Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

недеља, 21. новембар 2021.

Kelly's Heroes (1970)

 

Kod nas nazvan: Kelijevi Heroji / Kelijevi Junaci
Žanr: Avantura | Komedija | Ratni
Režija: Brian G. Hutton
Glumci: Clint Eastwood, Telly Savalas, Don Rickles

Priča:
Grupa Američkih vojnika ide iza neprijateljskih linija kako bi se dokopala tajne zalihe blaga koje je u rukama Nacista.

Moj osvrt:
Kada pogledaš glumačku ekipu, lako je odlučiti se za ovaj film. Kada pogledaš tematiku još nema se šta čekati. Pljačka banke iza neprijateljskih linija, Istvud, Savalas, Saterlend, šta tu ima da se misli. Na to, režiser je čova koji nam je doneo sjajni Where Eagles Dare. Uzmi iglu, ubodi me u venu i odvrni lagano da teče. Da li je prijalo? Hmmm recimo da jeste. Da li je ispunilo očekivanja? I ne baš. Očekivao sam više. Pričaću uglavnom o problemima ali imajte u vidu da je ovo jako zabavan film. Neću puno o pozitivnim stvarima jer i sami možete zaključiti koje su one. 

 


Ubedljivo najveći problem u filmu je neozbiljnost. Ok, ovo jeste komedija ali nije samo komedija. Da je totalna sprdnja, ne bi bilo problema. Ali ovaj film ne pokušava da bude potpuna sprdnja. On želi da budemo svesni žrtve i izgubljenog života. Problem je što su konstantnom vedrinom zanemarili taj dramski momenat, prilično ublažili užase rata i onda kada neko konačno nastrada, odreagujemo sa "meh" i idemo dalje. Nema onog momenta tragedije koji nas opasulji. Recimo i "Veliko Bekstvo" je imalo taj vedriji ton i pomalo neozbiljnosti ali kada udari, udara kako treba jer je drama bila na dobrom nivou. 

 


Zašto fali drame? Zato što nemamo jači upliv u likove. Kada imaš ovakve glumčine, treba ti jako malo detalja o njihovom životu, navikama, delima. Ovde su se igrali samo fasadom. Istvudov lik je tihi odmetnik kao i u onim starim vesternima, Savalasov je onaj standardni narednik koji mnogo viče ali jako je poštovan i voli svoje vojnike, Saterlendov lik je ona standardna budala. Ok, to je dobar nacrt za početak. Daj mi nešto više. Kako? Daj mi momenat koji će da ovog smirenog učini glasnim ili rasplače, daj mi momenat u kom će narednik da bude nečim poražen, daj mi momenat u kom će budala da bude pogođena tragedijom ili nastupi ozbiljno. Ništa. Sve je jako jednodimenzionalno. Ovo ne predstavlja problem za komediju jer ovaj film i jeste vrhunska komedija. Ono što ovom filmu manjka je malo drame i mnogo ratne realnosti. 

 


Mislite da zakeram i da tražim previše? Naravno da ne tražim. Evo pogledajte Inglorious Basterds. Imamo šale od kojih se slatko nasmejemo, zar ne. Bred Pitovo "Signore" je dovoljno da izmami osmeh na licu. Hajde da prošetamo onda u drugi momenat tog filma i vratimo se na Landino ispitivanje sa početka filma. Ja sam se preznojio. Zašto? Zato što je Landa jebeno zlo od koga se plašiš, zato što se plašiš za život običnog čoveka. Ne smatram taj film ništa boljim od ovoga ali mešavinu komedije i rata je doneo na znatno bolji način. Upravo zato si ovde morao da doneseš običnog čoveka iza te maske koju serviraš. 

 


Već ste naslutili sledeći problem iz pasusa gore. Pomenuh da je Landa zlo kojeg se plašiš. Ovde su Nemci bezopasniji od nevremena. Pričamo o vojsci koja je u jednom momentu samouvereno krenula da osvoji sve što može i krenula je to jako uspešno da radi. Sigurno postoji jak razlog zašto im je to uspevalo zar ne? Ovde od toga nema ništa. Nemci skoro nikog nisu ubili ceo ovaj film. Nemci su velika opasnost od kojih heroji beže početkom filma ali posle se lagano ušetaju u njihove linije i počiste ih gde god ih vide. Priča se o tenkovima koji su skoro neuništivi - ti isti tenkovi skoro ništa ne urade u odsudnoj borbi. I onda se sve ovo svede na "igramo se rata" što može da bude ok samo u čistokrvnoj komediji što, rekosmo već, ovaj film nije. 

