Obavestenje

Obaveštenje: Listu sa vašim predlozima možete videti ovde .

понедељак, 23. новембар 2015.

Run All Night (2015)


Run All Night (2015) on IMDb
Kod nas nazvan: Noćna Potera
Žanr: Akcija | Kriminalistički | Drama | Triler
Režija: Jaume Collet-Serra
Glumci: Liam Neeson, Ed Harris, Joel Kinnaman ...

Priča:
Mafijaš i plaćeni ubica Džimi Konlon ima jednu noć da izabere stranu: da pomogne Majku, sinu koji ga se odrekao, čiji život je u opasnosti, ili dugogodišnjem prijatelju, mafijaškom šefu, koji želi da Majk plati za ono što se njemu dogodilo.

Moj osvrt:
Evo jedne i više nego rutinske akcije. Ne rekoh da sam pogledao par novih filmića za decu, pa vas čeka još jedan prikaz još jednog nebitnog filma pored ovog i Focusa. Posle toga, takve gluposti ne bi trebale da osvanu ovde. Takođe, prikazi su se malo proredili ali neće ovo biti budući ritam. Trenutno sam malo u frci zbog raznoraznih stvari pa ne stižem gledati filmove. Elem, Run All Night je pre neki miks isečaka iz nekoliko filmova nego zaseban film. On nema niti jedan jedini segment koji funkcioniše kako treba, nema likove, nema priču, nema ništa osim neke tamo nebitne akcije. Ovo ne funkcioniše ni kao film za ubijanje vremena. Jednom rečju, isprazna dosada. 

I te kako je ovo moglo da valja jer je postojao sjajan temelj za kreiranje dobrog odnosa između likova. Pre svega tu mislim na likove koje tumače Liam Nison i Ed Heris. Mali spojler, takoreći spojlerićak, jedan od njih će ovom drugom ubiti sina i ovaj drugi će želeti da uzvrati istom merom ovom prvom. Pazi, nije rocket science, ali hej, ima tu neke drame. Naravno da nema, iz prostog razloga što su se momčići odlučili da nam serviraju dramu između oca i sina. Kao otac želi spasiti sina a sina izbole za oca jer oni imaju standardni usrani netrpeljivi odnos iz filmova. Čemu to služi u ovakvoj priči kada ne utiče ni na šta? Ako dobijem jedan jedini logičan odgovor na ovo, ima momentalno da odgledam sve Igre Gladi. Mogli su otac i sin standardno da se vole, to ne bi menjalo ama baš ništa. Tačnije  menjalo bi - nestala bi patetika. 

Vidimo da su ona dva pomenuta lika veliki prijatelji. Zašto mi nisi dao neke priče o tome? To su tek zagrebali a mogli su to razviti do perfekcije, pogotovu sa ovakvim glumčinama. Onda bi cela akcija i cela priča imali više naboja. Tenzija bi bila prisutna i strahovali bismo za nekog. Osetila bi se neka težina u celoj priči. Dobili bi tragediju. Ali konstantno se beži od te priče. Umesto da gledamo duel ove dve porodice, priča se širi i na policiju. Pazi, nije loše kada komplikuješ situaciju ali ne treba ti ovakav, ometajući spoljni faktor. Policija ovde deluje kao slučajni prolaznik, vazda naporni aktivista stranke kojeg nikako da se otresete a pri tome vam se neizdrživo šora. Ne mogu da držim oči na onom bitnom kada mi non stop ubacuješ stvari koje mi odvlače pažnju. 

Još jedan "genijalan" potez se sastoji u tome da u jeku duela između dve porodice, jedna od njih unajmljuje profesionalnog ubicu koji je najavljen kao opaki opštitelj sa majkama. Čekaj, hoćeš da mi prikažeš dramu sukoba dvojice velikih prijatelja a ubacuješ mi muriju i plaćenog ubicu. Dolazi se dotle da ovaj ubica totalno krade svetlo i on postaje glavni negativac ni iz čega. Zašto? Najgore od svega što ovaj lik toliko podseća na dobrog starog Terminatorišu, sa neuništivošću, hladnim izrazom lica, robotskim ponašanjem i najbolje od svega, sa sve uništenim licem ala Švarci u prvom i najboljem Terminatoriši. Pa stvarno. 

