Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

четвртак, 02. јун 2016.

The Revenant (2015)


The Revenant (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Povratnik
Žanr: Avantura | Drama | Triler | Vestern
Režija: Alejandro G. Iñárritu
Glumci: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Will Poulter...

Priča:
Graničar koji prati trgovačku ekspediciju se bori za život posle susreta sa medvedom. Nedugo potom biva napušten i ostavljen da umre... 

Priča:
Braćo i sestre, evo me posle nove pauze. Nadam se da sam vam nedostajao barem upola koliko vi meni. Ovog puta imam jače opravdanje nego ikada. Što se tiče nekih planova i ideja, o tome za koji dan. Sada bih pričao o Revenantu jer verujem da je ovo tekst koji najviše čekate. Elem, uglavnom se načitah negativnih kritika o filmu. Neki su bili obrazloženi pa mi je bilo jasno, neki su bili ogorčeni pa sam razumeo bes a opet, kod nekih se jasno videlo "hajde da mrzimo nov film bez nekog opravdanog razloga". Da li je ovaj film zaslužio stroge kritike - o da. Da li je tako užasan - ni blizu. Da li zaslužuje prezir - ne vidim razlog. 

Elem, jedan od čitalaca je napisao da je Revenant pokrao Tarkovskog. Ne mogu reći da ga je pokrao ali je žestoko kopirao neke scene iz njegovih filmova. Može se to nazvati inspiracijom ali neke scene suviše liče da bi bila inspiracija. Da ne lupetam više o tome, kad pročitate ovaj tekst, svi polagano na youtube. Da biste našli video sa tim poređenjem, samo unesite dve reči: "revenant" i "tarkovsky". Ne smetaju mi one scene koje su vizuelno inspirisane Tarkovskim, ali mi malo smetaju scene u kojim film želi da ostavi utisak samim dešavanjem i pričom a koje su kopija scena iz filmova pomenutog režisera. 

Ubedljivo najveći kvalitet filma je način na koji je ovo usnimljeno. Zapravo to me je kupilo u trejleru i zbog toga sam rado čekao ovaj film. Teško je ovo opisati ali pokušaću na najbolji način. Recimo imamo scenu akcije (pucnjave, trčanja, jahanja, prikradanja). I recimo u najvećoj frci imamo kameru koja se kreće među likovima, čuje se zvuk sa suprotne strane od one koje gledamo, kamera se okreće i vi imate utisak da gledate kroz oči jednog od učesnika događaja. Verovali ili ne, pomislio sam u jednom momentu da će nas tako neki lik voditi kroz film a da nam ga neće prikazati do samog kraja. Kad malo bolje razmislim to i nije loša ideja, ali dobro, nije vreme za to. 

Na sve pomenuto se samo nadovezuje i činjenica da se radnja filma odvija po prelepim zimskim pejzažima. Mnogima smetaju scene koje su razvučene, u kojima gledamo čoveka koji šeta i luta prirodom, koji se lomata po reci itd. Meni je to bio odmor za oči i mozak. Recimo uzmimo vazda razvučenu scenu borbe na reci u Hobitu i ovo. Uz tu akciju umalo nisam zaspao. Ovo u Revenant mi je stvarno prijalo. Svi ti pejzaži, sva ta zima, zvuk vetra itd., sve je to svaralo savršenu atmosferu. 

Dolazimo i do borbe čoveka sa prirodom. Da li je ovo film o tome - iskreno nisam stekao utisak da je to ono glavno. Ok, nije sporno da imamo borbu čoveka da pobedi prirodu ali razlog zbog kog to radi mi je govorio nešto drugo. Pogledajmo sve te filmove gde se čovek bori da preživi u surovim uslovima prirode. To je borba za goli život. Ovde je u pitanju glad za osvetom. E u tom grmu leži zec. Ma koliko surova, priroda je pre svega veličanstvena. Ovde prisustvujemo pobedu čoveka nad prirodom kako bi on uradio šta - oduzeo život drugom. I u čemu je tu pobeda. 

