoj Gremlin napada Bilija motornom testerom nije bila u scenariju ali je Dante odlučio da je ubaci kao omaž čuvenom Teksaškom Masakru Motornom Testerom.

Naj scena:

Mama vs. Gremlini

Moja ocena: 7/10

2 коментара:

  1. Svaka cast za izbor filma. Bas blesav film, moracu da repriziram.

    ОдговориИзбриши
  2. Odgledah i prvi i drugi dio. Jako su me oduševili. Nasmijali pogotovo drugi. Nije bolji ali nekako ima više humora i upadica. Baš su sjajni oba. Filmovi za opuštanje i ako ih svrstavaju u horore. Meni ne realno. Običan crni humor. Naveo si da ovaj biva ubijen od stvari koju je hvalio i a ako mrzi sve strano, ipak nije jer se vraće u drugom dijelu i to kao jako bitna uloga u borbi protiv Gremlina. Gizmo jako gotivniji i slađi u drugom dijelu. I on umije da nasmije svojim forama. Preporučio bih ti da ga pogledaš. Fino bi te nasmijao.

    ОдговориИзбриши