Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 10. април 2023.

Crimen Ferpecto / Ferpect Crime (2004)

 

Žanr: Avantura | Komedija | Krimi | Triler
Režija: Álex de la Iglesia
Glumci: Guillermo Toledo, Mónica Cervera, Enrique Villén...

Priča:
Rafel vodi žensko odeljenje velike robne kuce. Ambiciozan i šarmantan, odeljenje pretvara u svoje kraljevstvo. Za viši položaj u hijerarhiji rival mu je Don Antonio. Igrom sudbine Rafael ga ubija. Jedini svedok zlocina je Lourdes, naizgled...

Moj osvrt:
Ferpect Crime je suluda, crna komedija koja ima svoje momente. Zabava je nesumnjivo tu, neki momenti su bizarni a opet dobri ali glavni problem nastaje kada zagrebemo i gledamo nešto dublje u ove likove. Tu pronalazimo pukotine u ovom filmu. No, ovaj filmić je svakako vredan pažnje pa ćemo ukratko da iznesemo pluseve i minuse. 

 


Prva vodilja priče je ambicija. Film nam prvo daje ambiciju jednog čoveka koji nezadrživo ide ka uspehu i gazi sve pred sobom. Sa jedne strane to je zabavno i nekako je dopadljiv u toj svojoj ljigavosti i manipulacijama. On živi život koji je ostvarenje sna svakog neostvarenog muškarca. Komično jeste, zabavno jeste ali tu imamo jedan ne baš mali problem. 

 


O kakvom problemu pričamo? Koliko god ova lik delovao kao svetski mega car, njegov uspeh se ovde zasniva na predstavljanju žena kao objekata koji su tu da zadovolje njegove porive, ambicije  i potrebe. Nekako su mi te scene ponižavajuće po žene i nije mi baš sve to prijatno za gledanje. Sa jedne strane razumem da se tako priprema teren za kontra udarac ali mislim da je trebalo zauzdati ovu "preteranu" muškost. 

 


Odlična strana filma su bolesne ambicije u kombinaciji sa manipulacijama i pohlepom. To su tri aspekta filma koja voze sve, i dramu i komediju i priču uopšte. Serija suludih scena i potpuna zabava mogu da vas prevare da je ovo duboko i blog zna koliko sjajno. Iskreno, zbog te zabavne strane filma mi je i drago da sam ga pogledao. Vreme nije potrošeno uludo. Ali... 

 


Ako likovima sklonimo ambiciju, pohlepu i manipulaciju nemamo likove. I onda imamo žene kao objekte i glavne likove kao lutke. Nekako sumnjam da je to namera filma. Više su se ovde zadržali na tim muško-ženskim klišeima. Da su samo malo vremena posvetili drami i da su nam ti likovi bili opipljiviji, ovo bi bio jako dobar film. Ovako, bez te tri stvari, likovi su poput lutaka koje se pojavljuju u samom filmu. 

 


Eh, ono što zaboravih, film sjajno pravi preokret kada ovom čoveku postavi rivala u ženi koja takođe ima svoje ambicije. No njihove ambicije bi se pokalpale kada bi njihova privlačnost bila obostrana. Onda bi ovaj film prštao od zajedništva a ne od rivaliteta. Šta je zanimljivije od toga? Trebalo bi da je to rivalitet ali taj rivalitet iako je zabavan zasniva se na prevelikom broju klišea i jako plitkih fazona. Tako da, iako sam se zabavio, pomalo sam razočaran jer je ovo moglo biti mnogo bolje. 

 


Rekoh već, neću dugo. Nema potrebe ovde za neko veliko raspisivanje. Da li gledati ovaj film? Da, naravno. Jako je zabavan. Možda vas neće nasmejati humorom ali će vas privući svojom suludošću. Na žalost, dramski je dosta tanak, povremeno ima jako plitak humor tako da ga to sprečava da se ostvari kao vrhunska komedija. Tako da mogu reći da Ferpect Crime i nije baš Perfect komedija.

Zanimljivosti:
Neki od klovnova sa kraja filma su fanovi Aleksa de la Iglesie koje je on pozvao na snimanje. Iglesia je izjavio kako je ime filma posveta filmu Dial M for Murder (1954) koji je u Španiji poznat kao "Crimen Perfecto" (Perfect Crime, Savršen Zločin). Dijalog o prošlosti između Rafaela i Roksane trebao je biti vođen uz večeru ali je glumica Kira Miro predložila da se on vodi uz scenu vođenja ljubavi kako bi bio smešniji.

Naj scena:


Umetnost prodaje

Moja ocena: 6/10


Нема коментара:

Постави коментар