Možda bi priroda malo mogla da pojača i tako stekne apsolutnu moć na ovoj planeti. Ionako smo debelo omanuli. Mislite da sam crn, patetičan i da preterujem? Dok ovo čitate u udobnosti fotelje, kreveta, pijete hladan sok, jedete grickalice, zamislite sliku deteta koje je koža i kost, koje pokušava da sisa majčinu sisu u kojoj nema mleka. Hteo sam da okačim ovde tu sliku ali nemam snage da je pogledam ponovo. Zamislite tu sliku i zapitajte se onda dokle smo stigli. Kako je Romero rekao u jednom od svojih filmova, "Da li smo vredni spasenja?" 

Ono što mi se dopalo je taj kontrast u prirodi, ono što prikazuje tu prirodu prelepom ali u isto vreme surovom. Imamo prelepe slike snežnih predela, reka, drveća i veličanstvenost prirode zaista dolazi do izražaja. Opet, na drugoj strani imamo sve opasnosti koje ona donosi. To je fino dozirano u filmu. Imamo nenormalnu scenu borbe sa medvedom i posle toga nemamo toliko ekstrema. Sve je posle toga manje više ok i očekivano. Sviđa mi se način na koji je dočarana opasnost. Ne samo ona koja preti od prirode već i od neprijatelja. Najbolja scena na taj fazon je jedan susret glavnog lika sa indijancima. Što je najbolje, ne deluju ti indijanci tako brutalno i krvoločno ali sam način na koji je scena odrađena, kako je to prikazano iz perspektive glavnog lika je masterpis. Lagano najbolja scena u filmu. 

No hajde malo o suštini. Inaritua jako poštujem pre svega što je uspevao da dostavi emociju. Nekako osećate sve što osećaju likovi: i težinu i tragediju, i tugu, i strah. U Revenant imamo osvetu. Da bi to bilo efektno, moraš da osećaj gorčinu, moraš da osetiš bol gubitka zajedno sa likom ili likovima u filmu. Evo nekoliko vrhunskih primera kako se to radi: Braveheart - treba li vam objašnjenje. Ako vam se creva nisu iskidala kod scene kada nevinu devojku kolju, zašto onda gledate filmove. Virgin Spring - pre svega jeziv je način na koji je veliki Max Von Sydow dočarao taj bol. Apocalypto - opet Mel Gibson. Tragična scena tu baš budi najveći mogući bes. Pa i nebitni Edge of Darkness gde opet Gibson dočarava glumom bol gubitka. Francuski 7 Days - kratka ali mučna i šokantna scena pronalaženja tela žrtve. Da ne dužim. Revenant me je tu ostavio skoro pa ravnodušnim. Ne, nisam bezosećajan. Sada kad imam dete još sam osetljiviji na ovako nešto. Ali ovo - suviše me podseća na one rutinske akcije. Zveknuo si mi nekog, sad ću da te zgazim kao mrava. Zašto je to tako? 

Druga stvar koju je Inaritu donosio je ljudskost i realne likove. Nekako je lako bilo poistovetiti se sa njegovim likovima. Prvo je to što nam je dočarao emociju, drugo, ti likovi su baš od krvi i mesa. E upravo tu Revenant pada i to je odgovor na pitanje na kraju prethodnog pasusa. Ovde su likovi kao da su ispali iz tih rutinskih akcija ili iz stripova. Imamo radnju zbog radnje, ne zbog likova. Da ovo nije tako dobro usnimljeno, da nema nekoliko dobrih detalja i fantastične lokacije gde je snimano, zaista ne znam po čemu bih ga izdvojio od filmova sa sličnom tematikom. 

Da sumiram, Revenant je ok film i to je to. Da nema ovu prelepu prirodu, da nije usnimljen ovako kako je usnimljen, bio bi tek podnošljiv i komotno bi mu mogli smanjiti ocenu za 2. Bez ikakve sumnje ovo je najslabiji Inarituov film. Da je doneo ono što ume, zbog sjajne podloge, bio bi epsko ostvarenje. Ali je lišen onoga što Inarituovi filmovi predstavljaju - ljudskosti i emocije, a to je trebalo da nosi film. 

