Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 13. фебруар 2012.

Where Eagles Dare (1968)


Where Eagles Dare (1968) on IMDb
Kod nas nazvan: Orlovsko Gnezdo, U Orlovskom Gnezdu
Žanr: Akcija | Avantura | Drama | Ratni
Režija: Brian G. Hutton
Glumci: Richard Burton, Clint Eastwood, Mary Ure...

Priča:
Saveznički agenti moraju da moraju isplaniraju upad na zamak gde Nacisti drže američkog generala kao zatočenika. To što se zamak nalazi na nedostupnom planinskom vrhu situaciju čini beznadežnom...

Moj osvrt:
Već sam pričao kako ne volim ratne filmove koji se svode na konstantnu pucnjavu. Jedini koji mi se svideo od tih je Black Hawk Down ali on ne može da prismrdi remek delu kakvo je ovaj film. Ovo je pre svega avantura i genijalan špijunski film. Ratni je zato što se dešava za vreme Drugog Svetskog Rata. 


Priča je zaista dobra, pogotovu njen aspekt koji se tiče špijunaže. Naravno, da bi taj špijunski deo uspeo, moraš imati vrhunskog glumca koji može da te ubedi da je neko ko može da zajebe bilo koga. Ovde ga imaju a to je njegovo visočanstvo Ričard Barton. Nije samo on tu sjajan glumac, imamo ovde još gomilu glumačkih veličina a jedna od njih je i Klint Istvud. Pomenuću i meni omiljenu, prelepu Ingrid Pit. 


No da se vratim filmu. Scene su prelepe jer se radnja odvija u toku zime u planinskim predelima. Činjenica da imamo to ne baš prijateljski nastrojeno vreme i zamak koji se nalazi na vrhu nedostupne planinčine je nešto čime se ovaj film može pohvaliti. Sam dolazak do tog zamka nije jedini problem na koji naši junaci nailaze. Samim tim, špijunski aspekt filma dolazi do izražaja jer je urađen tako da ne vređa inteligenciju nijednog momenta. Ovde se vidi koliko brilijantan um moraš biti da isplaniraš situaciju. Zbog tako sjajne izvedbe, do samog kraja filma nećete znati ko je ko, ko koga špijunira, ko je pozitivac a ko ne. 


Neku veliku pucačinu nemamo do samog kraja kada kreće rasplet. Iskreno ona ni malo nije falila tokom celog filma. Čak je zbog jedinog preterivanja u filmu i smatram najslabijim delom ovog ostvarenja, ako nešto u ovom filmu i može da se nazove slabim. Ovo je spektakl koji svako treba da pogleda.

Zanimljivosti:
Klint Istvud nije želeo da glumi u filmu kada je čuo da će biti plaćen manje od Bartona ali je prihvatio kada mu je dato $800.000. Ovo je film u kom lik koji tumači Klint Istvud ubija najviše ljudi. Alister MekLin je pisao scenario i knjigu naporedo. 


U sceni gde se Barton i Istvud penju zidom, vidi se koliko se Barton lakše penje a Istvud zaostaje. To je zato što je Barton kao i u većem delu svoje karijere bio pijan pa ga je ovde podizao kran što je maskirano specijalnim efektima, dok se Istvud zaista penjao uz zid. Ovo je omiljeni ratni film Stivena Spilberga. 


Ingrid Pit je u stvarnom životu izvela bekstvo preko Berlinskog Zida. Zbog činjenice da je kao devojčica pobegla od nacista, bilo joj je prilično neugodno da glumi ovde zato što je većina glumaca nosila nemačke uniforme. Sam Istvud ovaj film naziva "Where Doubles Dared." Naslov je bio inspirisan Šekspirovim Ričardom III i rečenicom, "The world is grown so bad, that wrens make prey where eagles dare not perch." U filmu vidimo tačno 100 ubistava. 

Naj scena:


Špijunska igra

Moja ocena: 9/10

2 коментара:

  1. Anonimni Posetilac2. август 2020. 14:19

    Ovo je film u kom lik koji tumači Klint Istvud ubija najviše ljudi. - Zar nisu pogrešili? Mislim da je The Outlaw Josey Wales

    ОдговориИзбриши