Nison jeste faca ali nikad mi nije delovao impotentno kao ovde. Haris je majstor ali nikad mi nije delovao neiskorišćeno kao ovde. Bez trunke osećaja za ono što imaju, protraćili su dvojicu ovakvih likova da bi nam servirali brdo akcije, nikakvu priču, odsustvo drame koja je trebala da nosi film. Generičke akcije budu barem gledljive i zabavne. Ovoj je uspelo da ne bude ni takva.

Zanimljivosti:
Skoro sve scene sa Nikom Noltijem su isečene iz filma, tako da se on pojavljuje samo nakratko.

Naj scena:

Razgovor

Moja ocena: 4/10

7 коментара:

  1. Velika steta sto je u poslednje vreme Nison stavljen pod tepih, nema ga ni na mapi...

    ОдговориИзбриши
  2. Daj neke brzopotezne predloge za popravljanje raspolozenja, neke komedije ili sl. Unapred zahvalan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Monster sa Beninijem
      Ostin Powers prvi
      Uh, slabo mi idu komedije u zadnje vreme.
      Probaj Inside Out, čuo sam da je dobar. Ja sam ga spremio za gledanje. Stari Abot i Kostelo filmovi mi uvek poprave raspoloženje. Probaj neki od njih, npr Abbot and Costello meet Frankenstein

      Избриши
    2. nisam vise anoniman :D26. новембар 2015. 00:53

      Moja najtoplija preporuka ti je da predjes na stand up komedije ako razumes engleski. Iskreno, ne secam se kad sam poslednji put gledao neki film koji me je bas nasmejao.

      Избриши
    3. Ok je stand up ali je teško je naći nešto da valja. Preporučili su mi gomilu domaćih a ti likovi se uglavnom trude da kopiraju neke strane koji mi opet nisu naročito inspirativni. Ima onih starih lisaca nekoliko a van njih, likovi konstantno guše istim fazonima. Mislim ok je to kao trenutni trik ali retko ko ume da kaže nešto opako smešno a u isto vreme da bude kritičan kao npr. Džordž Karlin. Jedno vreme sam konstantno pratio to na Comedy Central i ispadne da su čak i dobri fazoni na istu foru. Svi se sprdaju sa istim stvarima. Crnci kako su siromašni, pa onda ubace rasističke fazone. Belci kako imaju problem sa devojkama. I sve je to ok jer se lako pronaći u tome ali taj fazon zaboraviš pet dana kasnije. Kad je humor u pitanju, sa britanskim majstorima nema greške. Dave Allen (ima i stand up nastupe), Only Fools and Horses, Benny Hill Show, Blackadder, Man Behaving Badly... Čast izuzecima ali stand up nije dorastao ovakvim stvarima.

      Избриши
    4. nisam vise anoniman :D26. новембар 2015. 18:46

      Ne pokusavam da poredim stand up sa filmskim komedijama, to su mi dve razlicite stvari. Slazem se da se ponavljaju isti fazoni, neki likovi su cak prilicno bahati po tom pitanju, iskopiraju fazon od reci do reci.
      Od stand up komedije ne ocekujem neku preterano prosvetljujucu pricu niti kritiku drustva, mada mi tako nesto najvise prija kad se kvalitetno odradi. Ocekujem rafale fazona koji te voze narednih sat i nesto vr. Nekad cak i nisu toliko bitni ni ti fazoni vec nacin na koji ih ta osoba isprica. Neki likovi imaju tu harizmu da ti drze osmeh na licu nekim pricama koje bi te smorile da ih neko drugi prica. Neki likovi ti pricaju na temu koja je vec postala sablonska ali unesu nesto svoje u sve to i stvore neki potpuno novi efekat, iznesu neki potpuno drugaciji zakljucak, pa te zadivi kakve stvari padaju ljudima na pamet. :D
      Tako da, kad mi je hitno potreban osmeh okrenem se Robinu Williamsu, Richardu Pryoru i ekipi .
      Domaci stand up ne pratim.
      Naravno, kad hocu da pogledam nesto malo dublje, bacim se na nesto od ovoga sto si gore nabrojao i tome slicno. Ali ono sta hocu da kazem je da stvari takvog kvaliteta vise ne izlaze (bar ja nisam naleteo).
      Tako da mi je draze kopati po stand up komediji nego gledati nove sablonske komedije ili neke filmove koji vrede ali sam ih odgledao po 92 puta.

      Избриши
  3. jos jedan "odlican" : http://www.imdb.com/title/tt0386038/

    ОдговориИзбриши