 


Možda je ova nesposobnost Nemaca donekle ublažena ništa manjom nesposobnošću druge strane, prvenstveno vrha komande. Vojska naših heroja zapravo najveće nepriatelje ima u svojoj strani. Bombardovanja i vazdušni napadi koje jedva prežive dolaze od iste strane što naravno kod gledaoca izaziva salve smeha. Onaj momenat u kom misliš da je plan totano upropašten i skapiraš da je upropašten od strane kojoj pripadaju naši heroji je sa strane komedije neprocenjiv. A tek kada vidite suludi vrh komande koji nema pojma ni o čemu, zapitate se zašto se film i trudio biti ozbiljan uopšte. O Kelijevim Herojima kao komediji ne bih trošio reči. Slatko sam se smejao skoro svakoj sceni. Vidi se da postoji hemija među glumcima tako da su komične scene došle prirodno. Tu imam samo reči hvale. 

 


Zapravo jedina stvar koju mogu da zamerim filmu sa te komične strane je preterivanje sa Saterlendovim likom. Ok, on je posveta hipi pokretu ali šta ta posveta traži u filmu čija priča se odvija u drugom svetskom ratu. Cela njegova jedinica su hipiji. Sa jedne strane Saterlend je mega talentovan kada treba da donese blesav lik na filmsko platno. Ali samo malo ozbiljnosti da su mu dali, mislim da bi ovo bilo znatno efektnije. Ako je već odličan vojnik, ako ima jedinicu koja je jako sposobna i bespogovorno ga sluša, mogli su nam dati jasnije razloge zašto je to tako. On je samo vesela budala ovde koja donosi salve smeha a mogao je biti mnogo, mnogo više. 

 


Još jedna stvar mi je ovde zanimljiva - zlato kao motiv. Ok, svi žele da se obogate ali pazite, ovi ljudi su već u ratu i razikuju glavu. Ovo im je šansa da urade nešto za sebe. To je sjajan zaokret kada se ima u vidu koliko nekada filmovi prosipaju tu famu oko heroja a neretko se i proseravaju. Uzmimo Spasavanje Redova Rajana u razmatranje. To je sjajan film. Ali ideja da žrtvuješ ceo vod i šalješ ga u samoubilačku misiju da bi vratio jednog momka zato što je njegova majka izgubila nekoliko njih jako smrdi na patetiku. Zašto? Ako uzmemo da je preko 16 miliona amerikanaca učestvovalo u drugom svetskom ratu, da je preko 400.000 ubijeno, da li je moguće da je ovo jedina majka sa takvom situacijom? Zašto bi onda ovo zlato bilo dobro kao motiv? Pogledajmo sa strane i recimo da ne znamo zašto ova vojska prodire u neprijateljske linije. Videćemo odred koji čisti sve pred sobom što izgleda kao opako herojski čin. Zar je onda bitan povod? Mislim da se film odlično igra sa ovim. 

 


Iako sam kritikovao film, iako je previše neozbiljan, iako je na početku prilično razvučen, iako nije doneo naročito sjajnu dramu, on je opasno zabavan i kao komedija ima jako veliki kvalitet. Budimo realni, sa ovakvom ekipom glumaca morao bi da budeš teški balvan da napraviš loš film. Neko kao Tarantino bi ovde verovatno izvukao maksimum iz priče i likova ali druga je to era. Možda nisam dobio ono što sam očekivao ali je ovo sasvim dovoljno zabavan film da bih uvek rado ponovio neke od scena pa zašto ne i reprizirao ga. Ne mora da bude sve tako mračno. Why don't we knock it off with them negative waves.

Zanimljivosti:
Saterlend se toliko prehladio tokom snimanja da je poslao supruzi telegram da hitno dođe ali ju je upozorio da će on verovatno biti mrtav kada ona stigne. Film je sniman u Jugoslaviji zato što je Jugoslovenska vojska još uvek imala veliki broj Šerman tenkova. 1990 grupa entuzijasta je želela da napravi model grada potpuno isti kao u završnoj borbi u filmu. Toliko su bili predani poslu da su otputovali u Vizinadu (Hrvatska) i iznajmili helikopter kako bi imali bolji uvid u izgled grada. Hrvatska policija ih je uhapsila i optužila da su strani špijuni ali su pušteni nešto kasnije.

Naj scena:


Odlična posveta vesternima

Moja ocena: 7/10


3 коментара:

  1. Meni je ovaj film znatno bolji od Where Eagles Dare. Kelly's Heroes je previše neozbiljan, Where Eagles Dare je previše ozbiljan,ako se sećam dobro.

    ОдговориИзбриши
  2. Uh meni je ovaj film jako dobar i zabavan bio. U pravu si da ovaj komični deo preovladava, mada meni i kao avantura isto pije vodu. Skupljanje ekipe mi je bilo jako zanimljivo takođe i cela ta priča oko zlata, podseća malo na klasičan vestern zaplet ubačen u period drugog svetskog rata. Čak koliko pamtim ima jako zanimljivih borbi sa tenkovima, što me podsetilo na igrice koje smo igrali na segi. E da, isto čini mi se, postoji jedna scena SPOJLER: ******** sa minskim poljem, gde je barem meni zastala knedla u grlu. Baš sam bio utiska da će ti se još više dopasti ovaj film, kada se nađe na blogu, ali svakako je odlično obrazloženo sve u tekstu. Od mene 8/10

    ОдговориИзбриши