Verujem da očekujete i koju reč o glumi. Ne vidim ovde ništa posebno uprkos dvojici dobrih glumaca, pri čemu više favorizujem Hardija (jer Bronson). Očigledno je Leo dobio oskara jer mora da ga dobije već jednom. Meh, kakvi levi glumci ga danas dobijaju i za šta ga dobijaju, Oskar je samo šou, kao i 99% današnje kinematografije.

Zanimljivosti:
Pošto je početak snimanja kasnio, sneg u Kanadi se otopio pa je snimanje moralo biti premešteno u Argentinu. Inaritu je odbio da ubaci specijalne efekte u film jer bi po njegovim rečima sam film postao sranje. DiKaprio je zaista pojeo deo sirove bizonove jetre iako je vegetarijanac. On je za potrebe filma naučio da puca iz muskete, da upali vatru, naučio je i dva indijanska jezika i proučavao drevne tehnike iscelivanja. 

Hardi je na snimanjima uvek na strani ekipe koja pomaže. Zbog toga se jednom sukobio sa Inarituom i čak ga je uhvatio i za gušu. Od te scene su nastale i majice koje je Hardi razdelio ekipi. Hju Glas, koji je bio inspiracija za glavnog lika u filmu, nikada se nije ženio niti je imao dece. Tom Hardi je svoju glumu zasnivao na glumi Toma Berindžera iz filma Platoon. Šesta DiKapriova nominacija za oskara.

Naj scena: 

Opasnost

Moja ocena: 7/10

10 коментара:

 1. Lubecki "oduvao" fotografiju, Leo DiCaprio savrseno odglumio, Hardi mi na momente nije onakav na kakvog sam navikao, atmosfera jezivo sablasno jaka,emocije takodje, desetka od mene !!!

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Jeli Lubecki surađivao sa Innarituom i na Birdman-u?Čini mi se da su slično usnimljena ta dva filma.

   Избриши
  2. Jeste. I tu je bio direktor fotografije

   Избриши
 2. Voleo bih da napises tekst za ovaj film http://www.imdb.com/title/tt0040522/

  ОдговориИзбриши
 3. Outsider, jedan saveet mi treba. Bio sam sa nekim društvom i lik je tu kojeg znam jedno vreme. Eto da ne dužimo priču krenuli smo o nekim filmovima i tu su se našli OUATIH i Revenant. Počeo je priču kako je masu njegovih drugova reklo za prvi da ništa ne valja a posle dodao za Revenant da je smeće od filma. Krenula je rasprava i hteo je da mi nametne mišljenje da je samo on u pravu i da sam ja eto - lud što mislim da je Revenant odličan film. Posle krene priču da mi je znanje filmova ravno nuli, a nakon što je završio sa tim krenuo o fudbalu i kada sam rekao da Mesi nije najbolji svih vremena: onda sam ja totalno lud po njemu. Ovo sam ovde hteo staviti jer smo baš počeli zbog ovog filma i njegovih uvreda na račun i filma i mene. Čisti je nonsense reći za ovaj film da je teška glupost i smeće a tek šta je vređati nekog zbog mišljenja. Pa sam htio pitati za savet šta sa takvima i njihovom drskošću? Druga je stvar kad naletiš na nekoga po internetu koga ne znaš a ovog znam itekako

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Ne radiš ništa. Osim u ekstremnim slučajevima, prođe vas to sve sa odrastanjem

   Избриши
  2. Ja sam odrastao. A taj koji mi je to govorio ima 36. godina. Skoro deset godina stariji od mene. Pa ti vidi ko je tu nezreo :D

   Избриши
  3. Onda me brinete obojica, i ti što se uopšte bakćeš na tu temu i on jer mu nema spasa :)

   Избриши