Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 14. новембар 2021.

Re-Animator (1985)


 

 Žanr: Komedija | Horor | Naučna Fantastika
Režija: Stuart Gordon
Glumci: Jeffrey Combs, Bruce Abbott, Barbara Crampton...

Priča:
Kada pomalo čudan student stigne u kampus, počinju bizarni eksperimenti sa oživljavanjem mrtvog tkiva.

Moj osvrt:
Ako bih birao jedan žanr koji mi najmanje leži to bi bila horor-komedija. Za mene su to najiskrenije dva teško spojiva žanra. Ima tu bisera koje volim pogledati ali uglavnom ostanem ravnodušan prema smešno-strašnim filmovima. Retko koja horor-komedija ima dobar balans između žanrova. Desi se da gledam film i uvuče me u horor atmosferu i onda krene drugom stranom gde odmah izgubim interesovanje. Evil Dead je nešto što je dinamikom i sjajnim junakom uspelo da dostavi kvalitet koji želim. Re-Animator spada u bolje horor-komedije koje sam pogledao ali i dalje je to nešto što mi je ok za jedno gledanje. 

 


Nisam siguran da li su imali nameru da od ovoga prave pravi, čistokrvni horor ali mi se sviđa što su bili dovoljno pametni da shvate da nešto ovakve tematike ne može biti toliko efikasno kao čistokrvni film strave. Ovo je snimano 1985 i filmovi o ludim naučnicima su ostali zatrpani decenijama iza. Da bi dostavio nešto vrhunsko, morao bi da budeš jako originalan. I sama odluka da se sprdaju sa tom tematikom je jako dobra. Mala zamerka je u tome što su, čini mi se, čekali neko vreme da krenu sa tim. Iskreno nisam ni znao da je ovo horor-komedija. Tek kada se film zaleteo shvatio sam o čemu je reč. 

 


Ono što me je oduševilo je odnos prema tim ludim naučnicima. U starim horor filmovima svi beže od njih, oni su očigledni zlikovci. Ovde, šta god oni uradili ljudi prihvataju i prilaze im. Vest je jako sumniv, izvodi nešto grozno i eto, glavni junak ide uz njega. U fazonu "jebi ga, pametniji je od mene". Iako ta genijalnost ne prizvodi ništa dobro, iako se rađa problem za problemom, nema zaustavljanja. Vest ima podršku, odvratni profesor koji izrasta u Vestovog neprijatelja takođe. Još je i više nego jasno kakve namere taj profa ima, koliko greši, plagijator je itd. Ali jebigica, on je uvaženi drug član i njegova reč se poštuje. Genijalnosti ovih ludih naučnika eskaliraju i eksplodiraju gomilom suludih scena kako priča odmiče. 

 


Već sam napisao da kod horor-komedija imam problem sa tim prelazom između horora i komedije. Recimo ovde vidimo jednu vaskrsnutu raspalu mačku. Ta scena me je malo podsetila ja scenu sa jednom kucom koja me i dan danas boli a iz filma je Fly 2. Prvo što pomisliš, u kakvim bolovima je to stvorenje što je ipak elemenat horora. Iskreno sam mislio da će se posvetiti više tome, momentu oživljavanja i žrtvom. No film je odlutao u komediju i ugasio mi interesovanje za tu temu. Moja greška je svakako što to nisam očekivao. Igra se film time kada treba oživeti žrtvu i u kakvom stanju će biti. Ali nekako mi je neiskorišćen potencijal toga pogotovu kada se ima u vidu poslednja scena u filmu koja je bila i više nego očekivana. 

 


Najbolja stvar u filmu je Herbert Vest u odličnom tumačenju Džefrija Kombsa. Kombs je odlično izneo lika koji u isto vreme deluje genijalno ali i zlokobno. Za mene najveća vrednost ovog lika je neodlučnost oko toga da li je on ovde negativac ili pozitivac. Film nas navodi na obe strane. U početku izgleda kao ludi genije koji ne donosi ništa dobro ali onda vidimo druge likove u poređenju sa kojim ovaj čova izgleda kao najnormalniji čovek na svetu. Tako da je on verovatno jedan od najkarakterističnijih antiheroja koje možete videti na filmu. 

 


Nemam ovde još puno šta dodati. Horor-komedije me retko privuku i pokrenu tako da je sličan slučaj i sa ovom. No opet, ovo spada u bolje koje sam gledao i zbog Kombsa (Vesta) rad sam pogledati i nastavke. Za razliku od većine filmova iz ovog žanra, ovaj mi je držao pažnju i doneo mi momente zabave. Ljudima koji nemaju problem sa ovim žanrom, verujem da će ovo biti beskrajno zabavno tako da navalite. Što se mene tiče, ovakve stvari baš i nisu moja šoljica pepsija.

Zanimljivosti:
Za potrebe snimanja, potrošeno je oko 15 litara lažne krvi. Stjuart Gordon je inicijalno želeo da film bude crno beli i da bude veran Lavkraftovoj priči. Uloga Herberta Vesta je jedna od prvih većih Kombsovih i zbog te uloge je uglavnom ostao u Horor žanru kroz celu karijeru. Kada je bio na audiciji za ovu ulogu, Kombs nije ni znao ko je Lavkraft.

Naj scena:



Početak haosa

Moja ocena: 6/10

3 коментара:

  1. Po meni su Dellamorte Dellamore i American Werewolf in London ubedljivo najbolji miks humora i strave, možda ti oni više legnu nego npr. nešto kao Re-animator ili Return of the Living Dead koji najviše idu na to da zabave. Tu posle njih je odma El Dia de la Bestia, s tim što je to više komedija nego horor, ali svakako kao komedija je presmešan i prezabavan.
    A ne znam koliko bi ti legli ostali Gordonovi filmovi pošto je Re-animator (R-A) verovatno nešto najbolje i najzabavnije što je napravio, ali obavezno pogledati i From Beyond, iako je najveći problem tog filma što za razliku od R-A koji je Lavkraft pisao iz zajebancije, FB ima dosta ozbiljnu premisu a Gordon je i od toga uzeo više da se zajebava. U ovom veku što je napravio gotivni su mu Dagon, Stuck i King of the Ants, sve ih cenim oko 3/5, mada šteta što sve ove filmove nije pravio sa malo više ozbiljnosti(osim R-A pošto je to svakako i trebala biti samo zajebancija).

    ОдговориИзбриши
  2. Slažem se u vezi ovog da horor sa primesama komedije ne ide zajedno. Poštenije su mi parodije na horor filmove, kao što su Mrak film(ovi), ili nešto ranije snimljen Subota četrnesti. Ali, ako bih morao da biram najuspeliju parodiju na horor, onda je to, pomalo zaboravljeni film, Abot i Kostelo sreću Frankeštajna. U pitanju je film koji parodira žanrovske arhetipove iz 30-tih i 40-tih godina XX veka, kao što su: Drakula sa Belom Lugošijem, Frankeštajn Borisa Karlofa, mumija, vukodlak...Scena sa Kostelovim nekontrolisanim cvokotanjem zuba kad shvati da je pored njega vukodlak me i danas, kao odraslog čoveka poprilično nasmeje. Preporuka za ovaj film.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Abota i Kostela ne zaboravljam ni u jednoj izvedbi :)
      Obožavam njihove filmove tako da ću rado reprizirati i taj.

      Избриши